VANT: Jon Almaas danket ut Øystein «Pølsa» Pettersen i finalen. Video: Dplay Vis mer

«71 grader nord - Norges tøffeste kjendis»:

Hyller sin avdøde mamma

Jon Almaas kunne slippe jubelen løs på toppen av Nordkapp. Etterpå kom tårene - opptil flere ganger.

Publisert

- Jeg var så sliten som jeg aldri har vært før, og jeg har vært med på litt forskjellig som gjør deg sliten, sier den ferske «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis»-vinneren Jon Almaas (52) til Se og Hør.

Etter en intens måned på tur, og ikke minst en svært jevn finale mot Øystein «Pølsa» Pettersen (37), kunne tv-profilen omsider slippe jubelen løs på toppen av Nordkapp søndag kveld.

Sesongen ble spilt inn i fjor høst, men det er altså først i kveld at vinneren blir kjent for tv-seerne. Allerede fra start ble Almaas raskt pekt ut som forhåndsfavoritt til å hente hjem seieren, et stempel han selv mener han ikke fortjente.

- Folk har nok et bilde av at jeg er i god form fordi jeg har vært med på Birkebeineren og sånne ting. Og hvis man ser på de ti som var med i år, så kan man kanskje tenke at jeg er i bedre form enn seks av dem. Kanskje var jeg blant topp fire eller fem over dem som hadde best utgangspunkt.

Likevel var det flere av de andre deltakerne Almaas så for seg kunne vinne, blant dem var Øystein Pettersen, som han møtte til en siste duell i finalen.

TØFF KAMP: Det ble svært jevnt mellom Øystein Pettersen og Jon Almaas i finalen. Sistnevnte stakk altså av med seieren. Foto: Discovery
TØFF KAMP: Det ble svært jevnt mellom Øystein Pettersen og Jon Almaas i finalen. Sistnevnte stakk altså av med seieren. Foto: Discovery Vis mer

Mor med Parkinsons

Før 52-åringen kunne kalle seg vinner og stå øverst på pallen, måtte han som nevnt gjennom en svært krevende tur i omfattende terreng. At hele turen fra Lindesnes til Nordkapp var krevende, og ikke minst finalen, legger ikke den spreke tv-profilen skjul på.

Han måtte nemlig hente fram de innerste kreftene for å ta seg helt fram, og Almaas forteller at han fikk motivasjon fra en helt spesiell person gjennom siste etappe.

- Jeg har en mor som gikk bort for ett år siden, og som hadde Parkinsons. De siste åra hadde hun veldig vondt og store smerter, forteller han åpenhjertig, og fortsetter:

STERKE FØLELSER: Det er semifinale i «71 garder nord - Norges tøffeste kjendis», og ikke alt går som det skal når en av deltakerne bestemmer seg for å trekke seg. VIDEO: Dplay/ Rød Løper Vis mer

- Men hun klagde aldri.

Almaas forteller at mora beit tennene sammen, og smilte da familien kom på besøk. Hvis man spurte om hun hadde det vondt, svarte hun alltid «nei da, det går bra».

- Etter hvert som hun ble mer og mer krokbøyd og ustø, og hadde brukket begge hoftene, så visste man jo at hun hadde vondt. Jeg tenkte på det noen ganger underveis, at det finnes folk som har det verre, på en måte.

GODT FORBEREDT: Jon Almaas noterte detaljer under hele turen. Det skulle vise seg å komme godt med i finalen. Foto: NTB Scanpix
GODT FORBEREDT: Jon Almaas noterte detaljer under hele turen. Det skulle vise seg å komme godt med i finalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Almaas mener det får være grenser for hvor synd man skal synes på seg selv.

- Man er med på et tv-program, bærer en litt tung sekk og er litt sliten, men det er ingen som går bak deg med maskingevær, og det er ikke krig i landet. Man kommer til å overleve dette, liksom. I tillegg velger man det selv og det er bare lek.

Han fikk derfor ekstra styrke av å bli minnet på hvor tapper hans egen mor hadde vært.

- Det gjorde i hvert fall at hver gang jeg kjente på følelsen av å synes synd på meg selv, og fikk lyst til å klage, så tenkte jeg på hva hun ville ha gjort og hvordan hun ville ha klart seg. Og at hallo, bit tennene sammen, dette går bra.

Slapp tårene løs

I søndagens episode får man se Almaas ta til tårene opptil flere ganger. Både når han leser hilsener fra deltakere som har måttet reise hjem underveis i sesongen, og når han blir plukket opp av helikopteret før den siste og avgjørende finalerunden.

URETTFERDIG: Jon Almaas røper at han føler seg feil fremstilt i «71 grader nord kjendis» når han gjester «Senkveld» sammen med realitykollegaer Melina Johnsen og Erik Follestad. Vis mer

- Hva skjedde i helikopteret, hva gikk gjennom hodet ditt da?

- Nei, altså … Jeg hadde jo holdt garden oppe i fire uker og vært skjerpet, ikke sant. Man er i konkurransemodus hele tida, og må være rakrygget. Vi fikk aldri vite hva som var rundt neste sving eller vite hva som ventet neste dag. Man er hele tida mentalt skjerpet, litt sånn som nå med coronaviruset, selvsagt uten å kunne sammenlignes, svarer han, og fortsetter:

GRÅTER: Jon Almaas har vært ganske så følelsesløs gjennom hele sesongen av «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis». Nå derimot, bryter han sammen. Video: Dplay/ Rød Løper Vis mer

- Man er spent hele tida, og hvis du i morgen får vite at faren er avblåst, at coronaviruset er over og alle kan gjøre hva man vil, så vil man føle en slags lettelse. Det var den jeg følte på da jeg visste at jeg hadde nådd Nordkapp. Jeg var også ekstremt sliten i både hodet og kroppen på det tidspunktet, og jeg og Pølsa hadde ikke klart å dra igjen glidelåsen på tørrdrakta helt, så to graders vann hadde silt inn - og jeg ble helt nedkjølt.

Målet til Almaas var å nå Nordkapp. Da han innså at dette ble til virkelighet, presset følelsene og tårene på.

- Jeg lengtet hjem og var samtidig glad for at det straks var over, minnes han.

Det skulle som nevnt vise seg å bli ekstremt jevnt mellom 52-åringen og Pettersen. Heldigvis for førstnevnte hadde han et ess i ermet som han hadde forberedt gjennom hele turen.

- Trenger ikke alltid blande seg

Flere av de andre deltakerne dro fram Almaas som en «nørd» underveis, fordi han noterte både høyder, breddegrader, navn på fjell og andre detaljer fra oppgaver de utførte turen. Selv mener 52-åringen at det kan ha vært nettopp notisblokka som sørget for at han gikk til topps.

- Mens andre sov lå jeg med lommelykt, kart og notisboka. I tillegg pugget jeg alt, så jeg kunne antakelig mer enn de andre, bortsett fra at man selvfølgelig aldri vet hva slags spørsmål man får, sier, han og fortsetter:

- Men jeg tenkte at det kunne vise seg å bli smart hvis jeg faktisk endte opp på siste stoppested, og det var visst lurt.

TUNGEKYSS: I «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis» får Jon Almaas et litt annerledes møte med ulv. Video: Dplay/ Rød Løper Vis mer

Utslitt

Hjemme ventet både kone og barn på Almaas. 52-åringen forteller at han lå utslitt på sofaen i to uker og stirret i taket.

- Jeg var helt utkjørt, rett og slett. Det var flere ganger jeg kikket på kona mi og gjorde sånn der «fist pump» og sa «yes», og så fikk jeg tårer i øynene og begynte å grine.

- Hva har du lært av deltakelsen?

- Jeg har jo lært litt om meg selv, selv om det begynner å forsvinne igjen. Det handler mest om hvordan man snakker til andre. At man kanskje ikke alltid trenger å blande seg inn og komme med sine meninger om hvordan ting bør løses. Og hvis man skal gjøre det, er det viktig at man tenker over hvordan man pakker det inn på en hyggelig måte. Det er jo jeg vanligvis ekstremt dårlig på.

- Så jeg har lært at selv om man har gode løsninger, trenger man ikke si det. Men dessverre har mye av det forsvunnet og jeg er tilbake til «gamle Jon» igjen etter ganske kort tid, sier han lattermildt.

Saken fortsetter under videoen.

AMPERT: Jon Almaas, Melina Johnsen og Erik Follestad har markert seg som en kranglete trio i årets sesong av «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis». Video: Rød Løper/Dplay. Reporter: Henriette Eilertsen/Jonas Hammer Vis mer

Vant bil

Hva han skal gjøre med bilen han vant, er imidlertid ikke Almaas helt sikker på - selv om det frister å beholde den.

- Den hadde jeg jo glemt, men jeg har ikke helt bestemt meg. Det har faktisk kommet litt rust på den jeg har, og den bruker en del diesel som ikke er så bra i disse dager. Den jeg vant er mye mer miljøvennlig, for så vidt.

- Jeg får ikke premien før i september, så jeg kan fortsett tenke litt på det, sier han.

LES OGSÅ: Levde i frykt for morens kjæreste

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer