Ada Hegerberg:

- Hvorfor må kvinner fortsatt finne seg i slik dritt?

Spørsmålet fra den franske DJ-en etter fotballstjernens historiske seier vekker harme.

SATT UT: Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier. Video: Twitter / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotballspiller Ada Hegerberg (23) ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Hegerberg mottok en massiv hyllest, ikke minst for bragden, men også for talen hun leverte etterpå.

- Det er et stort steg for kvinnefotballen. Sammen kan vi utgjøre en forskjell.

- Jeg vil avslutte med noen ord til unge jenter over hele verden. Vær så snill, ha troen på dere selv, sa Hegerberg, som fikk mye skryt for talen i sin helhet.

Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier.

Etter å ha fått prisen, gikk nemlig Ada Hegerberg - også vist på TV - ned på selve gulvet, der hun ble møtt av den franske DJ-en Martin Solveig (42).

Han ba Hegerberg om å «twerke». Enkelt forklart er det en type dansebevegelse der man rister på rumpa.

Hegerberg svarte et klart og tydelig «nei», og så noe brydd ut, og snudde seg unna og gikk.

UPASSENDE KOMMENTAR: Den franske DJ-en Martin Solveig spurte Ada Hegerberg om hun kunne «twerke». Det har vekket harme. Foto: NTB Scanpix
UPASSENDE KOMMENTAR: Den franske DJ-en Martin Solveig spurte Ada Hegerberg om hun kunne «twerke». Det har vekket harme. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Respektløst

Mange av brukerne på nettsamfunnet Twitter poengterer kontrastene ved å bli kåret til historiens første kvinnelige vinner av Gullballen, for så å like etter bli bedt om å «twerke».

Fotballspiller i Göteborg, svenske Johanna Almgren (34), raser:

- Den jævla idioten ødelegger dette øyeblikket. FY FAEN! skriver hun på Twitter.

- Respektløst, skriver en mann ved navn A West.

Sports Illustrated-journalist Grant Wahl kaller det «rein søppel».

- Elsker svaret hennes. Men dette er dritten kvinnelige idrettsutøvere må tåle på daglig basis, verden rundt, mener han.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Tennisstjerne raser

Men det er ikke bare på Twitter at hendelsen har fått oppmerksomhet. Den er også blitt omtalt av mediehus verden over som Expressen, Ekstra Bladet, The Guardian, BBC, New Zealand Herald, ESPN og nyhetsbyrået AFP.

Den verdenskjente tennisstjernen Andy Murray (31) har også fått med seg opptrinnet, og går hardt ut på sin Instagram-profil.

- Dette er nok et eksempel på at tankeløs sexisme fortsatt eksisterer innenfor idretten, skriver han og følger opp:

- Hvorfor må kvinner fortsatt finne seg i slik dritt? Hvilke spørsmål stilte de Mbappé og Modric? Jeg kan forestille meg at det handlet om fotball. Og til alle som mener folk overreagerer og at dette bare var en spøk … det var ikke det. Jeg har vært en del av idrettsverdenen hele livet mitt, og omfanget av sexisme er helt uvirkelig.

Beklager

Det gikk ikke lang tid før DJ Martin Solveig selv rykket ut på Twitter og beklaget hele opptrinnet.

Der beklager han til alle han har fornærmet.

- Poenget mitt er: Jeg ber ikke kvinner twerke til en Frank Sinatra-sang. Se hele sekvensen. Folk som har fulgt meg i 20 år vet at jeg respekterer kvinner, skriver han på Twitter.

Men i tillegg til at Solveig kritiseres for selve opptrinnet, kritiseres han også for beklagelsen. I en video han har publisert på Twitter, skylder han på manglende engelskkunnskaper og gjentar at han beklager til «alle han kan ha fornærmet».

Flere påpeker at Solveig stilte spørsmålet på fransk, og ikke på engelsk. Mens andre mener at en beklagelse med forbehold, ikke er en ordentlig beklagelse.

Ada Hegerberg sier hun ikke tenker stort over det som skjedde:

- Han kom til meg etter seremonien og sa han var lei seg. Jeg oppfattet det ikke sånn som andre gjorde. Jeg fikk meg en vals, så jeg tenker ikke noe særlig mer på akkurat det, sier Hegerberg til Dagbladet.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Åpner seg om det vanskelige forholdet til moren

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer