- Hvorfor kjøpte du 12 par sko på én dag?

«Luksusfellen»-deltakerens dyre vaner førte til at gjelden femdoblet seg på tre år. Se video!

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Denne våren er «Luksusfellen» tilbake på TV3, for å hjelpe nordmenn som har havnet i økonomiske vanskeligheter.

Forrige uke var det bilelskeren Marcus Buschmann (24) som fikk hjelp, men denne uken har turen kommet til trebarnsmoren Scarlet Marginean (42) fra Tønsberg.

Scarlet, som opprinnelig er fra Romania, jobber fulltid som renholdsarbeider. Hun har eneansvar for de tre barna sine, og de mange alenekveldene hjemme fyller hun ofte med netthandel.

I tillegg elsker hun å gå i butikker, og etter at hun fikk et kredittkort i posten i 2012 har gjelden vokst i rekordfart. «Luksusfellen»-økonom Hallgeir Kvadsheim finner ut at gjelden hennes er blitt mer enn femdoblet på drøye tre år - fra 60.000 til 330.000 kroner.

- Det verste er at jeg ikke forstår helt hva som har skjedd her, Scarlet. Hva er det som har skjedd her? spør Kvadsheim oppgitt.

Saken fortsetter under bildet.

OPPGITT: Psykolog Cecilie Lynum og siviløkonom Hallgeir Kvadsheim forsøker å forstå seg på det vanvittige forbruket til trebarnsmoren Scarlet (t.v). Foto: TV3
OPPGITT: Psykolog Cecilie Lynum og siviløkonom Hallgeir Kvadsheim forsøker å forstå seg på det vanvittige forbruket til trebarnsmoren Scarlet (t.v). Foto: TV3 Vis mer

Glemte at hun shoppet

Scarlet forteller fortvilet at hun begynte med småkjøp, men at behovet økte etterhvert. Å shoppe gir henne en lykkefølelse, og samtidig har hun følt at alle rundt henne har en mye større økonomisk frihet.

Se «Luksusfellen»-ekspertenes konfrontasjon med Scarlet i videoen øverst i saken!

Både Kvadsheim og psykolog Cecilie Lynum reagerer imidlertid på Scarlets «fattigfrans»-fremstilling av seg selv.

- Altså, du drar til Stockholm, en dag eller to, og bruker 18.000! Så kjøper du 12 par sko, på én dag! 12 par sko! Hvem er det som trenger 12 par sko? spør Kvadsheim irritert.

Scarlet reagerer med å gispe overrasket og slå hånden for munnen:

- Gjorde jeg det? Oi! utbryter hun i programmet.

Overfor Seoghør.no innrømmer Scarlet at hun faktisk hadde glemt skokjøpet da hun ble konfrontert med det. I dag forklarer hun hvordan det hele hang sammen.

- Vi var i Sverige for å besøke ambassaden, siden ett av barna mine er født i Sverige. Og så hadde vi litt ekstra tid før hjemreisen. Det var en skobutikk som hadde «3 for 2»-tilbud på sko, og siden vi er fire stykker lot jeg alle barna velge seg sko. Jeg kjøpte til barna, ikke bare meg selv, sier hun til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

EN TØFF TID: Scarlet får tårer i øynene flere ganger under konfrontasjonen med «Luksusfellen»-ekspertene.  Foto: TV3
EN TØFF TID: Scarlet får tårer i øynene flere ganger under konfrontasjonen med «Luksusfellen»-ekspertene. Foto: TV3 Vis mer

Var langt nede

Den sympatiske 42-åringen legger til at hun prøvde å ordne opp i de økonomiske problemene selv, men at det var vanskelig.

- Det er veldig pinlig å innrømme og veldig dumt å tenke, men da gjelden ble på mer enn 100.000 så ville jeg ikke tenke på det.

- Jeg var langt nede og bestilte nye kredittkort i stedet, og tenkte at jeg skulle ta tak i det når jeg ble sterkere. Men det skjedde ikke. Jeg hadde ikke oversikt over hvor stor gjelden var blitt, eller, jeg ville ubevisst ikke ha oversikt, forklarer hun til Seoghør.no

Saken fortsetter under bildet.

PINLIG: Scarlet innrømmer overfor Seoghør.no at hun fikk sjokk da hun ble klar over hvor mye penger hun har brukt på shopping og annet forbruk. Hallgeir Kvadsheim rådet henne til å selge unna mest mulig på Finn.no. Foto: TV3
PINLIG: Scarlet innrømmer overfor Seoghør.no at hun fikk sjokk da hun ble klar over hvor mye penger hun har brukt på shopping og annet forbruk. Hallgeir Kvadsheim rådet henne til å selge unna mest mulig på Finn.no. Foto: TV3 Vis mer

I «Luksusfellen»-episoden får Hallgeir Kvadsheim Scarlet til å finne frem alle de ubrukte klærne og skoene hun har shoppet til seg selv. Resultatet blir at de to sitter «omringet» av sko og klær i TV-stua.

- Det var en pinlig opplevelse, men de tingene var «skatten» min. Så det var først hjerteskjærende å måtte selge det, men etterhvert gav jeg bort ting for ti kroner til kollegene mine. Cecilie sa at jeg ikke skulle la det eie meg, sier Scarlet til Seoghør.no.

Kjøpte nytt fremfor å se i skapet

Trebarnsmoren erkjenner at «Luksusfellen» altså ikke bare ryddet i økonomien hennes. Både hennes eget og barnas klesskap har fått en skikkelig overhaling.

- Nå er det ryddig i skapet, det er en deilig følelse. Før hadde jeg ingen oversikt, det var helt fullt. Så da gikk jeg til klesbutikken for å kjøpe noe i stedet for å se i skapet.

- Jeg var ute av kontroll: jeg visste ikke at jeg hadde samme kåpe i ulike størrelser i skapet, med merkelappen på. Det var pinlig og ydmykende å se det sånn, forteller hun videre.

Saken fortsetter under bildet.

MISTET OVERSIKTEN: Etter å ha vokst opp i trange kår i Romania, ble Scarlet bitt av shoppebasillen da hun fikk et kredittkort i posten hjemme i Tønsberg. Foto: TV3
MISTET OVERSIKTEN: Etter å ha vokst opp i trange kår i Romania, ble Scarlet bitt av shoppebasillen da hun fikk et kredittkort i posten hjemme i Tønsberg. Foto: TV3 Vis mer

- Jeg har gjort det samme med skapet til barna, vi har gitt bort mye de ikke trenger til andre barn, legger hun til.

I dag omtaler Scarlet «Luksusfellen»-besøket som skummelt, men fantastisk på samme tid. Hun understreker at Cecilie Lynum og Hallegir Kvadsheim har gitt henne håp om å komme ut av problemene.

- Jeg var redd for å overføre den materialistiske tankegangen til barna mine. Det blir en skam, noe hemmelig man bærer på, mens man går rundt og smiler utad. Nå har jeg sluttet totalt med shopping, sier Scarlet.

Du kan se hele «Luksusfellen»-episoden på TV3 onsdag klokken 20.30!

Nedenfor kan du se tidligere klipp fra «Luksusfellen»:

LES OGSÅ: Tone Damli ble brannskadd i ansiktet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer