ENDRET PRAKSIS: Lise Mæland og Stine Terese Tinker Julseth sang sist - etter en 40 minutters lang "nyhetspause" under den første delfinalen i årets "X Factor". Uka etterpå var praksisen endret, der alle sang før pausen. Foto: Stella Pictures/Seher.no
ENDRET PRAKSIS: Lise Mæland og Stine Terese Tinker Julseth sang sist - etter en 40 minutters lang "nyhetspause" under den første delfinalen i årets "X Factor". Uka etterpå var praksisen endret, der alle sang før pausen. Foto: Stella Pictures/Seher.noVis mer

Hvorfor endret dere praksis, TV 2?

- Jeg har sagt meningen min flere ganger, innrømmer "X Factor"-dommeren.

Se videointervju med flere "X Factor"-deltagere nederst i saken!

SEHER.NO: "X Factor"-finalene er i full gang, og i den andre livesendingen - som gikk av stabelen fredag kveld - var det Stine Terese Tinker Julseth (25) som til slutt måtte forlate konkurransen etter at hun måtte synge i den avgjørende duellen mot Gabrielle Leithaug (24).

Fredagens program var derimot noe annerledes lagt opp enn hva man kunne se uka før. For mens to deltagere måtte synge etter den 40 minutters lange pausen i program nummer én - og med det fikk mye kortere "stemmetid" fra seerne, sang alle deltagerne før pausen i program to.

Var dette urettferdig behandling av visse deltagere? Ta avstemmingen til høyre!

Én av dem som sang etter klokka 21.40 i den første delfinalen var Lise Mæland. Lise sang sist av alle, og måtte også ut i avgjørende duell med gruppa "Reaching Horizons", en duell som hun til slutt kom vinnende ut av - ved hjelp av dommerne.

Etter hva Seher.no kjenner til skal det ha kommet sterke reaksjoner etter åpningsshowet på Hellerudsletta. Personer innad i produksjonen skal også ha reagert på det de mener er en form for urettferdig behandling av deltagerne, ettersom TV-seerne har kortere tid på seg til å stemme fram noen av dem.

Peter Peters, som er "mentor" for kategorien "Under 25" innrømmer at han var én av dem som var motstander av det som ble praktisert i den første delfinalen.

-  Jeg er en veldig stor fan av at det ble endret, ja. De som går på scenen får jo heller ikke fordelen av å bli vist om igjen når man viser glimt fra hver deltager før og etter pausen. Jeg er usikker på om noen i TV 2 eller produksjonen har fått med seg det jeg har sagt, men ja, jeg har sagt meningen min flere ganger, sier han til Seher.no.

Peters legger derimot ikke skjul på at utsagnene hans har kommet i et "øyeblikks frustrasjon" over at Lise var én av dem som måtte synge om igjen i duell.

- Det kan godt hende det var en billig unnskyldning fra min side. Lise er jo én man ikke har sett så mye til, og som kommer inn som et litt ubeskrevet blad - med en smal låt. Men for meg er det viktig å gi de jeg jobber med låter som viser artistene som de er, og å ikke gi dem noe annet enn det de gjerne vil fremstå som, forteller han.

Informasjonsansvarlig i TV 2, Bjarne Laastad, bekrefter at han har registrert at folk mener at systemet som ble praktisert i den første delfinalen, er urettferdig.

- Folk reagerte da Lise havnet i duell sist, men gjennom lignende konsepter - som for eksempel "Norske Talenter", opplever vi at slike ting ikke får konsekvenser. Folk stemmer når de ser numrene til deltageren på skjermen, samt oppsummeringen. Men jeg vet at folk har reagert, sier han til Seher.no etter fredagens show på Hellerudsletta.

Han utdyper:

- Jeg har registrert at det har fremkommet forskjellige meninger i diverse debattfora og lignende, men vet ikke om vi har fått konkrete reaksjoner fra TV-seerne. Men nå har det seg også sånn at seerne oftest reagerer på alt mulig, forteller Laastad, som etter sendingen nå på fredag understreket at det oftest ikke har mye å si om man synger sist eller ei.

- Det er bare spekulasjoner. Erfaringsmessig har det ikke noe å si om man går på scenen sist av alle. Dessuten har de to delene nogenlunde like mange seere, mener han.

At deltager-oppsettet ble endret, er naturlig, mener Laastad.

- Nå hadde vi én deltager mindre å forholde oss til, noe som gjorde at vi fikk plass til alle i den første delen, sier han til Seher.no

PS. I den første delfinalen var det Reaching Horizons og Lise Mæland som måtte synge i duell, mens Stine Terese Tinker Julseth og Gabrielle Leithaug måtte synge om igjen i program to. Stine var den første deltageren som gikk på scenen fredagen som var, mens Gabrielle sang som nummer tre.

"X Factor"-delfinalene ser du på TV 2 fredager kl 20.00.

Har du et tips om deltakerne? Tips oss på seher@seher.no, eller ring vår tipstelefon 93076767.

LES OGSÅ: Hælene er hennes største frykt

Se videointervjuet med Stine Terese Tinker Julseth og Gabrielle Leithaug fra fredagens "X Factor" her:

[obj:media:8119]