- Hvis du slutter å jobbe, så dør du

Toralv Maurstad mener skuespilleryrket holder ham i live.

VIL IKKE SLUTTE: Toralv Maurstad mener det er skuespillerjobben som holder ham i livet. Derfor har 84-åringen heller ingen planer om å pensjonere seg med det første.  Foto: Adéle C. Blystad/Seher.no
VIL IKKE SLUTTE: Toralv Maurstad mener det er skuespillerjobben som holder ham i livet. Derfor har 84-åringen heller ingen planer om å pensjonere seg med det første. Foto: Adéle C. Blystad/Seher.no Vis mer
SEHER.NO:   Toralv Maurstad (84) er en av landets mest kjente skuespillere, og har medvirket i utallige teater, tv- og filmproduksjoner siden han debuterte på Nationaltheateret som syvåring i 1933.

Over nyttår er scenelegenden aktuell i den nye forestillingen «Trær som faller» på teateret hvor han startet sin karriere, og til Seher.no avslører den spreke 84-åringen at det er scenekunsten og skuespilleryrket som holder ham i live.

- 76 år har jeg vært på scenen nå. Det er vel det at jeg er født med en fortellerglede som driver meg. Man får masse energi fra publikum, og det er drivkraften. Det kan sammenlignes med en som driver med vindsurfing. De kan ikke seile uten vind, skuespillere kan ikke fungere uten publikum. Det er vinden som fyller seilene, som igjen gjør at man kan sveve, sier han til Seher.no. 
 
Skuespilleren, også kjent for rollen som Georg Anker Hansen i TV 2-såpen «Hotel Cæsar», innrømmer imidlertid at han har begynt å merke alderen på kroppen.

- Ja, det er hvertfall vanskeligere å bøye seg nå. Neida, jeg har gudskjelov ikke mistet så mye enda. Som regel i min alder, og ofte før også, så begynner man å få tekst-angst, så man ikke klarer å lære seg teksten. Og det er jo bare et tidsspørsmål før det tar slutt. Men heldigvis greier jeg meg så langt, humrer han.

Er det noe du er redd for at kommer til å skje snart?

- Nei, det er ikke noe jeg frykter, for det er ikke noe jeg kan gjøre noe med. Kommer det, så kommer det, og før eller siden vil det nok skje, sier Maurstad.

Skuespillerstjernen tror det er svært viktig å holde seg aktiv når man kommer opp i årene, og at det er arbeidet som gjør at han fortsatt holder seg såpass frisk og rask.

Derfor har han heller ingen planer om å pensjonere seg med det første.

- Så lenge det går an vil jeg holde på. Jeg tror at hvis du slutter å jobbe, så dør du. Det er veldig farlig å slå seg ned i sofaen og tenke at man skal slappe av. Da går det fort den gale veien. Man må bruke tankene, sinnet og ikke minst kroppen så mye som mulig. Skuespillerkunst er jo en stimulering til å bruke hodet og holde deg i form, derfor blir også veldig mange skuespillere så gamle. Det hele henger sammen med lysten til å leve, lysten til å jobbe. Hvis man ikke har noe i privatlivet som holder deg i gang, så går det raskt mot slutten, sier han.

I «Trær som faller», som har premiere 22. januar, spiller han en selvopptatt skuespillerstjerne, som først og fremst tenker på seg selv.

Og Maurstad innrømmer at han har visse likhetstrekk med karakteren.

- Nja, noe av det har jeg vel, selvfølgelig. Jeg tror ikke jeg har noen nykker, men litt egosentrisk kan man jo være. Det handler om at man hele tiden går og bærer på sitt eget instrument, at man ikke kan legge det fra seg, og at man har det med seg hele tiden. Da blir man kanskje mer selvbevisst på hvordan man virker, smiler han. 
 
«Trær som faller» har urpremiere på Hovedscenen på Nationaltheateret 22. januar 2011.

Bli fan av Seher.no på Facebook her
 
Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no
 
Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
 
LES OGSÅ:   - Forfølges av kvinner