Nils Arne Eggen

- Hvil deg nå, pappa

Fredag tok venner og familie et siste farvel med Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen (80).

TOK FARVEL: Tidligere fotballtrener Nils Arne Eggen bisettetes fra Orkdal kirke fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB
TOK FARVEL: Tidligere fotballtrener Nils Arne Eggen bisettetes fra Orkdal kirke fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nils Arne Eggen ble fredag gravlagt i Orkdal kirke i Trøndelag. Den legendariske fotballtreneren ble 80 år.

Venner og familie møtte opp for å ta farvel med Eggen, blant dem var flere av norsk fotballs mest kjente.

TRIST: Mini Jacobsen minnes avdøde Nils Arne Eggen. Vis mer

Legender som Kåre Ingebrigtsen, Bent Skammelsrud og Rune Bratseth var alle på plass for å ta et siste farvel.

Familien tok farvel

Også kjente personligheter fra kulturlivet var til stede. Blant dem var fiolinist Arve Tellefsen og musiker Åge Aleksandersen, som innledet gravferden med musikk.

- Kjære pappa, så kom den dagen vi måtte ta farvel. Du hadde en livsgnist til det siste som enhver kunne beundre. Hodet kunne vært med lenger, men kroppen ville ikke, sa datteren Kristin i begravelsen.

- Du var en bauta i familien, og det er så mye jeg vil takke deg for, fortsatte datteren, som snakket om «utallige lattere, og kjappe replikker».

Hun snakket om en oppvekst preget av storfamilie, «snarsinte, men ikke langsinte» argumenter og gleden med «tippekampen» i helgene.

- Hvil deg nå, pappa, det har du virkelig fortjent, avsluttet datteren.

TRAGEDIE: Robert «NorwayRob» Scott var deprimert i åtte år etter å ha mistet tre av brødrene sine. Video: Andreas Fadum Vis mer

Også sønnen Trygve snakket i begravelsen.

- Kjære pappa, det er veldig mye fint som er sagt og skrevet av deg. Det fineste av alt er at alt er sant. Jeg følte meg alltid trygg med deg, fortalte sønnen Trygve.

Barnebarnet Christian Eggen Rismark minnet også Nils Arne Eggen.

- Kjære morfar, vanligvis når vi snakker så er det du som snakker, og jeg som lytter. I dag skal vi prøve noe nytt, sa barnebarnet Eggen Rismark, som i dag spiller i Ranheim.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner seg opp om sin kreftsyke søster i Tv2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

Han fortalte om da Nils Arne Eggen skulle være hans gudfar i dåpen, og om at hans bestefar hadde vært «som et leksikon, fordi du visste alt».

Gravferden ble avsluttet med at Arve Tellefsen, blant annet, spilte «Rosenborgsangen» på fiolin. Familien bar kisten med Nils Arne Eggen ut til sangen «Amazing Grace».

Rosenborg tok farvel

- Vi føler med dere i sorgen. «Nå skal du vise det du kan, ikke det du ikke kan, for det er jeg ikke interessert i. Så tar vi det du kan, og setter det sammen med det de andre kan og så bli prestasjonen best mulig.» Det var det første du sa til meg da jeg kom til Rosenborg i 1994, sa RBK-legenden Erik Hoftun.

FREMFØRTE DIKT: Erik Hoftun. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FREMFØRTE DIKT: Erik Hoftun. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han fortalte om hvor heldig Rosenborg-spillerne hadde vært som hadde hatt ham som trener. At de ble oppdratt til å aldri se seg tilbake.

- Kjære Nils Arne, dette er en spesiell og trist dag. Men i din ånd vil jeg se det positive. Du var lagbyggeren med stor L. Du var opptatt av at vi skulle ta vare på øyeblikkene, og forsterke dem, sa Bent Skammelsrud.

Han fortalte om at Eggen spesielt likte å slå engelske fotballag, fordi de var «i hvert fall overbetalt», fortalte midtbanemannen til latter.

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjerna Kobe Bryants liv. Halvannet år etter står han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

- Vi har snakket om deg de siste dagene, Nils Arne. Smilet kommer fort da vi tenker på alt vi har fått opplevd med deg. Vi står her i takknemlig. Vi er takknemlig for at du var treneren vår. Du vil alltid være treneren vår, fortalte RBK-legende, og nåværende assistenttrener Roar Strand.

Han snakket om at Eggen «aldri gjorde forskjell på fut og fant», og at «hadde man satt alle oss gamlegutta sammen, så hadde vi løpt i samme formasjon ennå».

Sammen fremførte de tre RBK-heltene diktet «Eg Kan» av Ingvar Moe, til ære for sin gamle trener.

- Nils betød alt for Rosenborg. Gjennom sin ledelse, pedagogikk og fotballkompetanse fikk han resultater vi bare kunne drømme om, fortalte styreleder i Rosenborg, Ivar Koteng, i begravelsen.

- Han var en av verdens beste trenere. Han ga oss trøndere en identitet og selvtillit som vi takker voldsomt for.

FORFERDELIG TRAUMATISK: I boken «Et planteliv» åpner influenser Belinda Jakobsen om farens dødsfall. Video: Se og Hør Vis mer

Avviser historisk myte

Blant dem som er til stede under begravelsen var den legendariske landslagstreneren Egil «Drillo» Olsen, som i mange år ble sammenlignet med Eggen, grunnet hans suksess på 90-tallet med det norske landslaget.

- Han hadde det meste. Han hadde humor, og en måte å være på som var veldig spesiell. Han syntes godt i alle miljø han var i, fortalte Olsen til Dagbladet før begravelsen.

- Det var mange som mente vi var så forskjellige. Det er naturligvis en myte. Det er feil, forklarte Olsen.

VENNER: «Drillo» og Nils Arne Eggen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VENNER: «Drillo» og Nils Arne Eggen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Spesielt da de skulle presentere bok sammen var det én kommentar fra Eggen som oppsummerte både hans tanke gang fotballmessig, men kanskje også humøret han hadde.

- Han sa «jeg er naturligvis enig i alt det Drillo sier om forsvarsspill, jeg er bare ikke så opptatt av det», fortalte «Drillo» til latter.

En annen trenerlegende som hadde møtt opp på fredagens begravelse fra Åge Hareide.

- Det er trist å ta farvel med folk man kjenner veldig godt. Det er litt spesielt. Man trodde neste han var udødelig, så dette er spesielt, sa Hareide til Dagbladet før gravferden.

50 ÅR SAMMEN: Åge Hareide kjente Nils Arne Eggen både på og utenfor banen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
50 ÅR SAMMEN: Åge Hareide kjente Nils Arne Eggen både på og utenfor banen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg har kjent ham i over 50 år. Jeg hadde ham som trener på landslagene, og han var en kollega og en rival. Det var en fantastisk tid. Han var en utrolig person på alle mulige måter, sa den tidligere RBK-treneren.

- Betydde mye

Også en som var til stede var stjernespiss Harald Martin Brattbakk, som var blant målscorerne i den legendariske kampen på San Siro da AC Milan ble slått 2-1.

- Det blir tøft for meg, som for alle andre. Men vi feirer jo livet. Nils Arne var en levende kar til det siste. Vi som ble oppdratt av ham har bare fine minner av ham, sa Brattbakk til Dagbladet.

- Jeg husker best mennesket Nils Arne. Han var en farsfigur, han har bidratt til en livserfaring jeg ikke ville ha vært uten. Han er en viktig person for en hel generasjon fotballspillere i Trøndelag.

RBK-stjerne Per Ciljan Skjelbred var blant spillerne som møtte opp i Orkdal for å følge gravferden.

- Han betydde utrolig mye. Han betydde mye for Rosenborg, som er min favorittklubb. Han var der da jeg var ung, jeg fikk være med på noen turer og han stilte høye krav fra første dag, sa Skjelbred til Dagbladet.

SPILTE UNDER EGGEN: Per Ciljan Skjelbred fikk sjansen under Eggen som unggutt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPILTE UNDER EGGEN: Per Ciljan Skjelbred fikk sjansen under Eggen som unggutt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det var mye kjærlighet bak de tøffe kravene. Han var utrolig flink til å motivere og skape nye mål og drømmer. Han sa at det ikke var grenser for meg dersom jeg ville. Han betydde utrolig mye.

FARVEL: Disse måtte vi ta farvel med i 2021. Video: Steffen Pettersen Vis mer

Hyllet

Eggen gikk bort 19. januar, og har siden blitt hyller av venner og motstandere gjennom et langt og rikt liv i fotballen.

Den folkekjære supertreneren sto bak Rosenborgs eventyr i Champions League på 90-tallet, der han blant annet tok klubben til kvartfinalen av Europas gjeveste klubbturnering.

Den største bragden kom i desember 1996, da AC Milan ble slått 2-1 på mektige San Siro. På trenerbenken for Milan sto trenerlegenden Arrigo Sacchi.

Han er blant de som har sendt sine kondolanser etter Eggens bortgang.

- Rosenborg med trener Eggen spilte en fin fotball. De fortjente å slå Milan, skrev Sacchi i en SMS til Dagbladet kort tid etter dødsfallet ble kjent.

HYLLES: Flere Rosenborg-legender, blant dem Rune Bratseth, møtte opp for ta sitt farvel med Eggen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HYLLES: Flere Rosenborg-legender, blant dem Rune Bratseth, møtte opp for ta sitt farvel med Eggen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Nils Arne Eggen var en stor trener, for meg er dette trist. Det er veldig beklagelig, skriver Sacchi om nyheten om Eggens bortgang.

Eggen tok sensasjonelle 15 seriegull i Norge, der 14 av dem var med Rosenborg. Det første var med Moss allerede i 1987.

Han hadde også et opphold som Norges landslagssjef mellom 1974 og 1977.

LES OGSÅ: Mistet moren: - Glad for at jeg rakk frem

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer