Team i oppløsning

Hva skjedde egentlig i familien?

Vonde anklager ryster det som var Norges favoritt-familie, «Team Ingebrigtsen».

STÅR SAMMEN: Tone og Gjert har oppdratt syv barn. Tre av dem er blitt løpere i verdenstoppen. Hele familien er blitt landskjente gjennom TV-serien «Team Ingebrigtsen» på NRK. Foto: Lise Åserud/NTB.
STÅR SAMMEN: Tone og Gjert har oppdratt syv barn. Tre av dem er blitt løpere i verdenstoppen. Hele familien er blitt landskjente gjennom TV-serien «Team Ingebrigtsen» på NRK. Foto: Lise Åserud/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var dem mot verden. En tett sammenvevd familie med mor og far og syv barn. Mamma drev frisørsalonger, pappa var trener - og fra Sandnes skulle tre av sønnene erobre verdenstoppen i friidrett.

«Team Ingebrigtsen» ble en suksess på NRK og seerne fikk følge dem både på stadion og hjemme i TV-stua. Mamma Tone (53) ga ut bok om familien «Alltid mamma». Alt virket fryd og gammen, og i tur og orden ble Henrik (32), Filip (30) og Jakob (23) europamestre på 1500-meter, Jakob er blitt et fenomen, som går fra seier til seier i både OL og VM.

BRYLLUP: Tone og Gjert giftet seg og fikk syv barn. Her fra den glade begivneheten. Foto: Faksimile fra boken «Alltid mamma» som kom på Aschehoug forlag i 2020.
BRYLLUP: Tone og Gjert giftet seg og fikk syv barn. Her fra den glade begivneheten. Foto: Faksimile fra boken «Alltid mamma» som kom på Aschehoug forlag i 2020. Vis mer

Men i januar 2022 slo idyllen sprekker.

De tre sønnene brøt med sin trenerfar - og Gjert ble sykmeldt. Senere har han blitt trener for sønnenes rival Narve Gilje Nordås (25) - og etter hvert er isfronten i familien Ingebrigtsen blitt et problem for ham også.

Gjert ble nektet akkreditering til VM i Budapest, og det samme gjelder mesterskapene neste år. Narve fortviler og Gjert raser.

Da Jakob giftet seg i Drammen i september tok det helt av. Pappa Gjert var ikke invitert, og stemningen i bryllupet skal ha vært preget av isfronten i familien.

Så fulgte uker med spekulasjoner og rykter, før brødrene Ingebrigtsen skrev en kronikk i VG - der de anklager pappa Gjert for å ha oppdratt dem med vold og trusler.

BRYLLUP: Tone Ingebrigtsen dukket opp uten ektemannen Gjert i bryllupet til sønnen Jakob Ingebrigtsen og Elisabeth Asserson. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

«Vi har vokst opp med en far som har vært svært aggressiv og kontrollerende, og som har brukt fysisk vold og trusler som en del av sin oppdragelse. Fremdeles kjenner vi på ubehag og frykt, som sitter i oss fra barndommen», skriver de tre.

Gjert avviser anklagene.

- Jeg er langt fra perfekt som far og ektemann, men jeg er ikke voldelig. Først og fremst er dette en tragisk situasjon for min familie – at vi har kommet dit at vi sprer uriktige beskyldninger mot hverandre i media. Det gjør meg dypt ulykkelig, sier Gjert Ingebrigtsen via sin advokat John Elden.

Så hva skjedde bak veggene i familiens hus i Sandnes? Brødrene kommer med sin versjon via en kronikk i VG:

GIFT: Lørdag 23. september giftet Jakob Ingebrigtsen og Elisabeth Asserson seg i Bragernes kirke. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

«Da vi brøt med Gjert, trodde vi at vi skulle klare å håndtere situasjonen på en ryddig måte, uten å omtale bakenforliggende forhold. Det innser vi nå at ikke er mulig. Denne saken er blitt så betent, og har fått så store konsekvenser, at vi føler et ansvar for å rydde opp. Det kan vi bare gjøre ved å fortelle vår historie. Å skrive det vi skal skrive nå, gjør vondt, på mange måter. Det er vondt fordi det rammer en person som har betydd mye for oss og vår karriere. Det rammer personer vi står nær. Og det rammer personer som aldri har bedt om å bli trukket inn i en offentlig konflikt».

Gjert svarer via sin advokat John Chr. Elden:

- Vår familie har levd i offentlighetens søkelys i mange år, og vi har valgt å slippe offentligheten inn i livene våre gjennom TV-serier, intervjuer og mye annet. At det i dette offentlige familielivet skal ha forekommet voldsutøvelse er utenkelig. Det norske folk har fått se livene våre, på godt og vondt.

OMDISKUTERT: Jakob Ingebrigtsen får rivalene til å heve øyenbrynene. Video: NRK Vis mer

NRKs serie «Team Ingebrigtsen» ligger fortsatt tilgjengelig på NRK TV og der kan man se både de profilerte løperbrødrene, men også deres mindreårige søsken i hverdagslige situasjoner. Familielivet deres fascinerte da det gikk på TV, og alt var ren idyll. I dag er tonen en helt annen.

- Vi kommer ikke til å fjerne seriene på nåværende tidspunkt, sier programredaktør i NRK, Petter Wallace, til Se og Hør, og legger til at de følger saken videre og forholder seg fortløpende til utviklingen.

Ekteparet Tone og Gjert har vært åpne om sine utfordringer med tidsklemmen, økonomi, logistikk og livet med syv barn. Alt tyder på at de fortsatt står i stormen sammen, og de er likeverdige eiere av firmaet Tega AS, som leverer hyggelige resultater.

For mamma Tone må det være en vond balansegang. Hun kom alene i bryllupet til Jakob og Elisabeth, ettersom Gjert var uønsket der. Hun skal ikke ha hatt plass ved hovedbordet.

Nå snakker familien via advokater. Gjert har hyret advokat John Chr. Elden mens sønnene har Espen Skoland som pressekontakt. De har tidligere henvist til Friidrettsforbundet som har hyret advokat Tore Lerheim i konflikten med Gjert Ingebrigtsen.

RØRT: Forloveden til Jakob Ingebrigtsen tok til tårene da han sprang inn til gull på 5000 meter. Video: NRK, Birthe Skingen/Dagbladet TV-sporten Vis mer

Til Se og Hør har de bare svart på våre henvendelser med en klovne-emoji.

- Vi prøver å få til et møte mellom partene, og jeg har tro på at det å snakke sammen er bedre enn å kommunisere i det offentlige rom, har Lerheim sagt til Nettavisen.

- Advokat Elden har bedt om et møte. Forbundet har sagt ja til det. Vi er i dialog om et tidspunkt for møtet. Det er kun praktiske grunner til at dette ikke er avklart ennå, har friidrettsforbundets Erlend Slokvik sagt til NTB.

TV 2 melder at møtet skal skje onsdag neste uke. Samtidig varsler politiet at de vil se på saken etter brødrenes voldsanklager mot Gjert.

Politiinspektør Therese Braut Våge sier til NRK:

- På bakgrunn av de opplysningene som kom frem gjennom media i går, er det naturlig for politiet å undersøke om det er rimelig grunn til å igangsette etterforskning.

RYSTET: Jakob Ingebrigtsen var ikke særlig begeistret for storebrorens stunt på sosiale medier. Video: Løkås/Godø. Klipp: Henrik Ingebrigtsen / Instagram Vis mer

Dette ønsker advokat Elden velkommen, ifølge VG.

Så nå spørs det om et møte mellom partene, assistert av advokater, kan løse opp i familiens strid.

- Hvordan vi skal komme oss forbi dette vet jeg ikke – men vi må prøve. Slik avsluttes Gjert Ingebrigtsens tilsvar til sønnenes voldsanklager.

LES OGSÅ: Ødegaard og Spilling kan bli Norges The Beckhams

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer