DUELLMESTERNE: Venke Knutson og Bjørn Johan Muri vant lørdag kveld kampen om de to gjenværende plassene i den norske MGP-finalen i en svært langryg "siste sjanse". Foto: SCANPIX
DUELLMESTERNE: Venke Knutson og Bjørn Johan Muri vant lørdag kveld kampen om de to gjenværende plassene i den norske MGP-finalen i en svært langryg "siste sjanse". Foto: SCANPIXVis mer

Hva holder dere på med, NRK?

Den som ventet på noe godt, ventet forgjeves...

I FORKANT AV lørdagens "siste sjanse" i Grand Prix-sirkuset, var det mange og sterke reaksjoner på duelloppsettet. En "schlager-katastrofe" var ordene Grand Prix-entusiastene Schlagerboys brukte om at Venke Knutson og Karoline Garfjell skulle møtes i duell.

Og en "schlager-katastrofe" ble det. Nå var det imidlertid ikke duellen mellom Knutson og Garfjell som sørget for det, men et ekstremt langdrygt show blottet for overraskelser og spenning.

En "siste sjanse" i en norsk finale, som er på lengde med – eller mer eksakt føles som om den er på lengde med - den internasjonale Grand Prix-finalen inkludert poengfordelingen, blir rett og slett for mye for de fleste som ikke er medlemmer av Grand Prix-klubben.

DET HELE UTARTET seg som en eneste lang reprisesending av de som ikke nådde opp i delfinalene. I etterkant er det vanskelig å se noe annet motiv for "siste sjansen" enn muligheten til å spe på lisens-kollekten med nye SMS-stemmer til 26600.

For det er ikke bare sangene som er de samme, antrekkene er også de samme, dansene er de samme og selv håndbevegelsene er for de fleste identiske gjennom både delfinalen og opptreden nummer en og to i sistesjansen. Jeg takker høyere makter for at vi slapp å se de to finalistene en tredje gang på scenen denne kvelden - og det burde Bjørn Johan Muri og Venke Knutson også prise seg lykkelig over.

DET POSITIVE FOR artistene er selvsagt at man spesielt i de to sistnevntes tilfelle har rukket å få sangene på hjernen, men bivirkningene er langt større for de fleste av artistene.

Lørdagens show avslører hvor innstudert, regissert og lite spontant det som foregår på scenen er. Det blir rett og slett for mye når en rosa-kledd Mira for tredje gang på to uker setter seg selv på pidestall og heises til taket. Det er som med vitser, de blir ikke bedre andre og tredje gangen.
Og dessverre for enkelte artister, så drukner sangene i de pompøse opptredenene når de vises gang på gang.

Nå er det selvsagt ikke artistenes feil at de blir så til de grader overeksponert. De kan selvsagt ikke øve inn nye numre og nye rutiner til hvert enkelt delfinale. Men om en "siste sjanse" virkelig er nødvendig, burde den vært løst langt mer elegant fra NRKs side.

PÅ MARIENLYST BURDE noen begynt med å stille spørsmålet om hvorfor en "siste sjanse" skal vare en halvtime lenger enn alle de andre delfinalene, hvorfor man skal ønske å se de opptre med samme låt to ganger og ikke minst hvorfor man på toppen av det skal avbryte programmet i 30 minutter.

Når NRK først har bestemt seg for en duellordning, burde oppsettet om ikke annet foregått i full offentlighet og som en trekning. Alt annet virker båre urettferdig og fikset.

NRK har definitivt lyktes med å fornye Grand Prix artistisk, nå er det på tide å gjøre det samme på innholdssiden.

AT TIDEN FOR LENGST HAR løpt fra de flaue presentasjonsvideoene er nå en ting, men det spørs om ikke Per Sundnes neste år burde trekke seg mer tilbake fra rampelyset og gjøre plass for noen som kan drive showet videre med andre spørsmål enn "er det skummelt?", "var dere så nervøse som det virket?", "har dere det bra her i Sarpsborg?" og "betyr støtten fra fansen mye?".

Svarene på alle disse spørsmålene er nemlig kort og presist "ja", etterfulgt av pinlig stillhet. Og noe kjennskap til artistene får man i hvert fall ikke gjennom det.

Programlederjobben kunne den alltid sjarmerende og dyktige Marte Stokstad klart vel så godt alene, og Sundnes har utvilsomt større kvaliteter i kulissene.

DET ER INGEN TVIL om at NRK har lyktes med omleggingen av Grand Prix de siste årene, men lørdagens show viser at det fortsatt er lang vei å gå for å gjøre det til topp lørdagsunderholdning.

Når NRK etter 29. mai skal begynne planleggingen av neste års finaler, er det bare å håpe at de revurderer duellene sine, og aller helst satser på en ordinær fjerde delfinale isteden.

Da slipper man om ikke annet å pine lisensbetalere gjennom en middelmådig kavalkade av ting man strengt tatt har sett før...

LES OGSÅ: Jo flere kokker, jo mer møl
LES OGSÅ: Man får lyst til å bore hodet ned i puta