Hurtigguide til Madrid

Ukjent i Madrid? Fortvil ikke! Her er Se og Hørs guide til førstegangsreisende.

SPESIALITET: Kjøp med deg spekeskinke hjem, så kan du nyte smaken av Spania lenge etter at du har reist. Foto: Se og Hør
SPESIALITET: Kjøp med deg spekeskinke hjem, så kan du nyte smaken av Spania lenge etter at du har reist. Foto: Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor Madrid?
Den viktigste årsaken til å besøke Madrid er at det er en fantastisk by. Det er en by som ser ut til å være stolt av å være Spanias hovedstad, med storslåtte og monumentale bygninger, brede avenyer, deilige store byparker, noen av verdens flotteste museer, en mengde gode restauranter og det som sannsynligvis er verdens største tetthet av barer (cirka en bar per 100 innbyggere).


Slik reiser du dit: 
Med Norwegians nye direkterute tar reisen fra Gardermoen til Madrid cirka fire timer. Det er kort vei fra flyplassen og inn til sentrum av byen. Metroen er den raskeste reisemåten inn fra flyplassen. Stasjonen ligger mellom terminal 2 og 3, og det tar 12 minutter og fire stoppesteder inn til Nuevos Ministerios på linje 8. Her skifter du til linje 10, og et kvarter senere er du i sentrum av byen. Det går også busser, og man kan ta taxi for cirka 20-25 euro.


Hva kan du gjøre der?
Som alltid er det å bruke beina den beste måten å utforske en ny by på. Det mest intime og spennende shoppingstrøket er homsestrøket Chueca, der det kryr av spennende småbutikker, og man også finner noen av byens mest trendy barer og spisesteder. Puerta del Sol karakteriseres gjerne som byens hjerte, og det er her du finner de fleste store butikkene, de mest kjente plassene og mange av de mest kjente restaurantene. Av severdigheter er det flere verdensberømte museer i byen, ikke minst Prado-museet og Reina Sofía-museet, og et besøk i det kongelige palasset, Palacio Real, er heller ikke å forakte. Byparken Buen Retiro må du også få med deg.


Hvor kan du bo?
Vi bodde på Petit Palace Ducal helt i utkanten av Chueca-området, noen få meter fra hovedgaten Gran Via. Hotellet er del av kjeden High Tech Hotels. Prisene varierer, og det kan lønne seg å sjekke med flere hotellbookingbyråer på nettet. To personer i dobbeltrom koster i utgangspunktet 170-180 euro per døgn, men du kan få det mye billigere ved å henvende deg til for eksempel www.descubremadrid.com (veldig bra, også mye generelt lesestoff om Madrid), www.hotell.no, www.hotelsrus.com, www.softguides.com eller andre onlinebyråer. Disse formidler også mange andre hoteller. Husk for øvrig at det kan lønne seg å bo ørlite grann usentralt. Du skal ikke langt unna de mest populære gatene før prisene synker.


Hvor bør du spise?
Madrid har flust med gode restauranter. Blant de mest populære er Museo del Jamon (Skinkemuseet) som har tre restauranter i byen (www.museodeljamon.es). Et annet populært sted er Botin som sies å være verdens eldste restaurant, startet i 1725 (www.casabotin.com). Botin ligger i Calle de Cuchilleros 17, rett i nærheten av gatestubben Cava Baja i strøket La Latina, der det er tett i tett med restauranter og barer. Her er det alltid liv og mye god mat å få. Prisnivået på de nevnte restaurantene og det meste som ligger i Cava Baja er forholdsvis lavt. Beregn i underkant av 50 euro (400 kroner) per pers for tre retter, vin, vann og kaffe. Et litt dyrere, men meget godt alternativ er Café Oliver i Calle Almirante 12 i Chueca-distriktet. Der serveres det tradisjonsmat med små justeringer og det er veldig mange gode viner på menyen (www.cafeoliver.com). Rett i nærheten, i Conde de Aranda 8, ligger den italienske restauranten Omertà. Billig og bra. Vi anbefaler søt frokost med deilig bakverk og/eller churros y chocolate (en slags vannbakkels som dyppes i tjukk, mørk kakao) på Café de Oriente på Plaza de Oriente foran Palacio Real.


Hvor kan du shoppe?
Området rundt plassen Puerta del Sol er det viktigste shoppingstrøket i Madrid. Her finner du store varemagasiner og et virvar av butikker av alle slag. Prisnivået er stort sett hyggelig. Chueca-distriktet er mer spennende, med mange småbutikker som selger klær fra lokale, "up and coming" designere og mindre kjente, men gjerne trendy, designere. Her er også gode delikatessebutikker og mye annet fint innen interiør og design. Gaten for mer ungdommelig "gatemote" er Calle de Fuencarral, i utkanten av Chueca. Salamanca er området for de virkelig dyre tingene. Her finner du Gucci, Hermés, Chanel og andre store motehus. Mange av butikkene ligger i Calle de Serrano og de tilstøtende gatene.Verdt å vite!
Spisetidene i Madrid er spesielle. At innbyggerne spiser sen middag, fra kl. 22 og utover, er så sin sak. Du kan alltids spise tidligere, men da kan det være litt glissent. Mer spesielt er lunsjtidene. Absolutt ingenting er åpent til lunsj før kl. 13, og da er du fremdeles veldig tidlig ute. Spis derfor stor frokost, så du har litt å gå på.


Innsidetipset:
Innbyggerne hater tanken på mandager og strekker helgen så langt de kan. Derfor er det hver søndag kl. 13 noe som kalles "vermut-timen", og det foregår i La Latina-området. Her sitter man på de forskjellige plassene i sola og nyter et glass søt vermut med is. Et hett tips er å være tidlig ute. Dette er nemlig svært populært, og får du ikke bord utendørs, er skikken at du venter innendørs (med vermutglasset). Servitørene holder orden på "køen".

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer