- Hun ville ikke ha honorar for sin siste rolle

Produsent Petter Vennerød jobbet med filmdivaen på hennes siste film.

PROFESJONELL: Filmdiva Wenche Foss gjorde sin aller siste rolle i 16 år gamle Marius Sørviks regidebut «Utpressing for nybegynnere», som kommer på kino til høsten. Produsent Petter Vennerød avslører at hun ikke ville ha penger for rolleprestasjone Foto: Stella Pictures
PROFESJONELL: Filmdiva Wenche Foss gjorde sin aller siste rolle i 16 år gamle Marius Sørviks regidebut «Utpressing for nybegynnere», som kommer på kino til høsten. Produsent Petter Vennerød avslører at hun ikke ville ha penger for rolleprestasjone Foto: Stella Pictures Vis mer
SEHER.NO: Norges største film- og teaterdiva Wenche Foss (93) gikk bort mandag formiddag. Hun etterlater seg en lang skuespillerkarriere preget av en rekke store roller.

Hun blir imidlertid ikke å se i sin aller siste rolle før senere i år. Den avdøde divaen spiller nemlig i den norske storfilmen «Utpressing for nybegynnere», som ifølge produsent Petter Vennerød sannsynligvis får kinopremiere i oktober. Filmen er regissert av kun 16 år gamle Marius Sørvik.

«Utpressing for nybegynnere» handler om en tenåringsgutt som må ordne opp i økonomiske vansker når faren hans blir dødssyk. Wenche Foss spiller rollen som mormoren til hovedpersonen.

- Wenche ville ikke ha noe honorar for å være med i filmen. For hun syntes det var så morsomt med en så ung regissør, og at hun fikk jobbe med mennesker hun er glad i, forteller produsent Vennerød til Seher.no.

Han har nemlig jobbet med filmdivaen flere ganger tidligere, og sammen med Foss' skuespillervenninne Elsa Lystad (80) fikk han henne med på filmprosjektet.

Vennerød, kjent som den ene halvdelen av filmduoen Wam & Vennerød, understreker at den sykdomsherjede skuespilleren gjorde en flott innsats på filmsettet.
 
- Wenche bare gir og gir og er ekstremt godt forberedt på sin rolle. Jeg har lyst til å si er, det er på en måte slik man tenker, forteller han til Seher.no.

Spilte sykdommen inn på hennes prestasjon som skuespiller?

- Nei, vi merket ikke noe til det egentlig. Men det ble litt mer improvisasjon enn vanlig, for hun hadde naturlig nok litt problemer med å huske teksten. Og når det ble litt mye sa hun bare at «nå orker jeg ikke mer», men hun ble på settet i flere timer etter opptak også, minnes produsenten.

Wenche Foss har spilt i filmer av både Petter Vennerød og hans avdøde regissørfar Øyvind Vennerød. Et av Vennerød den yngres sterkeste minner av Foss som skuespiller er fra innspillingen av «Adjø solidaritet» fra 1985.

- I en av scenene viste hun en sorg som var helt enorm, der hun skulle si at hun hadde mistet sin sønn for mange år siden. Hun brukte sorgen sin fra Tommeliten. Wenche hadde en evne til å nå sitt indre sjeleliv som ingen av oss andre er i nærheten av. Vi stod og grein på filmsettet alle sammen, forteller Vennerød til Seher.no.

Foss mistet nemlig sin ene sønn, som hun kalte Tommeliten, da han bare var fem år gammel. Han led av Downs syndrom og ble født i 1953. Ifølge regissør og produsent Vennerød var Foss en ytterst profesjonell skuespiller og utrolig dyktig til å slå følelsene sine «av og på» mellom opptak. Da pleide hun å sette seg rolig ned med en avis.

- Det er forferdelig at hun er borte, men det er godt gjort å holde ut så lenge, sier Vennerød til Seher.no.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Dette var Wenches siste ønske