HEDRES: Ingrid Espeli Hovig hedres av venner og tidligere kollegaer. Her med Kaare Norum. Foto: NTB Scanpix
HEDRES: Ingrid Espeli Hovig hedres av venner og tidligere kollegaer. Her med Kaare Norum. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ingrid Espeli Hovig er død:

- Hun var en av de aller, aller største

- Det er en av de virkelig store i NRKs historie som har gått bort i dag.

Publisert

Fredag ble det kjent at Ingrid Espelid Hovig har gått bort, 94 år gammel. Det bekreftet hennes forlag, Gyldendal forlag, overfor NRK.

Hovig ble landskjent som programleder for Fjernsynskjøkkenet som hun spilte inn 300 episoder av i perioden 1965 til 1998.

I snart en menneskealder har Ingrid Espelid Hovig vært vant til å skape matglede rundt seg, og hun ble spesielt kjent for setningen « no har me juksa litt», et utsagn som hun for øvrig tok fra Trond Kirkvaag.

Slik minnes tidligere kolleger og venner Espelid Hovig.

HELE NORGES MATMOR: Ingrid Espelid Hovig er død. Hun er best kjent for å ha formidlet matglede på NRK i programmet Fjernsynskjøkkenet fra 1965 til 1989. Foto: Dagbladet / Video: NTB Scanpix Vis mer

En fantastisk formidler

- Hun hadde en veldig høy alder, men det er en av de virkelig store i NRKs historie som har gått bort i dag, sier Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Se og Hør.

- Hun var en fantastisk formidler og en folkeopplyser. Jeg er blant de yngste som har et sterkt forhold til henne. Hun er en av de aller, aller største personlighetene i NRKs historie. Det er kanskje bare fire mennesker i NRK som har samme status som henne, sier han og legger til:

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Det er ikke så mange man kan si at var elsket av alle, men hun var det. Alle hadde et godt inntrykk av henne. Alle var glad i henne, og man skal heller ikke undervurdere den formidlingsgleden hun hadde.

Eriksen kan også fortelle at Espelid Hovig vokste opp i ei tid da man skulle fortelle folk hvordan hun skulle være, og at hun passet inn i den tradisjonen.

- Jeg trekker på smilebåndet når jeg kommer på hennes mest kjente replikker, «nå har vi juksa litt». I dag snakker man om hva som er falskt og ikke, men var det noen som virkelig ikke juksa, var det henne. Alt var gjort meget grundig. Hun tok jobben på alvor, sier han og legger til:

- Hun ville bidra til noe bra, ingen har lært oss mer om god og sunn mat noensinne. Hennes rolle har vært å ta vare på tradisjon og kulturhistorie. Hennes bidrag rager over alle forskere og hva alle andre har gjort. Hennes program, da hun virkelig var på høyden, var det noe alle så. Absolutt alle.

Dyktig

Lege og ernæringsekspert Kaare Norum jobbet med den kjente fjernsynskokken i flere år.

Norum forklarer at han og Espelid Hovig begynte å jobbe sammen i 1974 etter å ha møttes i Roma, og at de der ble vi enige om å lage noen programmer.

- Vi lagde til sammen 70 programmer i fjersynskjøkkenet, og vi hadde det veldig hyggelig sammen. Folk likte det. Vi prøvde jo alltid hjemme først, og så i studio fire.

Norum vil ikke bare huske Espelid Hovig som en dyktig medarbeider, men også som en god venn.

- Vi var kjempegode venner, kolleger og arbeidskamerater, og jeg husker henne nok først og fremst som en god venn og som en faglig integrert personlighet. Hun var kjempeflink til å formidle kunnskap, og hun var med på å forme fjernsynssendingene, forteller Norum til Se og Hør.

Sykebesøk

Den siste tiden har Espelid Hovid tilbragt på sykehjem. Også der besøkte Norum sin gamle venn flere ganger.

- Jeg var å besøkte henne på sykehjemmet for en ukes tid siden. Hun kjente meg så vidt igjen, men jeg fikk et smil.

Norum foklarer at han fikk beskjed like etter dødsfallet i dag formiddag, men at han visste hvilken vei det gikk for 94-åringen.

- Raus og inkluderende

Kokk Arne Brimi synes det er vanskelig å sette ord på følelsene.

- Det her kjennes veldig vemodig, og jeg kjenner nesten at det er vanskelig å sette ord på følelsene mine. Hun har betydd så enormt mye for så mange. Ingrid hadde en inkluderende framtoning som brakte oss kokkene sammen, men også resten av folket.

Det er som om en mor er blitt borte – hele Norges mor.

- Hun var raus, inkluderende, inspirerende og ærlig. Hun var det største forbilde i bransjen. Det var alltid stas å komme til Ingrid, hun var helt fenomenal med mat og mennesker. En fantastisk god mor for alle kokkesønnene sine.

- Det viktigste jeg lærte av Ingrid var at alle folk er like, og å være raus og ærlig, sier Arne Brimi.

Hedres av politikerne

Det er ikke bare tidligere NRK-kollegaer som hedrer den folkekjære tv-kokken. Statsminister Erna Solberg skriver følgende om den triste nyheten:

- Hele Norges matmor Ingrid Espelid Hovig har gått bort. Ingen har betydd mer for norsk hverdags- og tradisjonsmat. Tusen takk for den rutete kokeboken, for at du samlet folket og lærte oss at det var greit å «juksa litt».

Se og Hør oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer