«Puppastemning»:

- Hun sier nei mange ganger og gråter

VGTV-redaktør mener kritikken er ute av kontekst.

SKAPER REAKSJONER: Flere har reagert på Spårtsklubben-innslaget hvor Ida Fladen tilsynelatende tvinges til å spille inn låt mot sin vilje. Foto: Skjermdump/VGTV
SKAPER REAKSJONER: Flere har reagert på Spårtsklubben-innslaget hvor Ida Fladen tilsynelatende tvinges til å spille inn låt mot sin vilje. Foto: Skjermdump/VGTV Vis mer
Publisert

Det siste døgnet har det mildt sagt kokt i sosiale medier etter at VGTV og Spårtsklubben delte videoen om hvordan sangen «Puppastemning» ble til. Programleder Ida Fladen (35) blir tilsynelatende nærmest presset til å spille inn låta med samme navn, noe som har fått flere til å se rødt.

Blant dem er leder i Ullensaker Arbeiderparti, Elin L’Estrange, som på Twitter skriver at «hun sa nei».

- Jeg synes det var en ganske spesiell video. Jeg skjønner at dette er en form for humor som Spårtsklubben har. Men problemet er at de har en ganske ung målgruppe, og jeg vil gjette det er overvekt av unge menn, sier hun til Se og Hør om videoen, og fortsetter:

- Jeg har ikke forutsetninger til å si noe om hvor mye som er planlagt eller som skjedde bak kamera - jeg vet ikke hva som har skjedd - men det de velger å redigere og sende ut, som VG som redaksjon står ansvarlig for, er en video hvor hun (Ida Fladen journ.anm) sier nei mange ganger og gråter.

NYE GAUTE: Endelig er Farmen 2.0 her, med Mads Hansen ved roret, og han forteller om hans første dag på settet. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Uheldig signal

Politikeren påpeker at uansett hva som har skjedd i forkant av innspillingen, som seerne ikke får vite, så sendes det ut et signal om at det er god humor å presse noen som sier nei.

- Det er jo er et veldig uheldig signal å sende - særlig til unge mennesker. Vi må regne med at dette er en redigert video, men bildet de skaper om at det er en god form for humor å fortsette å presse når noen så tydelig uttrykker at de ikke vil noe, er ikke heldig, fortsetter hun.

L’Estrange sier hun har registrert at Mads Hansen (37) er ute og forsvarer klippet i sosiale medier, men mener det er VG som redaksjon og redaktøren som bør svare for seg i denne saken.

- Det er en redaksjonell vurdering å sende noe sånt ut i verden. Det handler om hvilket syn på samtykke denne videoen fremmer. Vi har hatt metoo-bevegelsen, og samtykke er en viktig del av en kultur som forebygger krenkelser. Det er også en stor diskusjon om samtykkeloven i Norge, og så er dette nivået på humoren i VG.

- De sier rett ut at «nå er hun brisen, så nå er vi klare». Det har noen skikkelig ubehagelige paralleller, mener hun.

PREMIERE: «Kjendis søker kjæreste» ruller i gang på TV 2 denne uken, og en av kjendisene, Ida Fladen, er ikke bare optimistisk på forhånd. Vis mer

- Iscenesatt

Redaktør i VGTV, Rolf Sønstelie, forsvarer videoen og forklarer at han synes kritikken tas helt ut av kontekst.

- Dette er iscenesatt humor, som Ida har siste ordet på. Det som skjer i studioet er rigget, og avklart med Ida på forhånd. Det er ikke slik at hun presses av de andre mens kameraet går, selv om det ser slik ut for seerne. Her spiller de, skriver han i en epost til Se og Hør.

Han tror de fleste som følger Spårtsklubben er kjent med sjargongen i programmet.

- Jeg mener det blir feil å politisere dette humor-innslaget. Det er bare tull og tøys, som alt annet i Spårtsklubben. Å mene at dette legitimerer at menn kan behandle kvinner dårlig, er å tillegge humoren på Spårsklubben en betydning de ikke har.

NYE GAUTE: Endelig er Farmen 2.0 her, med Mads Hansen ved roret, og han forteller om hans første dag på settet. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Sønstelie sier at det stemmer at Fladen ikke ville spille inn låta i førsteomgang, men at dette ble diskutert og at man sammen kom fram til en løsning som hun var komfortabel med.

- Det handlet særlig om at hun ikke ville fronte låten som artist, men at det er hele Spårtsklubben. Som jo også er helt riktig. Vi hadde aldri gjort dette uten Idas godkjennelse, skriver han.

Fladen selv sier til VG at hun var komfortabel med resultatet og at hun tåler Spårtsklubbens humorprofil fint. Hun har ikke svart på Se og Hørs henvendelse.

Flere reaksjoner

På Twitter har også medieviter Tellef Raabe uttrykt sin mening om videoen.

«Om du ser dette og synes at det er morsomt må du gå i deg selv. Grattis Mads Hansen, du framstår som Norges minst empatiske mann», skriver han.

Videre beskriver han «vitsen» som «slem, manipulerende og usympatisk». Han skriver også «at du/dere velger å publisere når Fladen er helt fra seg og gråter på kamera er helt sjukt».

- Det kunne ikke engang falt meg inn, i min villeste fantasi, at det skulle kommet reaksjoner på det. Så skal det også sies at det ikke er snakk om mange reaksjoner, men at de kommer fra en gjeng som roper høyt, sier Mads Hansen til Se og Hør.

Han understreker at sangen, som for øvrig ligger på en andreplass på den norske topplista på Spotify, ikke ville blitt gitt ut uten hennes tillatelse.

Se og Hør har vært i kontakt med Raabe, som har gitt oss tillatelse til å gjengi Twitter-meldingen. Han ønsker imidlertid ikke å uttale seg ytterligere.

LES OGSÅ: Atle Pettersen blir pappa

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer