<strong>OPPTATT AV EN VERDIG DØD:</strong> Wenche Foss skal ifølge sin lege og nære venn Stein Husebø ha uttrykt ønske om å få dø hjemme før hun gikk bort. Foto: SCANPIX
OPPTATT AV EN VERDIG DØD: Wenche Foss skal ifølge sin lege og nære venn Stein Husebø ha uttrykt ønske om å få dø hjemme før hun gikk bort. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hun ønsket ikke å dø som en pasient på rom 56

Wenche Foss ba allerede for 25 år siden legen sin sørge for at hun fikk «en god død».

Publisert
Sist oppdatert
Se video fra Wenche Foss' liv nederst i artikkelen!

SEHER.NO: Wenche Foss' lege og nære venn, Stein Husebø, sier til VG at teaterlegenden allerde under deres første møte på en konferanse for brystkreftopererte for 25 år siden, ba ham sørge for en verdig ramme rundt hennes bortgang.

- Hun holdt foredrag og jeg holdt foredrag, så fikk jeg henne til bords. Da ba hun meg om å love henne en god død. Siden har vi hatt en avtale om det, sier Husebø til avisa.


Selv om han ikke var Wenches lege i medisinsk forstand, skal Husebø og Wenche ha møtt hverandre jevnlig helt fram til hennes død mandag.

Wenche Foss døde etter en tids sykdom mandag på Diakonhjemmet i Oslo, men ifølge legen ønsket hun selv å tilbringe sin siste stund i sitt eget hjem. For tre uker siden skal imidlertid Wenche ha innsett at hun var for dårlig til å bo hjemme.

- Hun ønsket at jeg skulle legge forholdene til rette for at hun kunne dø hjemme. Hun ønsket ikke å dø som en pasient på rom 56. Hun ville dø som Wenche Foss. Nå fikk hun en kombinasjon, sier Husebø.

Legen sier Wenche Foss hadde forsonet seg med tanken på å dø da det nærmet seg slutten.

- Hun spurte om hva hun kunne bidra til selv. Hun sa: Jeg har forstått at aktiv dødshjelp er forbudt i Norge, men jeg har forstått på deg at hvis jeg drikker og spiser litt mindre, så går det fortere, sier Husebø til VG.

Teatersjef for Riksteateret, Ellen Horn, sa i på en pressekonferanse mandag at Wenche var en tilhenger av aktiv dødshjelp.

- Jeg har lovet henne at vi skal snakke om det. At det måtte vi kjempe videre for. At når reisen er slutt så må det være lov å få all mulig hjelp til å gjøre den siste ferden så human som mulig. Hun var opptatt av det. Jeg er opptatt av det jeg også. Jeg oppfattet at hennes brennende engasjement var opptatt av den saken.

- Jeg har hatt en del kontakt med henne de siste ukene. Nå var hun veldig klar på at hun gjerne ville slippe herfra. Og hun var også opptatt av den situasjonen hun var i, at nå synes hun det var verdig å få lov til å slippe. Hun var opptatt av hvordan man følger døende mennesker ut av livet.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Wenche Foss begraves på statens regning[obj:media:9521]


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer