Britney Spears:

- Hun ønsker å komme seg ut

Britneys bror, Bryan, snakker ut om søsterens vergemål-bråk.

BEKYMRET: Fansen er bekymret for Britney Spears, og nå har hashtaggen #FreeBritney spredt seg rundt på TikTok. Vis mer
Publisert

I en årrekke har det vært knyttet store spørsmål til Britney Spears' (38) mentale helse. Ordet «skandalestjerne» har i flere år florert i internasjonal presse, på blogger og i sosiale medier.

38-åringen har vært inn og ut av rehabilitering, hatt problemer i ekteskapet og levd et utagerende festliv. Det hele kulminerte da popsensasjonen plukket opp en barbermaskin på en frisørsalong i Los Angeles i 2007, og fjernet alt håret på hodet.

Helt siden de store mediestormene i 2008, der hun blant annet gjennomgikk et svært offentlig «meltdown», har popsensasjonen vært underlagt et rettspålagt «conservatorship», som i Norge kalles vergemål.

Se dette innlegget på Instagram

🌸🏖🌸

Et innlegg delt av Britney Spears (@britneyspears)

I første omgang var vergemålet bare ment å være midlertidig, men løsningen ble etter hvert permanent. Slik har det altså vært siden den gang.

I podkasten «As Not Seen on TV» med Drew Plotkin har Britneys bror, Bryan Spears (43), som sjelden uttaler seg offentlig, åpnet seg opp om søsteras situasjon, ifølge People.

BRYTER TAUSHETEN: Britneys bror, Bryan, snakker om søsterens situasjon i et nytt intervju. Foto: NTB Scanpix
BRYTER TAUSHETEN: Britneys bror, Bryan, snakker om søsterens situasjon i et nytt intervju. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hun har vært i dette (vergemålet, journ.anm.) en god stund nå. Det var åpenbart behov for det i begynnelsen. Nå har de gjort noen endringer, og alt vi kan gjøre, er å håpe på det beste, forteller broren i podkasten, og legger til at vergemålet har vært en bra ting for familien fram til nå.

- Gjort sitt beste

Vergemålet har gitt Britneys far, James Spears (68), fullmakt over hennes eiendeler, samt personlige beslutninger og psykiske helse. Advokaten Andrew Wallet ble gjort til medverge, for å passe på sangerens økonomi.

Etter et drøyt tiår hvor Jamie hadde ansvaret for blant annet datterens økonomi, besøk og medisinske situasjoner, ble det i september i fjor besluttet i retten at faren ikke lenger skulle være verge for noe annet enn datteras økonomi.

Vis mer

Det ble besluttet etter at han selv søkte om å bli fjernet fra vervet, som følge av personlig sykdom. Da var det Jodi Montgomery som tok over stafettpinnen som verge.

Når det gjelder farens jobb som verge, som til tider har vært heftig omdiskutert, forteller Bryan at James har gjort sitt beste, til tross for situasjonen han ble satt i.

Vil bli uavhengig

Videre forteller 43-åringen at han snakker med søsteren konstant, og deler sine tanker om at vergemålet muligens vil bli avviklet.

- Hun har alltid ønsket å komme seg ut av det (vergemålet, journ.anm.). Det er veldig frustrerende å ha. Om det er noen som kommer inn fredfullt, eller om det er noen som har en dårlig holdning, så må det være veldig frustrerende å ha noen som konstant forteller deg hva du skal gjøre. Hun har ønsket å komme seg ut av dette lenge, sier han.

GOD KONTAKT: Bryan og Britney avbildet sammen i lystig lag, tilbake i 2004. Foto: NTB Scanpix
GOD KONTAKT: Bryan og Britney avbildet sammen i lystig lag, tilbake i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Broren røper også at Britney selv, som har vært omringet av et eget team siden hun var 15 år gammel, virkelig skal ønske å bli uavhengig. Han er imidlertid usikker på hvor lurt det er.

- Jeg er sikker på at det vil bli en justering. La oss si at vergemålet blir avsluttet og hun blir uavhengig ... Hverdagslige gjøremål er en stor utfordring, for eksempel det å kjøre bil. Hun er den verste sjåføren i verden, jeg sverger. Jeg mener, hun er ikke en spesielt god sjåfør, og hun har ikke trengt å gjøre det.

EKSER: Britney Spears har lagt ut en video på Instagram der hun danser til eksens låt. Nå har Justin Timberlake svart, og det setter fyr på kommentarfeltet. Vis mer

Tok søstera i forsvar

Også Britneys søster, «Zoey 101»-stjerna Jamie Lynn Spears (29) gikk denne uka ut og omtalte søsteras situasjon. Det gjorde hun imidlertid på Instagram, der hun tok 38-åringen i forsvar, ifølge blant andre Vulture.

Det var etter at en følger kommenterte et av innleggene hennes om mental helse, og spurte hvorfor hun ikke hadde snakket åpent om søsteras «åpenbare mentale uhelse». Det fikk 29-åringen til å se rødt.

I FORSVAR: Jamie Lynn forsvarte denne uka søstera på Instagram. Her avbildet i 2016. Foto: NTB Scanpix
I FORSVAR: Jamie Lynn forsvarte denne uka søstera på Instagram. Her avbildet i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Du har ingen rett til å anta noe som helst om søstera mi. Og jeg har ingen rett til å snakke om HENNES helse eller personlige saker. Hun er en sterk, tøff og ustoppelig kvinne, og det er det eneste her som er åpenbart, skrev hun i sitt eget kommentarfelt.

#FreeBritney

Nå, tolv år etter at avgjørelsen om vergemål først ble besluttet, har emneknaggen #FreeBritney nok en gang begynt å sirkulere på sosiale medier.

DEMONSTRERER: Flere amerikanere har engasjert seg i #freebritney-bevegelsen. Her demonstrerer en gruppe mennesker i Los Angeles torsdag. Foto: NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Flere amerikanere har engasjert seg i #freebritney-bevegelsen. Her demonstrerer en gruppe mennesker i Los Angeles torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bevegelsen har spredd seg i rekordfart i sosiale medier, og fansen har fulgt utviklingen i saken med argusøyne.

Denne uka skulle det nemlig være en ny rettshøring for å bestemme hva som vil skje videre. Den ble imidlertid utsatt, som følge av at uønskede gjester hacket høringen, der Britney var med via Zoom, ifølge blant andre Vulture.

Britney Spears har fremdeles til gode å kommentere påstandene som den såkalte #FreeBritney-bevegelsen har delt i sosiale medier, ifølge USA Today.

I fjor uttalte imidlertid advokatene hennes til Los Angeles Times at Spears er med på å ta beslutninger som omhandler henne selv, og at hun har rett til å bestemme over sin egen karriere.

LES OGSÅ: Mistet sitt ufødte barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer