Nils-Ingar «Nilsi» Aadne:

- Hun må ha kjent «nå er det noe her»

Etter samboerens dødsfall ønsker Nils-Ingar «Nilsi» Aadne å spre kunnskap om hjertestans.

ÅPNER OPP: I september 2018 mistet Nils-Ingar Aadne samboeren Ida Eide. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
ÅPNER OPP: I september 2018 mistet Nils-Ingar Aadne samboeren Ida Eide. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

I begynnelsen av september 2018 kom den tragiske nyheten om at Ida Eide var gått bort, bare 30 år gammel. Langrennsløperen døde av hjertesvikt etter å ha deltatt i et mosjonsløp på Jessheim, og kort tid etter ble begravelsen for henne avholdt i Lidar kirke.

Både familie, venner og kjæreste har i tiden etter uttalt hvor vanskelig det er å gå videre uten 30-åringen, og blant andre kjæresten Nils-Ingar Aadne (37) har slitt med å ta innover seg at hun er borte.

I perioden etterpå har han tenkt mye på henne, og han har flere ganger vært på stedet der kjæresten døde. I et intervju med VG, i forbindelse med at 16. oktober var verdens hjerte- og lungeredningsdag, fortalte han om sorgen.

Mye å tenke på

- Jeg har sett for meg de bildene i hodet noen ganger. Hva tenkte hun rett før det skjedde? Hun har åpenbart kjent at noe var feil. Vi vet at hun satte seg ned før det skjedde. Hun må ha kjent «nå er det noe her». Dramatikken etterpå. Det har jeg tenkt gjennom, forteller han til avisen.

I Norge er det 3400 som får hjertestans hvert år. Avisen skriver at 771 av disse fikk tilbake egensirkulasjonen og ble fraktet til sykehus.

405 av dem overlevde i minst 30 dager. Av dem som blir observert når de faller om og som deretter blir behandlet med hjertestarter, overlevde 40 prosent i fjor.

Da Eide falt om, tok det en stund før hun ble oppdaget. Aadne forteller at han har et klarere bilde av hendelsesforløpet nå enn før. Det har de blant annet fått gjennom pulsklokken hun hadde på seg. Nå vet man at Eide forsøkte å gå mot bilen da hun kjente at noe var galt.

- Hun tenkte kanskje: Her er det bare å komme seg hjem, forklarer han.

Etter å ha tatt av seg startnummeret, satte hun seg på trappen til et bilverksted. Det var stengt, og området var akkurat langt nok unna løypen til at ingen så henne. Det er antatt at det gikk ti minutter fra hjertet stoppet til hun ble funnet, og deretter ti minutter til før det ble iverksatt livreddende tiltak.

- Sånn det er

Hun døde dagen etter, på Ullevål sykehus.

- Hadde det skjedd litt før, så hadde det vært folk rundt der. Men det er historie. Det er sånn det er, sier han til VG.

Fra talerstolen på den nasjonale førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv» på Litteraturhuset på onsdag, sa han noe lignende, ifølge Dagbladet.

- Hjelpen var imponerende. Alt gikk så fort. Det imponerte meg virkelig, det arbeidet som ble organisert og gjennomført. Dessverre hadde Ida ligget for lenge med hjertestans før hjelpen kom

Ifølge avisen fortalte komikeren om hvordan han fortsatt bearbeider sorgen.

TÅREVÅT JOHAUG: I et intervju i programmet Lindmo på NRK, forteller Therese Johaug om tapet av sin venninne Ida Eide. Video: NRK Vis mer

- Det er ikke noe jeg begynte med etter at Ida var død. Jeg tok en pause fra scenen etter at hun gikk bort. Det gjorde jeg. Men det var viktig for meg å gjenoppta jobben som komiker, sa han, og fortsatte:

- Det hjelper med å styre tankene i en positiv retning. Jeg trente mye før det skjedde også. Blant annet forsøkte jeg meg som toppidrettsutøver i et år og skrev bok. Jeg har fortsatt med å trene ganske mye. Det er en bearbeidelse av sorgen. Det virker som terapi. Det hjelper meg til å tenke positivt, sa han.

Uvirkelig

Aadne og Eide møttes etter at 36-åringen valgte å ta seg fri fra jobben som komiker for å satse for fullt på langrenn i ett år sommeren 2016. Året etter stilte de opp på Idrettsgallaen sammen.

«Det har vært to uvirkelige uker etter at min fantastiske Ida brått forsvant fra meg. Nok har vært skrevet om dette, men jeg har et behov for å takke for all støtten fra fjern og nær som har vært helt enestående. Og spesielt fra hennes familie. Tusen takk», skrev Aadne på Instagram etter samboerens bortgang.

Han har i ettertid latt seg intervju om henne ved et par anledninger, og har tidligere fortalt at han har slitt med å ta innover seg at hun er borte.

LES OGSÅ: - Brukt de fire siste årene på å leges

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer