- Hun kjente meg igjen på sin dødsdag

Espen Skjønberg snakker ut om kona Mona Hoflands vonde sykdom.

SAVNER KONA: Skuespillerparet Espen Skjønberg og Mona Hofland var gift i over 50 år. I 2010 mistet teaterveteranen sin kjære kone, som led av Alzheimers i flere år. Nå snakker han ut om savnet i Dagbladet Magasinet. Foto: Martin Blekkerud/ Se og Hør
SAVNER KONA: Skuespillerparet Espen Skjønberg og Mona Hofland var gift i over 50 år. I 2010 mistet teaterveteranen sin kjære kone, som led av Alzheimers i flere år. Nå snakker han ut om savnet i Dagbladet Magasinet. Foto: Martin Blekkerud/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Skuespiller Espen Skjønberg (89) mistet i 2010 sin kone gjennom over 50 år, skuespiller Mona Hofland. Til Dagbladet Magasinet forteller han om parets siste tid sammen.

Hofland led av Alzheimers, som fører til at både hukommelse og kognitive funksjoner svekkes, samt at personligheten endres.

Skjønberg forstod hva kona led av da hun satte vannkokeren i plast på en varm kokeplate, sier han til avismagasinet.

- Da jeg snakket med legen, var rådet hans at jeg ikke skulle si det til Mona. Han sa det ville være som å bruke storslegge på henne. Så jeg fortalte henne aldri at det var Alzheimers. Selv om jeg tror hun hadde en mistanke.

Skjønberg og kona spilte sammen flere ganger, blant annet i «My Fair Lady» og TV-seriene «Familiesagaen De syv søstre» og «Jul på Månetoppen».

PRIVAT PAR: Skuespillerne møttes på Det Nye Teatret, og levde et privat liv sammen. Her er de avbildet i 1966. Foto: Scanpix
PRIVAT PAR: Skuespillerne møttes på Det Nye Teatret, og levde et privat liv sammen. Her er de avbildet i 1966. Foto: Scanpix Vis mer

Savner samtalene

Etter flere år med den alvorlige sykdommen gikk Hofland bort vinteren for snart fire år siden, 80 år gammel.

- Det var én glede, og det var at hun kjente meg igjen på sin dødsdag. Det er jo mange som blir helt borte, forteller Skjønberg til Dagbladet Magasinet.

Den stadig aktive 89-åringen, kjent for roller i alt fra «King Lear» og «Hedda Gabler» til «Jul i Blåfjell», forteller at han savner konas gode råd og deres samtaler.

LES OGSÅ: Døden nær av hjernesvulst

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer