Hun er virkelighetens Piper

Piper Kerman måtte i fengsel for narkotikasmugling og hvitvasking av penger. Hun snudde helvetet til himmelsk suksess.

TV-SUKSESS: «Orange is the new black» ble en hit på Netflix. Nå er seong nummer to på vei.
TV-SUKSESS: «Orange is the new black» ble en hit på Netflix. Nå er seong nummer to på vei. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: «Orange is the new black» har gjort kjempesuksess på Netflix. Neste uke kommer mennesket bak historien til Oslo og Krimfestivalen. Piper Kerman (44) er kvinnen som ble sendt i fengsel og skrev en selvbiografisk bok om det, og nå har snudd sitt livs nederlag til sitt livs store suksess.

- Nylig fikk jeg spørsmål om jeg tross alt var glad for alt som har skjedd. Jeg er selvsagt takknemlig for alt jeg har lært, men hvis jeg kunne skru klokka tilbake og gjøre ting annerledes, ville jeg gjort det. Og hovedgrunnen er ikke kaoset jeg sendte mitt eget liv inn i. Jeg sendte selvsagt familien min inn i et lite helvete. Men det verste var at mine handlinger bidro til andre menneskers avhengighet. Det er noe jeg må leve med resten av livet, sier Piper til amerikanske Time.

Det var hennes kvinnelige ungdomsskjæreste som førte Piper inn i narkotikamiljøet og smuglerbransjen. Hun kom seg etterhvert ut av det, brøt opp og etablerte seg med sin kommende ektemann i New York. Fortiden innhentet henne noen år senere, og i 2004 tok hun fatt på soningen - ti år etter at forbrytelsen fant sted. Akkurat som i serien.

- Fengsel er ganske forferdelig. Jeg må understreke at jeg hadde et veldig kort opphold sammenlignet med mange av kvinnene jeg satt inne med. Når du snakker med mennesker som må sitte inne mye lenger enn deg, og den eneste årsaker ser ut til å være hudfargen og den fattige bakgrunnen deres, er det ganske vanskelig å synes synd på seg selv. Men det er ille. Hvis du sitter i fengsel et helt år, er du utrolig takknemlig for å slippe ut igjen, sier hun til Smith Magazine.

Hva gjorde du da du endelig var fri?

- Mannen min ventet på meg utenfor domstolen i Chicago. Vi gikk ut og spiste en virkelig god lunsj, før vi tok et fly hjem til New York. Det var en fantastisk følelse å slippe å ha på fengselsuniformen og kunne gå rundt fritt, sier Piper til magasinet Maire Claire.

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer