- Hun er så uskyldig som en kan bli

Familien slår ring rundt Therese Johaug etter dopingavsløringen.

KNUST: En gråtende Therese Johaug på torsdagens pressekonferanse, etter at det ble kjent at hun er tatt for doping.
 Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KNUST: En gråtende Therese Johaug på torsdagens pressekonferanse, etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Torsdag avslørte Skiforbundet i en pressemelding at Therese Johaug (28) har testet positivt på det forbudte stoffet Clostebol.

- Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen. Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt, selv om jeg selvfølgelig er klar over det ansvaret jeg som utøver har for medisinen jeg bruker, sier Therese Johaug.

En gråtende Johaug møtte pressen i Oslo klokka 12.15:

- Jeg er knust. Situasjonen er helt ubeskrivelig. Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det i en uke nå. Jeg skal fortelle alt som har skjedd. Jeg skal sitte rakrygget, for jeg har null skyld i denne saken, sier Johaug, ifølge Dagbladet.

Lege Fredrik Bendiksen trekker seg etter hendelsen.

Stoffet skal Johaug ha fått i seg under en høydesamling i Italia.

«I Livigno tok landslagslege Fredrik S. Bendiksen ut to kremer for sårbehandling på et italiensk apotek. En av de to kremene var av typen Trofodermin. Denne kremen ga Bendiksen til Johaug om kvelden den 4. september 2016. Hun sjekket da med legen som forsikret henne om at kremen var tillatt å bruke, og ikke inneholdt noen stoffer som står på forbudslisten. Legen har altså ikke oppfattet at kremen inneholder clostebol, som står på WADAs forbudsliste. Kremen ble brukt som anvist av legen mellom 4. og 15. september 2016» skriver Skiforbundet i pressemeldingen.

SKISTJERNE: Therese Johaug er en av Norges mest profilerte idrettsutøvere. Her er hun sammen med Marit Bjørgen i under ski-VM i Falun 2015. Foto: NTB scanpix
SKISTJERNE: Therese Johaug er en av Norges mest profilerte idrettsutøvere. Her er hun sammen med Marit Bjørgen i under ski-VM i Falun 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer

Johaugs far, Thorvall, sier til VG at datteren føler seg urettferdig behandlet.

– Jeg synes dette er trist. Hun er så uskyldig som en kan bli i en sånn sak.

– Hun tar det selvfølgelig veldig sårt. Hun føler det er urettferdig.

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, sier til Dagbladet følgende om stoffet Clostebol:

- Det er en kjemisk variant av testosteron. Det er et anabolt steroid. Denne steroiden har ikke noe veldig sterk virkning.

Han sier at clostebol ikke er et godkjent legemiddel i Norge, og at det heller ikke vil være lovlig å bruke i kosmetikk - slik som det har skjedd i Johaugs tilfelle.

- Det kan sikkert være mulig å få tak i her i landet ved spesielle behov, men jeg har aldri hørt at det har blitt brukt i medisinsk sammenheng.

LES OGSÅ: Märtha Louise vil ri for sin døde onkel

 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer