Hun elsket kongehuset - og de elsket henne

- Wenche Foss ble ofte selv kalt Teaterdronningen. Men det ville hun ikke ha noe av...

DRONNINGLIG AVDUKING: Dronning Sonja avduket skulpturen av Wenche Foss foran Nationaltheatret under et høytidelig arrangement 19. september 2007. Foto: SCANPIX
DRONNINGLIG AVDUKING: Dronning Sonja avduket skulpturen av Wenche Foss foran Nationaltheatret under et høytidelig arrangement 19. september 2007. Foto: SCANPIX Vis mer
SEHER.NO: Rett før klokken 12 mandag, sovnet film- og teaterdiva Wenche Foss (93) stille inn etter et tids sykeleie.

Kolleger og folk flest har nærmest stått i kø for å hedre den folkekjære skuespillerinnens liv og levnet, både hennes profesjonelle prestasjoner og hennes samfunnsengasjement.

Men også monarkiet selv, det norske kongehuset, var venner av kvinnen som trolig går inn i historien som den kanskje mest markante skuespillerskikkelsen vi har sett i dette landet.

- Wenche Foss har i alle år hatt et tett og nært forhold til kongefamilien. Ektemannen Thomas Stang var en barndomsvenn av kong Olav – og skuespillerinnen bevarte vennskapet med vår folkekjære konge helt  til hans død i 1991. Hun fikk i årenes løp også et nært forhold til kong Harald og dronning Sonja – og til deres barn og svigerbarn, forteller Se og Hørs hoffreporter, Kjell Arne Totland, til Seher.no.

Både kongeparet og kronprinsparet sendte i løpet av mandagen blomster og kondolanser med ordonans til Wenche Foss' sønn, Oslo-ordfører Fabian Stangs hjem. Det er også ventet at kongehuset vil være representert i skuespillerinnens begravelse, så sant det passer med deres program ellers.

- Wenche Foss ble ofte selv kalt Teaterdronningen. Men det ville hun ikke ha noe av. «Vi har bare en dronning her i landet – og det er dronning Sonja!» uttalte hun fra scenen i Olavshallen før signingen i Trondheim i juni 1991, minnes Kjell Arne Totland.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Hun ville ikke ta imot honorar for sin siste rolle