FOLKEKJÆR: Kong Haralds taler er kjent for å inkludere alle i samfunnet. Hans varmhet og gode humør beskriver han som en folkekjær konge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FOLKEKJÆR: Kong Haralds taler er kjent for å inkludere alle i samfunnet. Hans varmhet og gode humør beskriver han som en folkekjær konge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Kong Harald 80 år

Humorkongens beste sitater

- Det sies at visdom kommer med alderen. Min erfaring er at alderen ofte kan komme helt alene også. 

Publisert

(Seoghør.no): Med sine 26 år på tronen har kong Harald trolig kommet ut av telling på hvor mange taler og intervjuer han har tatt del i. Forståelig nok.

Det som i alle fall er sikkert, er at kongen har gitt oss mange minneverdige sitater. I anledning hans 80-årsdag tirsdag, har Dagbladet og Seoghør.no samlet noen av dem.

Dette med litt hjelp fra forfatteren av boka «Gullkorn fra Kong Harald V», Morten Malmø, og TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland.

Saken fortsetter under bildet.

VELTALENDE: Kong Harald er ikke bare en folkekjær konge som deltar på ulike arrangementer landet rundt. Han er også veltalende og får folket til å føle seg inkludert. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VELTALENDE: Kong Harald er ikke bare en folkekjær konge som deltar på ulike arrangementer landet rundt. Han er også veltalende og får folket til å føle seg inkludert. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Juleduk-spøk

- Kong Harald er full av humor og godt humør. Han tar jobben sin veldig alvorlig, men ikke seg selv så høytidelig. Han er ofte selvironisk, og elsker «practical jokes», forteller sistnevnte, som trekker fram kongens årlige stortingsmiddager som et godt eksempel.

- Når han holder tale under disse middagene, har han ofte en litt småertende humor. Et år sa han for eksempel at stortingspresidenten (Olemic Thommessen) kanskje skulle være glad han ikke hadde tatt på seg sin berømte, rutete bunadsskjorte. Dronningen kunne jo ha tatt den og brukt den som juleduk, gjengir Totland.

TULLET MED DRONNINGEN: Under sin oppsumering av 2014 tullet kongen med dronning Sonja under intervjuet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TULLET MED DRONNINGEN: Under sin oppsumering av 2014 tullet kongen med dronning Sonja under intervjuet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Også Morten Malmø, som utga gullkorn-boka i 2014, trekker fram stortingsmiddagene som et høydepunkt.

- Han påpekte en gang at Slottplassen hadde blitt så fin, og håpet at folk ikke ville kjøre ned trappa, slik Eli Hagen gjorde i sin tid. I samme slengen tøyset han med politikere som framstår som drosjesjåfører, i forbindelse med valgkampstuntet til Jens Stoltenberg samme år.

- Grundig og gjennomtenkt

Stortingsmiddagene er imidlertid bare en brøkdel av det Malmø har samlet mellom to permer.

- Jeg har egentlig ingen favorittsitater, men vil trekke fram talen han holdt i Finnmark i 1992, der han ga partisanene fra andre verdenskrig honør. Det var noe litt flott over det, for de hadde ikke fått mye heder for det de gjorde under krigen. Det var en modig politisk handling, sier Malmø.

Det som overrasket forfatteren da han satte ned med bokmaterialet, var hvor grundig og gjennomtenkt kongen er i valg av sine ord.

- Også når det gjelder hans standpunkt. Kongen har jo også et slags politisk program, og det er nesten umulig å være uenig med ham. Han går veldig tett på folk.

Les kongens gullkorn nederst i saken.

Tullet med dronningen

JUBILEUM: Kongeparet reiste rundt i Norge og arrangerte hagefest for å feire deres 25-årsjubileum. Her er kongen i Tromsø.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
JUBILEUM: Kongeparet reiste rundt i Norge og arrangerte hagefest for å feire deres 25-årsjubileum. Her er kongen i Tromsø. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Vi må heller ikke glemme NRK-intervjuet da han avslørte at forskningsstasjonen i Antarktisk, «Troll», er oppkalt etter hans egen kone, dronning Sonja.

Det var god stemning på Kongsseteren da programleder, Nadia Hasnaoui, møtte kongen og dronningen for å oppsummere året som hadde gått i 2014.

Kongen fortalte at han skulle besøke forskningsstasjonen på Dronning Maud Land i Antarktis på nyåret, og dronningen var rask med å fortelle at hun innviet stasjonen for ti år siden.

- Den ble vel oppkalt etter deg?, sa kongen til dronningen som svarte «nei, det er den ikke. Den heter troll».

- Nettopp, sa kongen og lo.

-Norge er oss

Vi kommer vel trolig aldri til å glemme kongens tale til folket, da han i september inviterte til hagefest sammen med dronningen, for å feire deres 25 år på tronen.

Talen har imidlertid skrevet seg inn i historiebøkene og gått viralt i ettertid.

- Det er ikke alltid så lett å si hvor vi er fra, hvilken nasjonalitet vi tilhører. Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er – og det kan ikke alltid plasseres innenfor landegrenser, sa han.

Og det var nettopp dette tema som traff oss alle rett i hjertet. Han snakket varmt om hvem og hva Norge egentlig er, før han konkluderte med at:

«Norge er oss».

HAGEFEST: Kongeparet inviterte 1500 gjester fra hele landet til hagefest i Slottsparken.   Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
HAGEFEST: Kongeparet inviterte 1500 gjester fra hele landet til hagefest i Slottsparken.   Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Mitt største håp for Norge er at vi skal klare å ta vare på hverandre. At vi skal bygge dette landet videre – på tillit, felleskap og raushet. At vi skal kjenne at vi – på tross av all vår ulikhet – er ett folk. At Norge er ett, avsluttet han.

Her er noen av kongens beste gullkorn:

«Møtene med folket er noe av det beste ved å være konge». (Intervju med TV 2, januar 2001).

«Å møte en annen med respekt, er å lytte til en tanke og ta imot et hjerte - og trå varsomt i ukjent terreng». (Nyttårstalen 31. desember 2006).

«Min erfaring er at vi sjelden angrer på det vi må presse oss litt for å tørre. Det er ofte det vi ikke gjorde, vi angrer på». (Nyttårstalen 31. desember 2010).

«Det sies at vi alle blir født som originaler. Lever vi lenge nok, er det imidlertid en viss fare for at vi dør som kopier». (Nyttårstalen 31. desember 1996).

«Jeg tror ingen kan leve et helt liv uten kjærlighet». (Nyttårstalen 31. desember 2013).

«Vi kan vel konstatere at Norge og Danmark er som et gammelt ektepar. Vi krangler litt av og til, men stort sett er vi forbløffende samkjørte». (Tale ved lunsj på Fredensborg slott på Sjælland i Danmark, 7. november 2005).

«Fotball er en nasjonalsport i begge våre land, selv om vi ikke kan vise til de samme resultater som dere». (Tale ved gallamiddagen i anledning statsbesøket fra Spania, 6. juni 2006).

«Det krever sterk rygg å gå med verdighet gjennom krenkelser. Jeg skulle ønske vi sluttet å bruke betegnelsen «samfunnets svakeste». I realiteten er noen av dem de sterkeste blant oss». (Nyttårstalen 31. desember 2008).

«Én lærdom jeg tror vi kan sitte igjen med, er at livet ikke trenger å være fullkomment. Det alminnelige og gjennomsnittlige er ofte bra nok. Ingen har rett til å kreve at en alltid er perfekt, ikke engang en selv». (Nyttårstalen 31. desember 2000).

«Jeg tenkte jeg ville starte kveldens tale med å lese opp den del av trontalen som jeg kom i skade for å hoppe over ved Stortingets åpning. Men etter som dere allerede har gjennomført trontaledebatten, er det vel kanskje litt for sent å ta opp den tråden». (Tale ved den årlige middag for Stortinget, 25. oktober 2007).

«Hvis helsa holder, – og dere sørger for å bli gjenvalgt, – er det kanskje derfor en viss mulighet for at vi treffes igjen». (Tale på Ordførerkonferansen i Oslo, 17. april 2008).

«Det sies at visdom kommer med alderen. Min erfaring er at alderen ofte kan komme helt alene også!» (Den årlige middag for Stortinget, 23. oktober 2008).

«Ingen vet hvordan det ser ut ved neste årsskifte. Når alt kommer til alt er dagen i dag det eneste vi kan være sikre på». (Nyttårstalen 31. desember 1995).

Kilde: «Gullkorn fra Kong Harald V»

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer