Hugh Hefner og Marilyn Monroe:

Hugh Hefners dødsønske skaper sjokk og sinne

Playboykongen var besatt av Marilyn Monroe store deler av sitt liv.

- USMAKELIG: I 1992 kjøpte Hugh Hefner seg rettigheten til å hvile ved siden av Marilyn Monroe, etter sin død. Det mener flere er særdeles urovekkende. Foto: NTB Scanpix
- USMAKELIG: I 1992 kjøpte Hugh Hefner seg rettigheten til å hvile ved siden av Marilyn Monroe, etter sin død. Det mener flere er særdeles urovekkende. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden 1992 har Playboy-kongen Hugh Hefner - når den tid kom - visst at han skulle gravlegges i krypten ved siden av Marilyn Monroe i Westwood Memorial Park i Los Angeles.

Hefner, som døde onsdag forrige uke, kjøpte ifølge BBC plasseringen i det kjendistunge mausoleet til den nette sum av 75 000 dollar. Dette tilsvarer cirka 625 000 norske kroner etter dagens kurs.

FØRSTEUTGAVEN: Da Playboy kom i bladhyllene første gang, virket det som om filmstjerna Marilyn Monroe hadde posert for bladet. Dét var langt unna sannheten. Foto: Playboy via AP/ NTB scanpix
FØRSTEUTGAVEN: Da Playboy kom i bladhyllene første gang, virket det som om filmstjerna Marilyn Monroe hadde posert for bladet. Dét var langt unna sannheten. Foto: Playboy via AP/ NTB scanpix Vis mer

- Jeg er tilhenger av det symbolske. Å tilbringe evigheten ved siden av Marilyn er en mulighet som er for god til å gå glipp av, sa Hefner etter kjøpet.

Den egentlige relasjonen mellom Monroe og Hefner, som faktisk ble født samme år, har naturligvis fått økt oppmerksomhet etter at den amerikanske forretningsmannen gikk bort.

- Møtte henne aldri

Flere mener det er usmakelig og reagerer nå med sinne over det faktum at Playboy-kongen og Monroe aldri møttes personlig. Dette erkjente Hefner selv for seks år siden.

- Hun tok faktisk skuespillertimer sammen med min bror i New York. Men sannheten er at jeg aldri møtte henne. Jeg snakket med henne på telefon en gang, men møtte henne aldri. Hun var dessverre borte før jeg rakk å treffe henne, sa han til daværende CNN-reporter Piers Morgan i 2011.

Ifølge Washington Post er det ikke bare ovennevnte punkt som har ført til hylekonsert blant kritikerne. Hefner skal angivelig ha tjent seg søkkrik på den ikoniske blondinen - uten å ha delt fortjenesten med henne.

Monroe, som døde bare 36 år gammel i 1962, var nemlig den første modellen til å stå på coveret til Playboy. Likevel har hun aldri posert for det verdenskjente magasinet.

- Nervøs og flau

I samme utgave ble det også brukt et nakenbilde av skuespilleren som var tatt flere år i forveien, da Monroe var i begynnelsen av sin karriere. Med et sårt behov for penger, besluttet hun den gang å posere for fotograf Tom Kelley, med en avtale om at bildene skulle brukes under pseudonymet «Mona Monroe».

SKAMMET SEG: Da Marilyn Monroe dukket opp naken i Playboy i 1953, var det i form av bilder hun hadde tatt som ung og pengelens. Foto: Alastair Grant/ AP/ NTB scanpix
SKAMMET SEG: Da Marilyn Monroe dukket opp naken i Playboy i 1953, var det i form av bilder hun hadde tatt som ung og pengelens. Foto: Alastair Grant/ AP/ NTB scanpix Vis mer

- Jeg vet ikke hvorfor, men det var trolig for å beskytte meg selv, sa Monroe i George Barris' bok «Marilyn: Her Life in Her Own Words».

- Jeg var nervøs, flau, og skammet meg over det jeg hadde gjort. Jeg ønsket ikke å ha mitt egentlige navn på bildene.

Ifølge BBC fikk Monroe - født Norma Jeane Mortenson - 50 dollar av Kelley etter endt oppdrag.

Han skal så ha solgt bildene videre til en kalender, hvorpå Hefner noen år seinere sikret seg rettighetene til det ene nakenbildet av henne for 500 dollar. Dette ble så brukt i lanseringa av Playboy.

SKAL LIGGE HER: Ifølge flere medier ble Hugh Hefner gravlagt i all stillhet i helga. For 25 år siden kjøpte han den tomme gravplassen ved siden av levningene til Marilyn Monroe. Foto: Splash News/ NTB scanpix
SKAL LIGGE HER: Ifølge flere medier ble Hugh Hefner gravlagt i all stillhet i helga. For 25 år siden kjøpte han den tomme gravplassen ved siden av levningene til Marilyn Monroe. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer

- Utsolgt på et blunk

Resten er som kjent historie. Førsteutgaven, som kom i bladhyllene før jul i 1953, solgte som hakka møkk. Og magasinet gikk videre til å bli en ikonisk del av amerikansk populærkultur.

- Jeg ble fortalt at magasinet, takket være mine bilder, ble utsolgt på et blunk over hele landet. Det var en kjempesuksess, fortalte Monroe i boka.

Superstjerna hevdet imidlertid at hun aldri fikk noen anerkjennelse fra Playboy.

- Jeg mottok ikke engang en takk fra alle de som tjente millioner på mitt nakenbilde. Jeg måtte også selv kjøpe en utgave av bladet, for å se meg selv.

- Kvalmt å tenke på

Journalist Biba Kang i Independent er bare en av flere som uttrykker sterk misnøye over at Hefner kjøpte en gravplass ved siden av Monroe, uten hennes samtykke.

Under tittelen «Hugh Hefner har udødeliggjort seg selv som et motbydelig svin ved å gravlegges ved siden av Marilyn Monroe», skriver Kang blant annet at «Hefner etter sin død har fått rettigheten til være i nærheten av kvinnen han selv utnyttet».

- Selv om jeg ikke tror at Norma Jean vil snu seg i graven, er det kvalmt å tenke på at hennes siste kapittel kan bli sammen med en mann som verken respekterte henne - eller mange andre kvinner som henne.

I PLAYBOY: Kate Moss avbildet i flere sammenhenger med familie og på rød løper i forbindelse med at HUN stiller i Playboy. Video licensed from Splash Vis mer Vis mer

The Telegraph har også omtalt saken de siste dagene. Ifølge avisa innhentet Hefner aldri tillatelse fra Monroe til å sette bildene av henne på trykk i Playboy.

Og ettersom bildene skapte skandale i 1950-tallets konservative USA, var Monroe - som på den tida var en gryende Hollywood-stjerne - nødt til å be offentligheten om tilgivelse for at hun hadde posert naken i sine yngre dager, skriver avisa.

- En grusom spøk

Etter at medier som People og Billboard skrev om gravleggingen av Hefner forrige uke, har Playboy-gründerens kjøp av gravplassen altså blitt problematisert fra ulike hold.

Journalist Courtney Enlow, som har skrevet for blant annet Vaity Fair og Bustle, kommer med et feministisk perspektiv på saken:

- Både i livet og i døden er kroppene våre aldri våre egne. De er alltid Eiendeler. Og menn har alltid rett på dem, skriver hun på Twitter.

Forfatter Sady Doyle har skrevet om Hefners kritikkverdige relasjon til Monroe i boka «Trainwreck: The Women We Love to Hate, Mock and Fear, and Why». Der skriver hun at Hefner i praksis «lekket» nakenbildene av Monroe, siden han publiserte dem uten hennes samtykke.

PLAYBOY: Hugh Hefner er død 91 år gammel. Han var en kontroversiell karakter fra første stund. Video: CNN / Foto: REUTERS Vis mer

Doyle påpeker også dobbeltmoralen de to skal ha blitt gjenstand for: Hefner og hans ferske manneblad ble en umiddelbar hit, mens Monroe angivelig måtte beklage - og fryktet at karrieren hennes kunne bli ødelagt.

Forfatteren omtaler Hefners kjøp av gravplassen som en «grusom spøk»: At han i døden får «ligge med» kvinnen han utnyttet mens hun levde, igjen uten hennes samtykke.

Doyle har også skrevet om hvordan Hefner utnyttet kvinnelige arbeidere da han bygget opp Playboy-imperiet sitt, i en artikkel for In These Times.

Skribent og redaktør Sarah Nicole Prickett har på sin side kommet med et perspektiv på saken som er litt mer preget av galgenhumor:

- Herregud ... Kan man ikke engang få være alene i døden uten at en mann kommer bort og sier: «Så, er denne stolen opptatt?», mens han setter seg ned på den, skriver hun på Twitter.

Vant Golden Globe -pris

Det er imidlertid ikke til å stikke under stol at Monroes karriere faktisk gjorde et byks etter eksponeringen i Playboy. Hun hadde spilt i en rekke store filmer også før 1953, deriblant hadde hun en mindre rolle i Oscar-vinnende «All About Eve» fra 1950.

Imidlertid var det i de påfølgende åra hun fikk roller i filmer som «The Seven Year Itch» og «Some Like It Hot». Sistnevnte film sikret for øvrig Monroe hennes eneste Golden Globe-pris.

PLAYBOY: Den kommende Amazon-serien bygger på over 17 000 timer med film, samt 2 600 personlige notater fra Hugh Hefners personlig arkiver. Video: Amazon. Vis mer

Og selv om flere medier, deriblant The Telegraph og Refinery 29, nå problematiserer Hefners bruk av Monroes nakenbilder, har filmstjerna selv innrømmet at bildene også hjalp henne:

- Arbeidsgiverne mine trodde det ville bety slutten på min karriere. De tok selvfølgelig feil. Da jeg innrømmet at det faktisk var meg som var avbildet, fikk jeg støtte av offentligheten og av fansen, sa Marilyn Monroe i boka «Marilyn: Her Life in Her Own Words».

Selv om Monroe skal ha skammet seg over Playboy-bildene, stilte hun opp naken foran kamera seinere også. Få uker før hun døde, ble Bert Steins såkalte «Last Sitting»-bildeserie publisert i Vogue.

LES OGSÅ: - Utelater sin 60 år yngre kone fra testamentet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer