Sharon Tate:

Hollywood-drapet på Sharon (26) sjokkerte hele verden

Sharon Tate ble offer for en av verdens mest omtalte sekter.

DREPT: Sharon Tate var en av Hollywoods store nykommere, og hadde allerede markert seg selv godt i bransjen med flere roller og modellkampanjer. Hun ble også kjent for sitt privatliv, og blant annet ekteskapet med regissør Roman Polanski. I 1969 ble hun drept, og saken er fortsatt en av verdens mest omtalte drapssaker. Foto: NTB Scanpix
DREPT: Sharon Tate var en av Hollywoods store nykommere, og hadde allerede markert seg selv godt i bransjen med flere roller og modellkampanjer. Hun ble også kjent for sitt privatliv, og blant annet ekteskapet med regissør Roman Polanski. I 1969 ble hun drept, og saken er fortsatt en av verdens mest omtalte drapssaker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun var Hollywoods store hjerteknuser, og ble omtalt som et «unikum» blant flere av de mest profilerte og respekterte i filmbransjen.

For 26 år gamle Sharon Tate skulle livet brått ta slutt like etter midnatt 9. august 1969. Den amerikanske skuespillerinna og modellen var gravid i åttende måned, da hun ble brutalt myrdet i sitt eget luksuriøse Hollywood-hjem.

Saken vakte enorm oppsikt. Nærmere 50 år seinere omtales dette fortsatt som en av historiens mest kjente kriminalsaker fra Los Angeles. Ifølge Time var drapet så omfattende og brutalt at det sjokkerte selv garvede politietterforskere.

Saken fortsetter under bildet.

FUNNET AV HUSHJELPEN: Liket av Sharon Tate blir fraktet bort på båre om morgenen 9. august 1969. Huset, som ligger ved Cielo Drive i Beverly Hills, delte hun sammen med ektemannen Roman Polanski. Foto: NTB Scanpix
FUNNET AV HUSHJELPEN: Liket av Sharon Tate blir fraktet bort på båre om morgenen 9. august 1969. Huset, som ligger ved Cielo Drive i Beverly Hills, delte hun sammen med ektemannen Roman Polanski. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ba for sitt ufødte barns liv

Selv om Tates bortgang er den desidert mest omtalte, var det ytterligere fire liv som skulle gå tapt den skjebnesvangre augustnatten.

Det som er klart er at etter at mørket hadde falt, trengte den beryktede «Manson-gjengen» - en sekt ledet av Charles Manson - seg inn i huset der Sharon Tate bodde sammen med filmregissøren Roman Polanski.

Sistnevnte var selv på reise i Europa, mens Tate og fire gjester ble etterlatt i en blodpøl.

Skuespillerinna ble drept med 16 knivstikk i brystet og i ryggen - mens hun ba for sitt ufødte barns liv. Hun var åtte og en halv måned på vei da drapet fant sted. Med blod skrev gjerningspersonene «pig» - svin - på ytterdøra før de forsvant. Seinere innrømmet Susan Atkins i «Manson-gjengen» å ha drept Tate.

Villaen der de fem mistet livet, Cielo Drive 10050, ble jevnet med jorden i 1994, og senere erstattet av en ny luksusbolig. Den grufulle hendelsen skulle imidlertid prege livet til mange mennesker i årene som fulgte.

Saken fortsetter under bildet.

DREPT: Fem mennesker måtte bøte med livet da sekten til Charles Manson brøt seg inn i eiendommen på Cileo Drive 10050 i 1969. Fra venstre ser vi Voityck Frykowski, Sharon Tate, Stephen Parent, Jay Sebring og Abigail Fogler. Foto: NTB scanpix
DREPT: Fem mennesker måtte bøte med livet da sekten til Charles Manson brøt seg inn i eiendommen på Cileo Drive 10050 i 1969. Fra venstre ser vi Voityck Frykowski, Sharon Tate, Stephen Parent, Jay Sebring og Abigail Fogler. Foto: NTB scanpix Vis mer

Yndling i Hollywood

Tate var spådd en lovende karriere, og medvirket i mange store produksjoner før sin død. Karrieren skjøt fart raskt etter flere reklameopptredener på tv, og hun spilte i hele seks filmer på like mange år.

Etter at hun begynte å jobbe sammen med den svært anerkjente produsenten Martin Ransohoff, fikk Hollywood-eliten raskt øynene opp for den lovende skuespillerinna.

Blant annet skal Ransohoff ha brukt store pengesummer for å gjøre henne til en superstjerne, og det er angivelig slik Tate fikk kallenavnet «the Million Dollar Baby», ifølge The Richest.

Saken fortsetter under bildet.

VAKKER: Sharon Tate ble godt kjent for sitt utseende på 1960-tallet. Hun spilte i flere filmer, reklamer og tv-serier, og var en av Hollywoods største kjendiser da hun levde. Foto: NTB scanpix
VAKKER: Sharon Tate ble godt kjent for sitt utseende på 1960-tallet. Hun spilte i flere filmer, reklamer og tv-serier, og var en av Hollywoods største kjendiser da hun levde. Foto: NTB scanpix Vis mer

Samtidig som hun gjorde seg kjent som skuespiller og Hollywood-stjerne, fikk hun rykte på seg for å være litt av en storsjarmør. Menn falt for henne, og hun var kjent for sine forhold med store profiler. Hun har blant annet vært i forhold med den franske skuespilleren Philippe Forquet, skuespiller Richard Beymer og den verdenskjente stjerna Steve McQueen.

I 1964 gikk Tate inn i et forhold med den kjente frisøren Jay Sebring, som på den tida klippet og friserte de aller største stjernene i Hollywood. Det var en journalist som introduserte dem, og forholdet ble fort seriøst, ifølge New York Times.

Forholdet endte imidlertid i 1966, da Tate reiste avgårde til London for å spille inn filmen «The Fearless Vampire Killers». Den anerkjente regissøren Roman Polanski sto bak filmen, og hun glemte fort Sebring.

FORHOLD: Sharon Tate og frisør Jay Sebring hadde et forhold før hun ble sammen med regissør Roman Polanski. Foto: NTB scanpix
FORHOLD: Sharon Tate og frisør Jay Sebring hadde et forhold før hun ble sammen med regissør Roman Polanski. Foto: NTB scanpix Vis mer

Evig forelsket

Det var Martin Ransohoff som introduserte Tate for Polanski for aller første gang, ifølge Independent. De første to datene skal ha vært ganske dårlige, ved at Polanski nektet å prate med henne og at han skremte henne med en «Frankenstein»-maske.

Det skulle likevel bli dem to, og i januar i 1968 giftet paret seg. I bryllupet var det flere store stjerner som Joan Collins og Michael Caine, ifølge boka om forholdet - «Sharon Tate Recollection» - der han har skrevet forord og søstera Debra har skrevet resten.

«Den gang da var hun ikke bare mitt livs store kjærlighet, hun var alles store kjærlighet. Sharon var mer enn bare vakker å se på. Hun var ikke naiv eller dum. Det som imponerte meg mest med henne, sett bort fra skjønnheten, var gløden som kom fra hennes godhet», skrev han i boka.

Saken fortsetter under bildet.

STJERNEPAR: Et av Hollywoods heiteste par var utvilsomt Tate og Polanski. Her er de på en premiere i 1969, samme år som skuespilleren måtte bøte med livet. Foto: AP/ NTB scanpix
STJERNEPAR: Et av Hollywoods heiteste par var utvilsomt Tate og Polanski. Her er de på en premiere i 1969, samme år som skuespilleren måtte bøte med livet. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Han skrev også at hun aldri var sur, og at hun var den fødte husmor. Det verserte rykter om at Polanski, som reiste store deler av året, hoppet i høyet med andre kvinner mens han var gift med Tate. Hun skal ifølge ham selv ikke ha brydd seg særlig om dette.

«Selv etter så mange år, synes jeg det er vanskelig å se en romantisk solnedgang, besøke et gammelt hus eller å oppleve visuelle gleder uten at jeg tenker over hvor mye hun hadde likt det», skrev han i boka som kom ut i 2014.

Hun ble funnet naken av etterforskerne, ifølge Time.

Innrømmet drapet

Det var Susan Atkins i «Manson-gjengen» som innrømmet å ha drept Tate. Som en del av Charles Mansons bande deltok Atkins i en rekke mord i løpet av 1969. San Fransisco ble hjemsøkt av banden, og Susan Atkins ble til slutt dømt for åtte mord.

Med LSD og hjernevasking styrte Manson sektmedlemmene sine. Det startet som en hippiebevegelse med fokus på fri kjærlighet, men målet ble etterhvert en rasekrig mellom hvite og svarte i USA.

Den bisarre måten å oppnå dette på var å begå drap på hvite, vellykkede mennesker. Manson drepte ikke selv, men ble dømt for medvirkning til alle drapene. Atkins var på sin side svært aktiv på drapsfronten.

Saken fortsetter under bildet.

VERDENSKJENT: Charles Manson fikk verdensomspennende dekning da det etter hvert ble kjent at han ledet drapssekten. Her er han fotografert i 1986. Hakekorset i panna hans er noe av det han huskes best for. Foto: NTB scanpix
VERDENSKJENT: Charles Manson fikk verdensomspennende dekning da det etter hvert ble kjent at han ledet drapssekten. Her er han fotografert i 1986. Hakekorset i panna hans er noe av det han huskes best for. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hun var den mest grusomme av Manson-jentene. Hun var svært voldelig, sa Stephen Kay, en av mennene som førte saken mot Atkins, ifølge Los Angeles Times.

Det var Atkins selv som førte til oppklaring i saken. Mens hun satt fengslet for andre forhold skrøyt hun av sine grusomme forbrytelser til sine cellekamerater.

I løpet av rettsaken kom Atkins med saftige historier om Hollywood-kjendiser, sex, dop og vold. Men det som kanskje satte dypest spor var hennes notoriske ord da hun til slutt ble dømt:

- Dere burde låse dørene og passe på deres barn.

Saken fortsetter under bildet.

DRAPSKVINNE: Susan Atkins var blant dem som i 1969 brøt seg inn og drepte fem mennesker i Los Angeles. Hun står blant annet direkte ansvarlig for drapet på Sharon Tate. Foto: NTB scanpix
DRAPSKVINNE: Susan Atkins var blant dem som i 1969 brøt seg inn og drepte fem mennesker i Los Angeles. Hun står blant annet direkte ansvarlig for drapet på Sharon Tate. Foto: NTB scanpix Vis mer

Atkins døde i fengsel høsten 2009. Alle ble i prinsippet dømt til døden, men i 1972 sluttet California å praktisere dødsstraff. Derfor ble dommene omgjort til livsvarige fengselsdommer.

Får ikke besøke graven

Roman Polanski har ved flere anledninger sagt at han fortsatt elsker Tate, på tross av at han i dag er gift med Emmanuelle Seigner som han har to barn med. Tapet av Hollywood-kona har satt sine spor i ham, men han får ikke lov til å besøke graven hennes.

I 1977 ble den polsk-franske regissøren nemlig arrestert for angivelig å ha voldtatt ei 13 år gammel jente, etter å ha dopet henne med Quaalude og skjenket henne med champagne under en fotoshoot i Hollywood-stjerna Jack Nicholsons hus.

Polanski inngikk en avtale med påtalemyndigheten og erkjente skyld for seksuell omgang med en mindreårig. Det medførte at han sonet 42 dager i fengsel. Året etter forlot han USA, da han fryktet at dommeren som skulle se på saken hans, kunne legge avtalen til side og gi ham årelang fengselsstraff.

Våren 2017 ble det kjent at Polanski ønsket å returnere til USA, uten å risikere fengselsstraff, blant annet for å besøke graven til sin tidligere kone, skuespiller Sharon Tate.

Påtalemyndigheten i Los Angeles avviste 83-åringens forespørsel i april, men nå har saken tatt en ny vending.

Samantha Geimer (53), som har stått fram som jenta Polanski forgrep seg på, har ved flere anledninger sagt at hun har tilgitt Polanski. I starten av juni ba hun dommeren avslutte saken, 40 år etter at den først startet.

- Jeg ber deg innstendig vurdere og iverksette tiltak som kan få satt et endelig punktum for denne saken som et tegn på nåde for meg selv og min familie, sa den nå 54 år gamle kvinnen til dommer Scott Gordon.

LES OGSÅ: Valgte kaker framfor kjæresten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer