«Paradise Hotel»-Martine:

Holdt sykdommen skjult

Nå snakker hun for første gang åpent om sykdommen.

DELER OM SYKDOMMEN: Tidligere «Paradise Hotel»- deltaker Martine Johansen holdt spiseforstyrrelsen skjult for sine nærmeste. Nå forteller hun åpenhjertig om bulimien. Foto: Skjermdump fra Instagram
DELER OM SYKDOMMEN: Tidligere «Paradise Hotel»- deltaker Martine Johansen holdt spiseforstyrrelsen skjult for sine nærmeste. Nå forteller hun åpenhjertig om bulimien. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Realityprofil Martine Johansen (22) ble kjent for mange etter sin deltakelse i TV3-programmet «Paradise Hotel». Bodøkvinnen var deltaker i den niende sesongen av realityprogrammet i 2017, og har siden den gang drevet både med blogg, Instagram og YouTube.

Det er på på sin Youtube-kanal realityprofilen nå gir seerne et innblikk i hverdagen sin gjennom en serie ved navn #NULLFILTER.

Det har foreløpig bare blitt delt en samlet overblikksvideo av de ulike episodene, men allerede der kommer 22-åringen inn på et sårt tema. I Youtube-videoen avslører Johansen nemlig at hun har bulimi, en sykdom hun lenge har valgt å holde skjult for både venner og familie.

View this post on Instagram

🥰🍦

A post shared by Martine Johansen (@martinejoh) on

Ifølge Helse-Norge bruker personer med bulimi, som på fagspråket blir kalt for bulimia nervosa, mye av tiden til å tenke på mat og vekt. Mange kjenner på en frykt for å legge på seg, og denne frykten påvirker forholdet de har til mat. De vanligste kjennetegnene er overspising og påfølgende oppkast for å unngå vektoppgang, skriver nettstedet.

Startet på ungdomsskolen

Til Se og Hør forteller Johansen at hun har slitt med spiseforstyrrelsen siden hun var 15 år gammel og gikk på ungdomsskolen. Det hele startet med at hun ønsket å gå ned noen kilo, før det utviklet seg til å bli langt mer alvorlig.

- Hvordan har bulimien påvirket livet ditt?

- Sykdommen har påvirket en stor del av livet mitt. Rutiner, telle kalorier, unnskyldninger og hat mot egen kropp. Mat er et tema i nesten hver anledning og en stor del av alle sine liv. Det har vært noen ferier og høytider jeg har gruet meg ekstra til, forteller en ærlig Johansen.

ÆRLIG: Tidligere realityprofil Martine Johansen har slitt med spiseforstyrrelser siden hun gikk på ungdomsskolen. Foto: Privat
ÆRLIG: Tidligere realityprofil Martine Johansen har slitt med spiseforstyrrelser siden hun gikk på ungdomsskolen. Foto: Privat Vis mer

Videre forteller realityprofilen at hun var nødt til å planlegge flere uker i forveien hvis hun skulle ut å reise. Dette gjorde hun for å være sikker på at hun kunne opprettholde rutinene sine mens hun var på ferie. Overspising og bulimi ble en stor del av hverdagen hennes, og på et tidspunkt trodde Johansen at hun kom til å leve slik resten av livet.

- Jeg har ikke klart å tenke på noe annet enn mat i perioder, og det har vært slitsomt, fortsetter hun.

I TV3-programmet "Hjem til jul" fortalte forfatter og blogger Linnéa Myhre om sine erfaringer med spiseforstyrrelser. Janne Formoe, Abubakar Hussain, Geir Lippestad, Linnéa Myhre, Synnøve Skarbø og Lise Fjelstad var samlet rundt bordet. Vis mer

Vanskelig tema

Nå ønsker realityprofilen å være åpen om spiseforstyrrelsen fordi hun vet at det er mange som er i samme situasjon. Johansen skulle selv ønske at teamet ble snakket mer åpent om, noe hun kunne trengt da bulimien var på sitt verste.

Hun legger likevel ikke skjul på at det er vanskelig å snakke om spiseforstyrrelsen. Grunnen er at hun selv tror at det ikke er så mange som forstår seg på sykdommen, noe som også er store deler av grunnen til at hun valgte å skjule sykdommen for sine nærmeste.

- Er det ikke bare å slutte å spy? tenker sikkert mange. Men det ligger mye dypere enn det, og det er noe jeg ikke har klart å kontrollere. Oppkast er også noe de fleste ser på som ekkelt, så det er mange grunner til at jeg har valgt å skjule det, forteller hun og fortsetter:

- Ingen andre enn meg selv kunne få meg frisk, så jeg så ikke poenget med å snakke om det helt til jeg gjorde det. Det er nå som jeg har vært åpen om sykdommen til mine nærmeste at jeg har klart å komme i riktig retning.

trenger du noen å snakke med om spiseforstyrrelser?

Er du eller noen du kjenner berørt av spiseforstyrrelser eller sliter med forholdet til mat, kropp og vekt? Her finner du hjelp:

ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser:

Telefon: 948 17 818
Epost: [email protected]
Chat: nettros.no

Spiseforstyrrelsesforeningen (SPISFO) Telefon: 22 94 00 10

Vil hjelpe andre

Johansen har et sterkt ønske om at hun kan hjelpe og motivere andre som er i samme situasjon. I Youtube-serien forteller bodøværingen at hun kommer til å dele råd om hvordan hun jobber mot målet om å bli frisk fra spiseforstyrrelsen.

Hun påpeker likevel at det som hjelper for henne ikke nødvendigvis funker for andre.

- Det er også vanskelig å snakke om dette fordi det er alltid noe som kan bli misforstått, og alle føler nok ikke på de samme følelsene. Det som funker for meg, funker nødvendigvis ikke for alle, forteller Johansen, og legger til:

- Det er skummelt å skulle dele noe så sårt, men mest av alt håper jeg at det vil gi motivasjon for dem som trenger det og kunnskap til dem som ikke vet så mye om sykdommen.

LES OGSÅ: Åpner opp om tabubelagt sykdom

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer