Nathaniel J Hall:

Holdt sykdommen skjult i 14 år

«It's a Sin»-stjernen fikk hiv som tenåring.

ÅPENHJERTIG: Skuespiller Nathaniel J Hall (til høyre) letter på hjertet om sykdommen. Her er han avbildet i tv-serien sammen med Olly Alexanders. Foto: HBO
ÅPENHJERTIG: Skuespiller Nathaniel J Hall (til høyre) letter på hjertet om sykdommen. Her er han avbildet i tv-serien sammen med Olly Alexanders. Foto: HBO Vis mer
Publisert

De fleste har nok fått med seg den nye HBO-serien «It's a Sin». Serien hadde premiere på strømmetjenesten i helgen, og har blant annet fått terningkast fem av VG og Aftenposten.

«It's a Sin», som har blitt sammenlignet med den svenske tv-serien «Torka aldrig tårar utan handskar», utspiller seg på 80-tallet og handler om da hiv og aids tok over verden generelt og spesielt London.

I en annen tid kunne dette ha vært skuespiller Nathaniel J Halls (34) egen historie. Hall spiller rollen som Donald Basset, kjæresten til hovedpersonen Olly Alexanders (30) karakter Ritchie Tozer i den populære serien.

Den 34 år gamle skuespilleren var bare 16 år da han fikk hiv fra den første mannen han hadde sex med. Han vokste selv opp på 80- og 90-tallet, og hadde hørt om hiv og aids, men tenkte ikke på at dette var noe som kunne påvirke livet hans.

NY SERIE: HBOs nye serie «It's a Sin» har tatt folket med storm. Video: HBO/ Rød Løper Vis mer

- Latterlig holdning

Ifølge Sky News var sexundervisningen i skolen stort sett ikke-eksisterende på den tiden, og Storbritannia levde fremdeles under en lov som forbød promotering av homofili på skolen.

- Da jeg ble tilbudt testen nektet jeg faktisk fordi jeg trodde at jeg umulig kunne ha fått det. Jeg er hvit, middelklasse og jeg var «head boy» på skolen min. Jeg tenkte at dette ikke skjedde med mennesker som meg, noe som åpenbart er en veldig latterlig holdning å ha fordi det kan skje med hvem som helst, forteller han i et intervju med Sky News.

Hall, som nettopp hadde taklet det å komme ut som homofil, fikk fortalt at hans forventede levealder var på rundt 37 til 40 år.

- Å høre dette i en så ung alder var veldig vanskelig, og jeg levde med tanken om at jeg kunne videreføre viruset. Jeg levde alltid med den frykten om at jeg kunne gi det videre til en partner, frem til rundt 2016 da vitenskapen viste at jeg ikke kunne gi den videre, fortsetter han.

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Hiv Norges nettside står det at hivpositive som går på en vellykket behandling, og som ikke har målbart virusnivå i blodet, ikke gir noen risiko for smitte. Hiv smitter i hovedsak ved ubeskyttet sex med en hivpositiv som ikke er på behandling, ved blodkontakt og fra mor til barn gjennom svangerskap, fødsel og amming.

I intervjuet innrømmer skuespilleren at han holdt sykdommen skjult for venner og familie i 14 år. I 2017 var han på et svært dårlig sted og besluttet å gjøre en endring. Overfor Attitude forklarte skuespilleren i fjor at det var på et tidspunkt hvor han festet og drakk mye.

- Jeg hadde et øyeblikk hvor jeg så på meg selv i speilet og tenkte: «Jeg vet ikke engang hvem du er, du har mistet veien i livet, drivkraften og følelsen av hensikt», sa han, og forklarte at han enten kunne la dette spise ham opp innvendig eller snu det og gjøre det om til noe positivt.

SYKDOM: Realitystjerna ZaraLena Jackson ble rammet av sykdom, som også går ut over utseendet. Video: @zaralenajackson Vis mer

Skrev brev til familien

Hall valgte sistnevnte alternativ og lagde sitt ærlige soloshow med navn «First Time» i 2018. Der brøt han tausheten om sykdommen, og uttalte seg om stigmaet rundt hiv. Før dette var han imidlertid nødt til å fortelle foreldrene og søsknene sine om sykdommen.

- Jeg skrev et brev til dem fordi jeg ikke orket tanken på å måtte gjøre det ansikt til ansikt. Jeg visste at de kom til å være støttende, men det var skammen, innrømmer han til Attitude.

I dag er han komfortabel når det kommer til å snakke åpent om sykdommen. I intervjuet med Sky News forklarer Hall også at medisinene for hiv gradvis har blitt bedre.

Før måtte han ta opptil flere tabletter, men nå trenger han bare ta én tablett om dagen. Ifølge Hall har også bivirkningene blitt kraftig redusert.

- Nå er jeg i et forhold med en som er hivnegativ. Han tar PrEp, jeg tar mine medisiner og vi har ubeskyttet sex. Hvis jeg tenker tilbake kunne jeg ikke forestille meg at dette skulle være tilfellet. Det er en åpenbaring, fortsetter han.

HATT DET TØFT: Etter flere spekulasjoner om Justin Biebers utseende har sangstjernen kommet ut med at han har Borreliose. Vis mer

Ifølge Oslo universitetssykehus er PrEp en hiv-forebyggende behandling og står for Preeksponeringsprofylakse. Behandlingen består av at hiv-negative personer tar tabletter, enten hver dag, eller «ved behov» for å minske risiko for hivsmitte.

LES OGSÅ: Skjulte sykdom: - Jeg følte meg ekkel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer