NÆR DØDEN: Lahlum holdt på å dø da han fikk i seg nøtter som 14-åring. Foto: NTB scanpix
NÆR DØDEN: Lahlum holdt på å dø da han fikk i seg nøtter som 14-åring. Foto: NTB scanpixVis mer

Holdt på å dø som 14-åring

Forfatter Hans Olav Lahlum er en av landets mest populære krimforfattere. Selv holdt en nøtt på å ta knekken på ham.

SEOGHØR.NO: Fredag gjestet suksessforfatter Hans Olav Lahlum (40) Fredrik Skavlans talkshow «Skavlan» på NRK. Under intervjuet ble det snakk om Hans Olavs mange allergier, og hans nær døden-opplevelse i konfirmasjonstiden ble et tema.

40-åringen har tidligere fortalt om hendelsen i Se og Hør.

– Jeg dør av nøtter, sjokolade og fisk. Så å holde seg unna de tre er jo en bra start.

– Har du noen gang blitt skikkelig syk på grunn av dette?

– Ja. Jeg hadde en nær døden-opplevelse som 14-åring. Det har preget livet mitt. Jeg prøvesmakte på konfirmasjonsmaten som det var nøttebiter i. Jeg holdt på å dø. Det var særdeles ubehagelig. Men i ettertid har jeg på mange måter fått et bra perspektiv på livet, og det har også vært en litt nyttig erfaring i forhold til forfatterskapet, har Hans Olav fortalt til Se og Hør.

Selv om den dramatiske opplevelsen satte et støkk i forfatteren, slapp han å legges inn på sykehuset.

– De intensiv-anfallene er så rare. Det er en situasjon som går veldig opp og ned i løpet av en time. Så da går jeg fra å være frisk til å være forberedt på å dø, til å bli helt frisk igjen. Og den gangen befant jeg meg veldig langt unna et sykehus.

I november kommer Lahlum med romanen «Huset ved havet». Det er hans første ungdomsbok, men skal samtidig også være krim for folk i alle aldre.