<strong>DØDE TIRSDAG:</strong> Michael Nyqvist ble bare 56 år gammel. Foto: NTB Scanpix
DØDE TIRSDAG: Michael Nyqvist ble bare 56 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Michael Nyqvist:

Holdt kreften hemmelig

- Han var veldig nøye på at ingen skulle få vite om det, sier filmskaperen Susanne Cederberg.

Publisert

(Seoghør.no): På tirsdag gikk den anerkjente svenske skuespilleren Michael Nyqvist (56) bort etter en lengre tids sykdom.

Det var familien som bekreftet dødsfallet overfor nyhetsbyrået TT.

«Vi har i dag den triste nyheten å melde om at skuespiller og forfatter Michael Nyqvist gikk bort tirsdag den 27. juni 2017 etter en lengre tid med sykdom. Michael Nyqvist ble 56 år gammel og etterlater et stort tomrom etter seg. Familien ber om å få sørge i fred», sto det i meldingen.

I dag skriver Aftonbladet at Nyqvist holdt kreften skjult. Kun de nærmeste visste om sykdommen.

Ville ikke la praten handle om det

I månedene før han gikk bort, fulgte filmskaperen Susanne Cederberg livet til Nyqvist både privat og i jobben for å lage en dokumentar. De ble etter hvert gode venner.

I slutten av arbeidet med filmen var hun en av få som fikk vite om kreften.

Saken fortsetter under bildet:

<strong>GIFT:</strong> Michael Nyqvist var med kona Catharina Nyqvist i 2011. Foto: NTB Scanpix
GIFT: Michael Nyqvist var med kona Catharina Nyqvist i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var for rundt et år siden. Da tok jeg det opp med ham og sa, «Det må vi jo ha med på et vis.» Jeg tenkte at om det kom ut at han var syk, ville det vært rart om det ikke var med i filmen, sier Cederberg til Aftonbladet.

Men han nektet og det respekterte hun.

- Jeg syns han tok rett beslutning. Han var veldig nøye på at ingen skulle få vite det. Han ville ikke stille opp på et intervju eller prate om det, for da kom det bare til å handle om det.

- Han hadde fremdeles humoren sin

Ingen skjønte hvor ille det kom til å bli, da beskjeden kom.

- Det virket ikke så farlig da. Det er jo mange som klarer seg, så den redselen fantes ikke. Han har hatt godt mot hele tiden og håpet på at det skulle gi seg, men det har det ikke gjort, sier Cederberg.

- Iblant var han veldig fortvilet, men iblant mer positiv. Men han hadde fremdeles humoren sin. Han var en fantastisk morsom person å være med.

På slutten hadde det, ifølge Cederberg, gått fort.

Saken fortsetter under bildet:

En dag på krogen i Paris#

Et innlegg delt av Michael Nyqvist (@mlchael.nyqvist)

- Jeg besøkte ham hjemme for drøyt en uke siden og vi hadde kontakt på sms over helgen. Vi har snakket sammen flere ganger hver uke. Jeg er så glad for at jeg var der og hilset på.

Aftonbladet skriver at Cederbergs stemme knekker mens de snakker om øyeblikket der hun fikk beskjeden, men hun er fast bestemt på å fortelle. Hun vil hedre vennen sin.

- Jeg savner ham utrolig mye allerede nå, både som venn og som en veldig stor aktør. Selv om jeg har visst om det. Jeg tror ikke folk forstår hvor stor han var, utenlands også, forteller hun.

Internasjonal suksess

Michael Nyqvist ble født i 1960 i Stockholm, og har jobbet med både film og teater.

På 90-tallet spilte han John Banck i den populære «Beck»-serien.

Nyqvist har spilt i flere kjente filmer både i Sverige og internasjonalt, deriblant de kjente «Millennium»-filmene, der han spilte journalisten Mikael Blomkvist.

Han er også kjent fra storfilmen «Mission Impossible: Ghost Protocol» fra 2012, der han spilte mot Hollywood-stjerna Tom Cruise.

Den svenske skuespilleren spilte også rollen som Lars Levi Laestadius i filmen «Kautokeino-opprøret» fra 2008, regissert av norske Nils Gaup.

HOVEDROLLE: Boken ble filmatisert i 2009 med Michael Nyqvist og Noomi Rapace i hovedrollene som henholdsvis Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Filmen ble regissert av Niels Arden Oplev. Video: NTB Scanpix Vis mer

Les også: Ari Behn forelsket etter bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer