USA-valget:

Holdt ikke løftene sine

For fire år siden skulle stjernene flytte. Det har de ikke gjort. Nå gjenstår det å se om neste bølge holder ord.

KUN ÉN: Da Donald Trump stilte til valg i 2016, kunngjorde en rekke kjendiser at de skulle rømme landet dersom han vant. Det er det foreløpig kun én stjerne som har gjort. Foto: AP / REUTERS / REX, NTB
KUN ÉN: Da Donald Trump stilte til valg i 2016, kunngjorde en rekke kjendiser at de skulle rømme landet dersom han vant. Det er det foreløpig kun én stjerne som har gjort. Foto: AP / REUTERS / REX, NTB Vis mer
Publisert

Natt til onsdag får vi trolig svaret på hvem USAs neste president blir. Demokratenes kandidat, Joe Biden (77), leder foreløpig på meningsmålingene, men det gjorde Hillary Clinton (73) også ved forrige valg.

Da stakk republikanske Donald Trump av med seieren, og mange frykter at valgnatten vil bli en vond déjà vu til samme dag for fire år siden.

VEKKER OPPSIKT: De siste dagene har ivrige Twitter-brukere vært overbevist om at USAs president Donald Trump har leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

Mange har sett seg lei presidentens politikk, og sverger nå på å rømme landet dersom valget ikke går i Bidens favør. Det var det også flere som gjorde sist gang, uten at verken Canada eller land i Sør-Amerika fikk spesielt mange visumsøknader fra kjendiser. Mer om det lenger ned i artikkelen.

Likevel virker det som at kjendisene skal holde sine ord. Blant dem som nærmest har sverget å forlate USA dersom fire nye år med Trump blir en realitet, er rockestjernen Bruce Springsteen.

- Sees på flyet

Han har ved flere anledninger snakket åpent om sitt hat mot den sittende presidenten og hans administrasjon. I en nylig intervjurunde med australsk presse, la han ikke skjul på at han muligens pakker sakene sine og setter kursen mot gullkysten om det ikke skjer et politisk skifte.

- Jeg elsker Australia. Vi har det alltid fantastisk der nede. Jeg elsker menneskene, geografien, det er flotte steder for motorsykkelturer. Det ligger hjertet mitt nært, sa han nylig, og fortsatte:

FLYTTEKLAR: Bruce Springsteen tror Biden vinner valget, men blir ikke igjen i USA dersom Trump vinner. Foto: ANDER GILLENEA / AFP, NTB
FLYTTEKLAR: Bruce Springsteen tror Biden vinner valget, men blir ikke igjen i USA dersom Trump vinner. Foto: ANDER GILLENEA / AFP, NTB Vis mer

- Om Trump velges på nytt, noe som ikke kommer til å skje - jeg regner nemlig med at han taper - men om det på noen måte skjer, så sees vi på neste fly, sa han, ifølge Fox News.

EN DRO: Miley Cyrus brøt sammen i gråt på sosiale medier etter Trumps seier i 2016, men bor fortsatt i USA. Madonna har derimot flyttet på seg. Her er de to avbildet sammen i 2014. Foto: Christopher Polk/ Getty Images for MTV/ AFP/ NTB
EN DRO: Miley Cyrus brøt sammen i gråt på sosiale medier etter Trumps seier i 2016, men bor fortsatt i USA. Madonna har derimot flyttet på seg. Her er de to avbildet sammen i 2014. Foto: Christopher Polk/ Getty Images for MTV/ AFP/ NTB Vis mer

«Born in the USA»-sangeren, som altså tilsynelatende er klar for å flytte fra landet han er født i, får støtte av en annen rockekollega. Mötley Crüe-stjernen Tommy Lee har nemlig uttrykt at han muligens ønsker å flytte til Hellas. Han ble født der, men har bodd i USA store deler av livet.

- Om det skjer, sverger jeg til Gud om at jeg kommer for å besøke Storbritannia. Jeg stikker. Jeg drar tilbake til moderlandet, drar tilbake til Hellas og skaffer meg et hus på en av øyene, sa han til magasinet The Big Issue.

SVERGER: Tommy Lee legger ikke noe mellom linjene i sine uttalelser om presidenten. Foto: Mediapunch/REX, NTB
SVERGER: Tommy Lee legger ikke noe mellom linjene i sine uttalelser om presidenten. Foto: Mediapunch/REX, NTB Vis mer

Da president Trump ble koronasyk, mente rockestjernen at det var «karma» - noe han skrev åpent i sosiale medier. Lee refset også administrasjonen, og sa at han trodde europeere så på amerikanere som gale.

DEBATT: Denne videoen av førstedame Melania Trump (50) og ektemannen blir hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Ricky Martin leker også med ideen om å flytte hvis ting går skeis. I podkasten «The Big Ticket» fortalte han, ifølge Fox News, at han og ektemannen hadde planlagt å reise vekk om Trump vinner.

De har derimot ombestemt seg, i håp om å potensielt bidra politisk de neste årene.

- Vi må bare ta dette dag for dag, og vi hadde jo planer om å kanskje forlate landet, men nei. Vi må bli her og kjempe for rettighetene våre og det vi tror på, sa sangeren.

LEKER MED TANKEN: Chrissy Teigen og John Legend sier at de har vurdert å flytte en rekke ganger. Her synger de for Joe Biden den 2. november. Foto: Mark Makela/Getty Images/AFP, NTB
LEKER MED TANKEN: Chrissy Teigen og John Legend sier at de har vurdert å flytte en rekke ganger. Her synger de for Joe Biden den 2. november. Foto: Mark Makela/Getty Images/AFP, NTB Vis mer

John Legend og Chrissy Teigen har også vært innom tanken. Legend har fortalt at de er innom ideen tidvis, men at det ville ha vært vanskelig å reise vekk. Han er likevel optimistisk, og tror Biden vil vinne.

Holdt ikke løftet

Denne valgkampen er det ikke like mange stjerner som har lovet å forlate USA som det var sist gang. Ved valget i 2016 fortalte blant andre Amy Schumer, Miley Cyrus og Lena Dunham at de skulle utvandre om Trump vant valget.

Flere gikk hardt ut, og pekte ut Canada som sitt nye hjemland. Sett bort fra å spille inn filmer i andre land, å turnere eller reise på ferie, har brorparten av kjendisene som kunngjorde sin exit blitt værende i USA.

SKULLE RØMME Chloë Sevigny, Miley Cyrus og Amy Schumer var bare et lite knippe av Hollywood-stjernene som sa de skulle flytte fra USA hvis Donald Trump vinner presidentvalget. Det har ingen av dem gjort. Foto: NTB
SKULLE RØMME Chloë Sevigny, Miley Cyrus og Amy Schumer var bare et lite knippe av Hollywood-stjernene som sa de skulle flytte fra USA hvis Donald Trump vinner presidentvalget. Det har ingen av dem gjort. Foto: NTB Vis mer

Cyrus snudde på flisa, og mente det var bedre å bli værende i hjemlandet - slik at de kunne jobbe mot et nytt valg.

Flere har også forklart seg. Skuespiller og programleder Whoopi Goldberg uttalte før valget i 2016 at hun ville flytte dersom Trump vant. I ettertid mente hun at uttalelsen hennes ble misforstått, og at hun kom til å bli værende. Det samme gjorde popstjernen Cher. Hun sa i sin tid at hun skulle forlate planeten om Trump vant.

Det måtte hun gå tilbake på.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt dersom han taper valget mot Joe Biden. Vil han nekta å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

«Jeg har fortalt mamma at jeg reiser og nå gråter hun. Hun er 90. Kanskje ikke folk på din side bryr seg om mødre», skrev hun da noen spurte om hvorfor hun ikke hadde reist.

Den eneste kjendisen som faktisk har forlatt USA direkte på grunn av Donald Trump, er popstjernen Madonna. I 2018 fortalte hun til italienske Vogue at hun hadde tatt med seg familien til Lisboa, der hun fortsatt bor.

- Jeg følte at vi trengte en forandring, og jeg ville ut av USA i en periode. Som du vet, er ikke dette USAs beste periode. Ikke at det å forlate USA kommer til å gjøre en forskjell eller endre noe, sa hun til motemagasinet.

Nå skal det også nevnes at Madonna ikke kunngjorde sin exit på forhånd, selv om hun var en tydelig støtter av Hillary Clinton under valgkampen.

Hvorvidt årets kjendisgjeng faktisk forlater USA om Trump seirer gjenstår å se, men det virker lite sannsynlig.

LES OGSÅ: Fansen ser rødt etter mattips

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer