MAKSIMALT UHELDIG: Norske toppalpinister har aldri tidligere hørt om at noen har måttet amputere etter et fall i bakken. Tirsdag ble det klart at  østerrikeren Mathias Lanzinger mister benet etter ulykken i Kvitfjell mandag. Foto: SCANPIX
MAKSIMALT UHELDIG: Norske toppalpinister har aldri tidligere hørt om at noen har måttet amputere etter et fall i bakken. Tirsdag ble det klart at østerrikeren Mathias Lanzinger mister benet etter ulykken i Kvitfjell mandag. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hold humøret oppe, Lanzinger

En sjokkert Kjetil André Aamodt føler med Mattias Landzinger...

SEHER.NO: Det var under søndagens verdenscuprenn i Super-G på Kvitfjell at uhellet var ute for den unge østerrikske alpinisten. Lanzinger traff en port i det nest siste hoppet, og ble kastet nedover løypa. Skiene hans løste aldri ut, og bena i leggen ble med enorm kraft slått rett av.

Lanzinger lå på operasjonsbordet i flere timer i natt, men i morgentimene kom beskjeden om at alpinistens ben ikke stod til å redde. 

- Maks uflaks
- Det er ingenting annet enn tragisk. Det har vel aldri skjedd før at en alpinist har måttet amputere etter et fall, han har hatt maksimalt uflaks. Det er kort mellom himmel og helvete, sier den tidligere alpinkongen Kjetil André Aamodt til Seher.no.

Blodet rundt bruddstedet og såret sirkulerte dårlig, og legene kjempet lenge for at den unge østerrikeren skulle beholde beinet etter det stygge fallet. Morgenens nyhet var derimot ingen lystig lesning for alpinmiljøet.

- Dessverre var skaden så stor fordi det ser ut som foten har gått rundt noen ganger og det har gjort at bløtdeler og bein var så ødelagt, sier lege Lars Engebretsen ved Ullevaal universitetssykehus til NRK.

- Levde alltid med frykt
Kjetil André Aamodt levde konstant med frykten for at noe slikt skulle skje med ham selv da han var aktiv. Men i løpet av en svært så lang karriere, var han aldri i nærheten av det Landzinger nå opplever.

- Jeg levde alltid med frykt - men også med respekt. Jeg kjørte innenfor de grensene jeg visste at jeg behersket. Men det er klart, jeg har vært heldig gjennom en lang karriere, risikoen er stor, mener tidenes mest suksessfulle alpinist.

Men til tross for tirsdagens tragiske nyhet om at østerrikeren må amputere beinet: Kjetil André Aamodt er mest opptatt av at Lanzinger kommer gjennom denne perioden med hevet hode.

- Jeg ønsker deg god bedring, Mattias. Og jeg er sikker på at det er full mulig å komme tilbake og få et godt liv igjen. Du må holde humøret oppe, sier Aamodt.

- Et sjokk for oss alle
Men det er ikke bare Kjetil André Aamodt som er en trist mann denne tirsdagen. Den norske alpinleiren var nemlig målløse da de fikk den triste meldingen tidligere i dag.

- Det kommer som et gedigent sjokk for oss alle. Aldri tidligere har jeg opplevd at noen har måttet amputere etter et fall i bakken, det er ikke annet enn tragisk, sier alpinlandslagets Bjarne Solbakken til Seher.no.

Solbakken forteller at han har stått på ski siden han var tre år gammel - men at han aldri i sitt liv har sett et styggere fall enn Lanzingers på Kvitfjell. 

- Fallet i seg selv var ikke styggere enn hva jeg har sett flere ganger tidligere. Men det at skiene hans ikke løste seg ut, gjør at jeg vil omtale dette som det styggeste jeg noensinne har sett, sier han. 

- En kjernekar
Den norske alpinisten har ikke annet enn lovord å si om den svært så uheldige østerrikske alpinisten.

- Jeg har ikke noe nært forhold til ham, men vi er jo på hils, samt veksler noen ord av og til. Lanzinger viker som en kjernekar, og det er selvfølgelig trist å få en beskjed som denne, sier han.

Norges landslagssjef Marius Arnesen har ikke lyst til å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

- Jeg føler at jeg må snakke med den østerrikske alpinledelsen før jeg uttaler meg, sier han til Seher.no.

LES OGSÅ: Prisdryss for Aksel