PENGEMASKIN: - Idol har ingenting med musikk å gjøre, men er et fjernsynsformat som har til hensikt å generere mest mulig penger til de involverte, skriver Jostein Pedersen. Foto: Scanpix
PENGEMASKIN: - Idol har ingenting med musikk å gjøre, men er et fjernsynsformat som har til hensikt å generere mest mulig penger til de involverte, skriver Jostein Pedersen. Foto: ScanpixVis mer

-Hoier og skryter av alle

Idol skal være et underholdningsprogram. fredag kveld var det en lidelse, skriver Jostein Pedersen.

SEHER.NO: Juryformann Jan Fredrik Karlsen hoier og skryter av alle, fordi han vet at han etter jul skal tjene millioner på det stakkars vettskremte mennesket som står foran ham og til slutt vinner hele sulamitten eller publikums gunst.

Ukens "avsløringer" i avisene om pengespillet er ikke noe nytt. Idol har ingenting med musikk å gjøre, men er et fjernsynsformat som har til hensikt å generere mest mulig penger til de involverte. Kan den norske avslørende presse gå videre, og nå avsløre kongefamiliens hemmelige formue i Storbritannia? Ja, takk!

Deltagerne skulle synge en a-ha-sang instruert av selveste Morten Harket. Det er rått parti - en norsk 16-åring som får møte Harket og deretter synge "hans" sang. Hvordan kan da vokalisten gjøre sin "egen" versjon?

Sangene var en lidelse, likeså juryen.

Mariann var uten solbriller, hun bannet ikke og sa ikke "sinnsjukt", men så snart hun åpnet munnen kom det bare selvfølgeligheter.

Er det mulig? Og dette får hun betalt for? Hun må slutte å snakke engelsk, for alt hun sier er fundamentalt feil.

Hvor er manusforfatteren? Er de i sympatistreik med vennene i Hollywood?

Benedicte Adrian er fremdeles juryens klippe. Hun har hjerte, hjerne og språk på plass - tre essensielle ingredienser når man er på landsdekkende fjernsyn i beste sendetid. Jeg er redd hun blir trukket ned i gørra, hennes dannelse klarer ikke å stå imot resten av juryens miserable nivå.

Asbjørn Slettemark var ikledd en kofte fra Andes-fjellene eller fra Nepal - hva vet jeg - i hvert fall et laaaaaangt skritt fra bamsemotetyranniet med Lacoste som han har dyrket de seneste uker.

Forklaring: Asbjørn ser ut som en bamse, det vil si: en korpulent herre med skjegg og behåret kropp som liker ditto. Lacoste er stor bamsemote ute i Europa akkurat nå, men det visste kanskje ikke provinsielle Asbjørn? Han har fremdeles elendig vokabular og diksjon, hadde han vært Idol-dommer i et annet land enn sosialdemokratiske Norge, hadde han vært sparket for åtte uker siden. Men han er jo sexy på sitt eget lille, snurte vis? Kanskje vi skal ta en tur på XXL i London neste helg?

Dommer Karlsen er fascinerende dårlig. At han noensinne har bestått grunnskoleeksamen i norsk muntlig er et mirakel. Er vi sikker på dette? Er det en norskklærer som har noe å skjule?

Å plage norske fjernsynsseere med a-Ha i en hel time var ingen god ide. Popmusikken eksploderer rundt oss akkurat i høst. Idol er direktesending, Idol skal være NÅ! Pop er NÅ! Kylie, Sugababes, Girls Aloud, Mika og jeg-vet-ikke-hva har gitt oss fantastiske popsanger dette året, og vi må høre på a-ha? Nei, takk!

Takk og farvel til Linnea Dale. Hun hadde en såkalt "personlig" stemme som i vanlige ører fremstod som temmelig surt.

Linneas styrke er i det melankolske, og Idol-formatet er selvsagt ikke hennes forum. Linnea har vært en blomst, hun har overrasket og hun vært seg selv. Jeg håper at vi hører mer til henne i årene fremover.

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.