Drama i «Kompani Lauritzen»:

- Hodet smalt i bakken

Med massive smerter ble Håvard Tjora sendt på legevakta etter et fallskjermhopp som virkelig kunne endt på verst tenkelig måte.

«KOMPANI LAURITZEN»: Det blir dramatisk under lørdagens «Kompani Lauritzen»-finale. Video: TV 2 Vis mer
Publisert

Lørdag er det klart for den store finalen av «Kompani Lauritzen», der Jakob Schøyen Andersen (31), Håvard Tjora (43), Linnea Myhre (31), Carl Martin Eggesbø (25) og Siri Avlesen-Østlie (37) skal kjempe seg imellom om å ta seg helt til topps i konkurransen.

I kjent stil skal de fem gjenværende deltakerne kaste seg ut fra et fly i fallskjerm. Noen gleder seg, mens andre er fryktelig redde. Håvard Tjora, som tidligere har vært åpen om sin klaustrofobi, legger ikke skjul på at han havner i sistenevnte kategori.

- Alt som handlet om det hoppet var fælt, synes jeg. Det er klaustrofobi igjen, så dette gruet jeg meg til. Jeg satt i flyet, med en sekk som bare presset lunger og hele kroppen sammen - det var et dårlig utgangspunkt for meg. Jeg gruet meg til både flyturen og selve hoppet, sier han til Se og Hør.

På tv kan man se at hoppet ender galt. Fryktelig galt. Men det var mye mer dramatisk enn det faktisk framstår på tv.

FIKK EN SMELL: Og være med på «Kompani Lauritzen» kan være veldig hardt, det fikk Siri Avlesen-Østli erfare da hun fikk en smell da hun kom ut. Reporter Bjør Ekker/Video: Se og Hør Vis mer

- Hadde brukt opp all frykt

Men først: La oss spole tida tilbake til de sekundene der Tjora står i flydøra med en vind som tilsvarte, ifølge ham selv, nesten orkan styrke - «klar» til å hoppe.

- Flyet holdt 150 kiliometer i timen eller noe sånt. Og så visste jeg at det var 500 meter rett ned. Jeg var ganske skeptisk, faktisk kjempeskeptisk.

LITE KOMFORTABEL: 43-åringen legger ikke skjul på at han ikke hadde veldig lyst til å utføre fallskjermhoppet i lørdagens «Kompani Lauritzen». Et hopp som gikk helt galt. Foto: TV 2
LITE KOMFORTABEL: 43-åringen legger ikke skjul på at han ikke hadde veldig lyst til å utføre fallskjermhoppet i lørdagens «Kompani Lauritzen». Et hopp som gikk helt galt. Foto: TV 2 Vis mer

Hele kroppen til 43-åringen strittet imot. Men hoppet, det gjorde han. Han forklarer hva som gikk gjennom hodet på vei mot bakken.

- I selve svevet hadde jeg på en måte brukt opp all frykt. Jeg fikk en tvinn på skjermen i starten, men jeg fikk løst den opp, så det gikk fint. Det var helt fantastisk i noen sekunder, jeg hadde en helt sinnssyk følelse av at dette gikk fint.

Men så ble det dramatisk. Tjoras skjerm ble tatt av et uventa vindkast som førte ham på feil kurs, vekk fra det planlagte landingsområdet.

Fløy baklengs

Deltakerne hadde kamera festa på hjelmen, så tv-seerne får med egne øyne se at Tjora er på full fart mot et gigantisk gårdshus - med en fallskjerm det ikke er mulig å styre retningen til.

- Jeg tenkte at alt som har med dette huset å gjøre blir veldig dumt. Jeg så uthuset, en platting, et steingjerde, et stakittgjerde, trærne. Jeg tenkte at her risikerer jeg å havne i mange dårlige valg. Jeg visste at jeg kom til å lande i «et kjør av dårlig stemning», erindrer «Kompani Lauritzen»-deltakeren.

AIAIAI: Håvard Tjora og fallskermen er på full fart mot dette huset i lørdagens «Kompani Lauritzen». Foto: TV 2
AIAIAI: Håvard Tjora og fallskermen er på full fart mot dette huset i lørdagens «Kompani Lauritzen». Foto: TV 2 Vis mer

I starten var han ikke veldig redd, men etter hvert begynte mulige konsekvenser å gå opp for ham.

- Jeg husker at jeg tenkte at dette «kanskje ikke går så bra». Jeg visste jo at fallskjermen lander der den vil lande. I tillegg fløy jeg baklengs, og det håpet jeg å slippe, for det er vanskelig å lande på rett måte baklengs. Vi hadde trent mye på å rulle inn i fallet, men etter hvert skjønte jeg at jeg ikke ville få noen plass å rulle på. Min plan a var dermed å lande med strake bein.

- Ufattelig vondt

Det var akkurat det Tjora gjorde. Men det endte i et fryktelig sammenstøt med bakken.

- Jeg fikk et vanvittig støt, samtidig som skjermen gikk bakover og dro meg overende. Jeg deiset i bakken, traff hodet så hardt i bakken at det spratt opp igjen. Og ned igjen én gang til. Det var bare flaks at det var gresset hodet mitt smalt ned i. For det var så hardt at kameraet jeg hadde på hjelmen smalt av.

BREAKDOWN: Fisken er filetert og forberedelsene er gjort - så skal bålet tennes. Linnéa Myhre fikk kjenne på motgang under lørdagens episode av «Kompani Lauritzen». Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

I ettertid kan han smile og le av episoden. Men der og da var opplevde han rene marerittet.

- Mange sier at det å faktisk kjenne smerte er en god ting. Men jeg ble kjempeskeptisk, for den landingen var ikke noe bra rett og slett. Jeg fikk ufattelig vondt i ryggen. Heldigvis greide jeg å reise meg opp, og det var jeg glad for. At jeg ikke hadde brudd i ryggen eller var alvorlig skada på andre måter. Det var det første som slo meg da jeg lå der, at den smerten var en god ting.

LANDA I GÅRDEN: «Kompani Lauritzen»-deltakeren havnet i hagen til en eldre dama. Etterpå fikk han fryktelige smerter. Foto: TV 2
LANDA I GÅRDEN: «Kompani Lauritzen»-deltakeren havnet i hagen til en eldre dama. Etterpå fikk han fryktelige smerter. Foto: TV 2 Vis mer

- På tv ser det unektelig ut til at du skal treffe huset?

- Ja, det var det jeg også tenkte der og da. Men jeg rakk samtidig ikke å tenke på annet enn at dette virkelig ikke kom til å ende så bra.

Han beskriver smertene på denne måten:

- Jeg hadde en stikkende smerte der smellen hadde slått inn. Jeg har hatt vondt i ryggen mange ganger, men dette var en smerte som gjorde meg bekymret.

Fraktet til legevakt

På tv ser det ut som at den 43 år gamle læreren og forfatteren kom fra smellen uten en skramme. Det var altså ikke tilfellet. Etter uhellet ble nemlig Tjora fraktet rett til legevakta i Åndalsnes, der legen, ifølge ham selv, konkluderte med at han hadde fått «en strekk i senene som holder ryggsøyla oppe».

UROLIG: Håvard Tjora legger ikke skjul på at han i dette øyeblikk har svært høy puls. Foto: TV 2
UROLIG: Håvard Tjora legger ikke skjul på at han i dette øyeblikk har svært høy puls. Foto: TV 2 Vis mer

Og smertene de vedvarte og vedvarte - lenge etter at han kom hjem fra innspillinga, som fant sted i september i fjor.

- Jeg hadde kjempevondt i ryggen lenge etter at jeg kom hjem og så meg nødt til å besøke Volvat også. Men jeg fikk veldig god oppfølgning, så dette er ikke noen form for raseri mot produksjonen. Men jeg ble bare litt skremt, siden jeg aldri har kjent en så massiv smerte i ryggen før.

- Kunne gått skikkelig galt

- Hvordan føler du deg nå?

- Jeg er fortsatt litt stiv i korsryggen. Men det er ikke vondt lenger. Jeg tror det tok i hvert fall halvannen måned før smertene ga seg.

KOMPANI LAURITZEN: Bernt Hulsker skal rappellere hundre meter ned. Det skapte panikk. Video/TV2 Sumo Vis mer

- Hvor ille kunne det endt, egentlig?

- Det ville ikke vært så heldig hvis jeg hadde rast gjennom ett av vinduene i det huset - i full fart og kutta meg opp. Gårdshuset var dessuten gigantisk, mye høyere enn et vanlig hus, jeg vil anslå at det var 15 eller 20 meter opp til taket. Hadde jeg landet på det taket ville heller ikke skjermen hatt noen funksjon lenger. Det kunne gått skikkelig galt.

Han fortsetter:

- I og med at jeg landet så innmari hardt med hodet først, så har jeg tenkt litt på hva som ville skjedd om jeg landet i trappa der og tatt nakken. Det ville vært krise. For jeg hadde ingen kontroll på det fallet. Bare det at hodet spratt opp igjen på den måten... Jeg er glad for at det ikke lå en stein bak nakken min.

STØ, MEN FEIL, KURS: Som dette bildet illustrerer er Håvard Tjora svært nære ved å deise inn det gigantiske gårdshuset. Foto: TV 2
STØ, MEN FEIL, KURS: Som dette bildet illustrerer er Håvard Tjora svært nære ved å deise inn det gigantiske gårdshuset. Foto: TV 2 Vis mer

Tjora var imidlertid ikke alene om å bli skremt av det som skjedde. Pulsen skal nemlig også ha vært over gjennomsnittet høy innad i tv-produksjonen.

- Det var produsenten som kom først fram. Jeg vil ikke snakke for ham, men han virket ganske skjelven han også. Og han var letta over at jeg sto oppreist da han kom.

TV 2: - Dramatisk

Se og Hør har stilt pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, en rekke spørsmål om det mislykkede fallskjermhoppet. Dahl erkjenner at det var skumle scener som utspilte seg.

- Det er ikke uvanlig at fallskjermhoppere i rundskjerm lander utenfor tiltenkt landingsområde, men for oss opplevdes det selvfølgelig dramatisk.

«KOMPANI LAURITZEN»: Alt gikk ikke helt som planlagt for Bernt Hulsker under lørdagens «Kompani Lauritzen»-konkurranse. Video: TV 2 Vis mer

- Så hvordan kunne dette skje?

- Lokale værforhold gjorde at vinden varierte retning på kort tid - noe som er uvanlig og gjorde at Tjora driftet sydover i stedet for i østlig retning som planlagt, sier Dahl, som forteller at det var ambulanse på stedet da deltakerne hoppet.

- Men det framkom ikke at han hadde sterke ryggsmerter før etter at opptakene var ferdig. Tjora ble da rutinemessig kjørt til legevakt for en sjekk.

- Tar med oss erfaringene

- Og hvordan håndterte dere situasjonen etterpå?

- Tjora fikk oppfølging av lege og produksjonen i etterkant vedrørende ryggsmertene. Noe som heldigvis viste seg å være muskulært og forbigående.

FRYKTET DET VERSTE: Håvard Tjora gikk inn i «Kompani Lauritzen» med en frykt for at han skulle ende opp ansikt til ansikt med klaustrofobien. Han fikk møte frykten på flere måter. Foto: Matti Bernitz / TV 2
FRYKTET DET VERSTE: Håvard Tjora gikk inn i «Kompani Lauritzen» med en frykt for at han skulle ende opp ansikt til ansikt med klaustrofobien. Han fikk møte frykten på flere måter. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

TV 2s pressesjef bekrefter at det var produsent som kom først til stedet.

- Produsenten kom løpende fra andre siden av et bolighus og kunne derfor ikke se Tjoras landing. Det opplevdes som dramatisk og se at han ble borte bak et hus. Men da han ankom stedet var Tjora heldigvis allerede på beina og ved godt mot.

- Vil hendelsen føre til at dere gjør justeringer rundt fallskjermøvelsen neste sesong?

- Vi gjør alltid grundige evalueringer av øvelsene og sikkerhetsopplegget både underveis og etter hver sesong, og tar med oss disse erfaringene i det videre arbeidet med serien. Det er for tidlig å si hvilke oppgaver og justeringer vi vil gjøre opp mot en eventuell ny sesong, sier han.

«Beklager det inntrufne»

Håvard Tjora må imidlertid - tross smertene han hadde - smile når han tenker tilbake på bruddstykker av det som skjedde etter at han krasjlanda.

ACTION: Slik ser det ut når Håvard Tjora er i ferd med å lande. Foto: TV 2
ACTION: Slik ser det ut når Håvard Tjora er i ferd med å lande. Foto: TV 2 Vis mer

En eldre dame holdt nemlig til i huset og var hjemme da «en mann» altså kom flyvende inn i hagen hennes.

- Hun kom ut og spurte «Hva foregår her?». Hun så jo bare at en stor fallskjerm som skled inn over gården hennes. Selv var jeg så sjokkert, men samtidig hadde jeg så dårlig samvittighet fordi fallskjermen lå i epletreet og jeg var redd for at noe skulle være knekt. I tillegg lå jeg kavet over noen planter, forteller han og ler.

TREKKER SEG: Her trekker Bernt Hulsker seg fra «Kompani Lauritzen». Video: TV 2 Vis mer

Tjora følte at han måtte si noe, selv om han i utgangspunktet hadde nok med seg selv der og da.

- Jeg tenkte «Jeg orker ikke å få kjeft nå», så jeg hørte meg selv si noe ala «Beklager det inntrufne, men jeg har hoppet ut av et fly». «Javel», sa hun, og så gikk hun inn igjen. Det var helt absurd. Det må ha vært helt koko for henne å bivåne, erkjenner «Kompani Lauritzen»-deltakeren overfor Se og Hør.

LES OGSÅ: Prins William setter fyr på nettet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer