Nils Tham:

H&M-arvingens hemmelige luksusliv

Skilsmisse, milliardeiendeler og skandale i konsernet. Familiens yngste er en yndling for svensk presse.

MILLIARDER PÅ BOK: H&M-arving Nils Tham, her fotografert med kjæresten Felice Jankell i sommer, er en diskré mann. Han vekker likevel til stadighet oppsikt på grunn av sine dyre investeringer og partyliv. Foto: NTB scanpix
MILLIARDER PÅ BOK: H&M-arving Nils Tham, her fotografert med kjæresten Felice Jankell i sommer, er en diskré mann. Han vekker likevel til stadighet oppsikt på grunn av sine dyre investeringer og partyliv. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tidligere denne måneden dukket det opp oppsiktsvekkende påstander om hvordan H&M drives i Sverige. I den nye boka «The big boss» ble det hevdet at arbeidsmiljøet er som en sekt, og at «om man skal beholde jobben, er det bare å si ja og være enig med dem som bestemmer».

H&Ms pressesjef i Norge har avvist at det er slik her. Det samme gjør svenskene. Likevel er det ikke til å stikke under stol at anklagene er alvorlige, og i sosiale medier har enkelte tidligere ansatte uttalt at de kjenner seg igjen.

Selskapet har tidligere vært involvert i flere omdømme-skandaler, som angår arbeidsmiljø, produksjon og miljø. De har tusenvis av ansatte verden over, og dro i fjor inn 210 milliarder svenske kroner netto på salg alene.

Tjener milliarder

Hos «söta bror» sitter det en familie som er svært glade for kjøpesterke kunder i «sekt-selskapet». For et års tid siden ble det kjent at Nils Tham (35), sønn av en av H&Ms største eiere, Lottie Tham, hadde en formue på rundt 1,3 milliarder svenske kroner, som tilsvarer rundt 1,25 milliarder norske, ifølge svenske Veckans Affärer.

FAMILIEDYNASTI: Her er Nils Tham (t.v) sammen med sin onkel Stefan Persson og fetter Tom Persson i år 2000. Foto: Foto: Karin Törnblom / IBL / TT / NTB Scanpix
FAMILIEDYNASTI: Her er Nils Tham (t.v) sammen med sin onkel Stefan Persson og fetter Tom Persson i år 2000. Foto: Foto: Karin Törnblom / IBL / TT / NTB Scanpix Vis mer

Hans onkel Stefan Persson har en på sin side en formue på rundt 115 milliarder svenske kroner, en av Sveriges største, mens hans mor har en formue på rundt 23 milliarder svenske kroner. Familien er, med andre ord, stinn av gryn, og de tre barna til Lottie, der Nils er den yngste, kommer en dag til å arve milliarder.

Tham/Persson-slekta har siden slutten av 1940-tallet tilgjengeliggjort mote til en billig penge verden over. De utvidet først til Norge, før de på sikt erobret «fast fashion»-markedet i både Storbritannia og i resten av verden.

Selv om de opererer noe mer diskret enn andre milliardærer, har familien på ingen måte lagt skjul på rikdommen sin. Og blant dem, er det ingen som flasher mer enn yngstesønnen.

Artikkelen fortsetter etter faktaboksen.

Party-prins

«Nisse», et kallenavn arvingen har fått i svensk presse, var lenge kjent som party-Playboy. Han frekventerte ofte på Stureplan i Stockholm, og var å lese om i diverse tabloider. Sammen med broren Tom ble begge for omtrent ti år siden omtalt som Sveriges mest ettertraktede ungkarer.

- Nisse er vill på slager-tekster og synger gjerne ved bardisken, men han er også interessert i å gjøre noe med livet sitt. Det er vel derfor han startet en møbelforretning, sa en venn av ham til Expressen i 2008.

I november ble han og kjæresten, den sju år yngre skuespilleren Felicé Jankell, foreldre for første gang. På Instagram la skuespillerens søster ut bilde av den lille gutten, som etter alt å dømme har fått navnet Winston.

Da de kunngjorde svangerskapet i sommer, skrev den vordende mora at de gledet seg stort, og at det ville bli stas å kunne kalle seg for mamma. H&M-arvingen var på sin side taus om både svangerskapet og fødselen. Expressen skriver at han ikke har besvart medienes henvendelser vedrørende familieforøkelsen.

Luksusvilla

De nybakte foreldrene går i hvert fall en slitsom periode i møte, men den er muligens hakket enklere enn for andre. I 2016 kjøpte Tham en villa i skjærgården utenfor Stockholm til hele 55 millioner svenske kroner. Huset er på hele 300 kvadratmeter, og har gjennomgått et omfattende renoveringsarbeid de siste åra.

Tomten kan blant annet by på badehus, vinterhage, egen strandlinje og låve. Han har også fått lov av kommunen til å bygge basseng i hagen, skrev Expressen i sommer.

Han har tidligere eid det som beskrives som en «gigaleilighet» på eksklusive Östermalm i Stockholm. Den ble kjøpt i 2015 for rundt ti millioner svenske kroner. Den er foreløpig ikke lagt ut for salg, så det kan virke som at 35-åringen har planer om å beholde bopelen.

Stygg skilsmisse

Dette er ikke det første forholdet H&M-arvingen er i som skaper overskrifter. I 2014 giftet han seg med Clara Hallencreutz, i det som ble omtalt som et påkostet og hemmelighetsomspunnet bryllup. Gjestene ble flydd ned til Marrakech, litt som Petter og Gunhild Stordalen gjorde da de giftet seg i 2010.

Tham-gjestene visste derimot ikke hvor de skulle, og ble bare bedt om å ta med seg smoking, badetøy og cocktail-antrekk.

De fikk ingen barn sammen, og var et svært privat par. Da skilsmissen ble kjent i 2017, ville ingen av dem kommentere saken.

EKSEN: Her er Nils Tham under et veldedighetsarrangement i Stockholm i 2014. Ved siden står hans ekskone Clara Hellencreutz. Foto: Foto: Karin Törnblom / IBL / TT / NTB Scanpix
EKSEN: Her er Nils Tham under et veldedighetsarrangement i Stockholm i 2014. Ved siden står hans ekskone Clara Hellencreutz. Foto: Foto: Karin Törnblom / IBL / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Det er en privatsak, sa milliardæren den gang.

Expressen kunne kort tid etter avsløre at Hallencreutz, som arbeider som kunstner, fotograf og influenser, ikke fikk med seg noe av familieformuen til eksmannen etter skilsmissen.

Før de giftet seg, skrev hun under på en ektepakt som sørget for at hun at hun ble avskåret fra muligheten til å ta med seg penger i skilsmissen. De hadde en avtale om særeie, som i praksis betyr at hun bare fikk med seg det hun tok med inn.

Etter skilsmissen har altså begge funnet lykken på ny. I september ble Hallencreutz mamma for første gang. Hun er sammen med Hollywood-stjerna Fares Fares, som har vært å se i blant annet «Westworld», «Chernobyl» og «Jalla! Jalla!».

Som nevnt i faktaboksen over har ikke Tham-minstemann noe aktiv rolle i H&M, annet enn at han eier aksjer. Han tjener derimot godt på avkastning, samtidig som han prøver seg frem med diverse andre foretak.

Persson/Tham/Bengtsson-familien har ikke kommentert anklagene i den nye boka, som er nevnt innledningsvis i artikkelen. Selskapets har derimot uttalt at de tar sterkt avstand fra boka.

Denne saken ble først publisert på Børsen.no.

LES OGSÅ: Avslører baby- og bryllupsplaner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer