Helene Spilling:

Hjembygda i krise: - Ufattelig vondt

«Skal vi danse»-profilen Helene Spilling fra Gjerdrum har fått kjenne raskatastrofen tett på kroppen.

DYPT PREGET: Proffdanser Helene Spilling fra Gjerdrum er dypt berørt etter at hjemkommunen ble rammet av et omfattende jordskred forrige uke. Foto: Privat
DYPT PREGET: Proffdanser Helene Spilling fra Gjerdrum er dypt berørt etter at hjemkommunen ble rammet av et omfattende jordskred forrige uke. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Raskatastrofen i Gjerdrum har preget hele landet siden skredet i den lille kommunen gikk natt til onsdag forrige uke. Syv personer er hittil funnet omkommet og blitt identifisert, samtidig som tre fortsatt er savnet. Ti personer er også skadet.

Skredet har etterlatt lokalsamfunnet i dyp krise.

For proffdanser Helene Spilling (24) har den siste tiden vært tøff. 24-åringen fra Gjerdrum ble et kjent fjes for det norske folk da hun danset seg til en andreplass i «Skal vi danse» sammen med Nate Kahungu (24) i fjor høst.

Spilling er dypt lei seg etter den tragiske ulykken i hjemkommunen - som har krevd både menneskeliv og enorme materielle skader. 24-åringen beskriver kommunen som et fredfullt og trygt sted å bo.

- Gjerdrum er hjemmet mitt. Det er helt ufattelig trist og vondt å se bygda du er oppvokst i gå gjennom noe slikt. Det er en liten bygd som gjør at man kjenner til de fleste på en eller annen måte, sier hun til Se og Hør.

FLYTTET SAMMEN: Helene Spilling har flyttet sammen med Birgit Skarstein. Video: Helene Spilling / Instagram Vis mer

Våknet av mobilen

Om morgenen 30. desember våknet Spilling av at det tikket inn meldinger på mobilen hennes. Hun har tilbrakt romjulen på fjellet med familien - langt unna den skredrammede hjembygda.

På meldingene fortalte nære venner at de har blitt evakuert som følge av et stort leirskred.

- Jeg våknet opp med mange meldinger på telefonen hvor noen av mine venner skrev at de hadde blitt evakuert. Det var helt surrealistisk å slå på tv-en og se en så alvorlig og omfattende katastrofe i et område jeg kjenner så godt, sier proffdanseren til Se og Hør.

DANS: Det er slik vi er vane med å se Helene Spilling - i dans med Nate Kahungu. De sikret seg en andreplass i fjorårets «Skal vi danse». Foto: Espen Solli / TV 2
DANS: Det er slik vi er vane med å se Helene Spilling - i dans med Nate Kahungu. De sikret seg en andreplass i fjorårets «Skal vi danse». Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Spilling kjenner flere som ble med i skredet - men som heldigvis kom seg unna med livet i behold. Nå går hennes tanker til de berørte og mange pårørende.

- Jeg kjenner noen som ble med i raset, men som heldigvis har kommet seg ut av det. Jeg har også bekjentskap til noen av dem som gikk bort. Dette er ufattelig trist og vondt, sier hun.

Åpnet hjemmet

Etter raset har folk fra hele landet bidratt med varme klær og husly til de mange evakuerte og berørte - som ikke lenger kan bo i sine egne hjem. De fleste evakuerte er innlosjert på Olavsgaard og på Clarion Hotell på Gardermoen.

Helene Spilling og familien har åpnet hjemmet for dem som trenger tak over hodet, og tilbyr også lån av bil dersom det skulle være nødvendig.

HJELPER TIL: Spilling hjelper de skredrammede i hjemkommunen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
HJELPER TIL: Spilling hjelper de skredrammede i hjemkommunen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

- Det er utrolig rørende å se hele Norge nå støtte lille Gjerdrum. Dette får meg til å tro på fellesskapet og at vi alltid vil støtte og hjelpe hverandre, sier 24-åringen.

Den siste uken har «Skal vi danse»-profilen også flittig benyttet seg av sosiale medier for å oppfordre det norske folk til å hjelpe de evakuerte og dem som mistet sine hjem i katastrofen.

Spilling har også lagt ut en annonse på Finn.no under «Gjerdrumhjelpen» - der hun gir bort gratis treningsklær fra sitt eget klesmerke.

- Jeg har allerede blitt kontaktet av flere som ønsker klær til seg selv eller til barna sine, sier hun til Se og Hør.

SKAL VI FLØRTE?: «Skal vi danse»-favorittene Nate Kahungu og Helene Spilling måtte tåle å få spørsmål om forholdet deres i fjor høst. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Dugnadsbygd

Helene Spilling har vært hjemme i Gjerdrum flere ganger siden raset gikk for en uke siden. En tung og dyster stemning ligger over den lille kommunen. Den fatale tragedien kommer til å prege Gjerdrum i lang tid, frykter 24-åringen.

STORE SKADER: Tirsdag ble det kjent at redningsmannskapene ikke lenger har håp om å finne de tre resterende savnede etter Gjerdrum-skredet i live. Foto: Berit Roald / NTB
STORE SKADER: Tirsdag ble det kjent at redningsmannskapene ikke lenger har håp om å finne de tre resterende savnede etter Gjerdrum-skredet i live. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Den nye hverdagen i Gjerdrum kommer til å være preget av det som har skjedd i lang tid fremover, og det blir et åpent sår og krater som en påminnelse om denne tragiske hendelsen, sier hun.

Likevel er hun sikker på at kommunen etter hvert vil reise seg igjen. Da kongeparet besøkte Gjerdrum sist søndag, beskrev dronning Sonja (83) kommunen som en bygd med sterk dugnadsånd.

Det samme sier Spilling.

- Vi er en dugnadsbygd og det kommer masse støtte fra alle kanter i kommunen. Jeg tror alle har lyst til å bidra på en eller annen måte, men det vil ta tid før ting blir som normalt, hvis det noen gang blir det, sier hun, og avslutter:

- Og rent fysisk vil det jo bli værende et krater midt i Gjerdrum som kommer til å minne oss på det uvirkelige som skjedde på tampen av 2020.

LES OGSÅ: Åpen om tapet av sønnen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer