SAMMENSVEISET: -Vi har kommet enda nærmere hverandre, fordi vi har mange av de samme diagnosene, sier Line og Bent, her med barna Mads og Thea.  Foto: Tore Skaar/Se og Hør
SAMMENSVEISET: -Vi har kommet enda nærmere hverandre, fordi vi har mange av de samme diagnosene, sier Line og Bent, her med barna Mads og Thea. Foto: Tore Skaar/Se og HørVis mer

Hjelp - hele familien har ADHD

Alt gikk i hundre etter at Line og Bent traff hverandre. Så kom diagnosene som perler på en snor …

SEOGHØR.NO: Ingen av de to hadde noen diagnose da søt musikk oppsto. Men da de flyttet sammen og fikk barn var det litt av hvert som kom for dagen.

Line (42) og ektemannen Bent (46) Nikolaisen fra Skedsmokorset i Akershus møttes via nettet for 16 år siden. Det var starten på noen år der alt skjedde i ekspressfart.

– Vi traff hverandre i 1997, bygde hus i 1998, giftet oss i 1999 og fikk vårt første barn sammen i 2000, forteller Line og Bent til Se og Hør.

Aktive

FULL RULLE: Mads og Thea har en utfordring med å sitte rolig. - Vi liker å være i aktvitet, sier søskenparet. Foto: Se og Hør
FULL RULLE: Mads og Thea har en utfordring med å sitte rolig. - Vi liker å være i aktvitet, sier søskenparet. Foto: Se og Hør Vis mer

Ekteparet hadde ingen diagnose da de møttes første gang. Det endret seg radikalt etter få år.

– Jeg har ADHD. Bent har både Asberger og litt ADHD. Sønnen vår Mads (13) har ADHD, Asberger og tic. Yngstejenta Thea (9) er for ung til å ha en diagnose, men mye tyder på at hun har ADHD også. Jeg har en sønn fra tidligere. Han har også ADHD. Vi er på ingen måter en A4-familie, sier Line.

Hele familien er hyperaktive. Far og sønn har i tillegg asberger. Det gir seg utslag i at de sier ting i beste mening, men som kan bli oppfattet som spydig. Personer med asperberg er ofte intelligente personer, men sosialt så opptrer de noe annerledes enn folk flest.

– Ting kan ikke komme for brått på meg og Mads. Vi fungerer best når vi er informert i god tid om ting som vi skal være med på. Begge har vår egen måte å tenke på.

-Det vi tenker er for oss det eneste rette, vi kan vanskelig se for oss at andre tinger ulikt, forteller Bent.

Kremter

Mads har også diagnosen tic. Det gir seg utslag i ufrivillig kremting i halsen. Han har også en tendens til å klype seg i armen, noen ganger så hardt at han blør.

Den ufrivillige oppførselen fører fort til at Mads blir et mobbeoffer.

– Jeg har skrevet et brev til klassen om hvordan jeg har det. Jeg håper virkelig at ingen mobber meg for den jeg er, sier Mads som ønsker seg flere venner.

For at han er skarp og flink gutt som gjør det bra på skolen.

– Jeg er ikke dum, bare litt annerledes, sier Mads om seg selv.

Han går ikke på medisiner i forhold til ADHD, fordi det ga uheldige bivirkninger. Heller ingen andre i familien bruker medikamenter for å holde symptomene i sjakk.

– Vi prøver å leve så normalt som mulig. Vi er klar over utfordringene og dermed klarer vi lettere å håndtere de. Vi utfyller hverandre. Det er forklaringen på at forholdet vårt fungerer, sier Line og Bent.

FAKTA

ADHD: Attention Deficit-Hyperactivity Disorder (ADHD) er preget av svært urolig adferd, impulsivitet og store konsentrasjonsvansker.
Dette kan føre til at de ikke fanger opp beskjeder som blir gitt. De glemmer lett og lar seg lett distrahere, og har ofte problemer med å holde hender og føtter i ro. Manglende impulskontroll gjør at de kan ha vansker med å vente på tur, avbryter andre midt i en samtale og svarer på spørsmål før de er avsluttet.

ASBERGER SYNDROM: En diagnose preget av store vansker med sosialt samspill. Personene har ofte snevre adferdsmønstre og interesser. De har god språklig utvikling. Selv om det ikke er nødvendig for å stille diagnosen, er fysisk klossethet og atypisk språkbruk vanlig hos personer med forstyrrelsen.

TIC: Plutselig, ufrivillig, kortvarig sammentrekning av muskler i ansikt eller hals. Tic kan også ytre seg som lyder i form av kremting, hosting, banning eller gjentagelse av bestemte ord.
Under stress, utmattelse eller opphisselse øker forekomsten av tic. Årsaken til tic er forstyrrelse i hjernefunksjonen. Tilstanden kan ikke behandles, men er ufarlig.

Familien har en egen nettside: www.nikolaisens.com