KOSELIG STEMNING: Rethymnon er et av de fineste stedene på hele Kreta.
#
21.02.2013: - Helgetur til Kreta

# Foto: Star Tour
KOSELIG STEMNING: Rethymnon er et av de fineste stedene på hele Kreta. # 21.02.2013: - Helgetur til Kreta # Foto: Star TourVis mer

Hit reiser 180 000 nordmenn hvert år

Vi gir deg våre beste Kreta-tips!

SEOGHØR.NO: – Våren er spesielt vakker på Kreta, da begynner øya å våkne til liv igjen etter «vinteren». Blomster i alle regnbuens farger titter frem, og hele øya blir igjen grønn og frodig, forteller Anita Hansen entusiastisk.

Forelsket i Kreta

Hun og mannen Steinar er i dag fastboende på øya, der de driver det lille, koselige stedet Sofia Beach Hotel utenfor Rethymnon.

STILLE FØR STORMEN: Det er veldig rolig på Kreta de nærmeste månedene før høysesongen braker løs mot slutten av juni. Foto: Kjersti Vangerud
STILLE FØR STORMEN: Det er veldig rolig på Kreta de nærmeste månedene før høysesongen braker løs mot slutten av juni. Foto: Kjersti Vangerud Vis mer

Som de fleste andre besøkende, falt Anita og Steinar først og fremst for det herlige klimaet, men siden er menneskene og kulturen blitt stadig viktigere.

For det er noe spesielt med Kreta.

Nordmenns favoritt

Hvert år reiser 180 000 nordmenn til middelhavsøya. Den mest åpenbare fristelsen for oss småfrosne nordboere er selvfølgelig klimaet. Kreta er et av de varmeste og mest solsikre reisemålene i Middelhavet, der våren og sommeren kommer aller først.

NESTEN ALENE: Kreta er såpass stor at det er fullt mulig å finne litt privatliv på strendene. Foto: Kjersti Vangerud
NESTEN ALENE: Kreta er såpass stor at det er fullt mulig å finne litt privatliv på strendene. Foto: Kjersti Vangerud Vis mer

Så allerede nå er det deilige vårtemperaturer på Kreta. April kan friste med en gjennomsnittstemperatur på 20 grader, og i mai er det god, norsk sommer.

Masse å finne på

Dessuten er det en overraskende variert øy – og det er mye å finne på. Fra de berømte minoiske ruinene i Knossos, til den lange dagsturen i Samaria-ravinen eller den siste leprakolonien Spinalonga kjent fra boka «Øya» av Victoria Hislop – her er det noe for enhver.

– Kreta har en lang og spennende historie med mange flotte steder å oppleve. Her er både historiske steder og vakker natur. Den beste måten virkelig å oppleve øya på er å leie bil, anbefaler Anita og Steinar.

Stopp i en landsby

– Kjør opp i fjellandsbyene, parker bilen og ta en liten spasertur gjennom gatene som vil avsløre landsbyens historie, i form av monumenter, kirker og arkitektur, anbefaler Ellen Hansen i Kreta Eiendom. Hun har bodd her i 15 år nå og kunne ikke tenke seg å flytte hjemover.

UT PÅ TUR: Både sykkelturer og fotturer er populære aktiviteter på Kreta. Foto: Kjersti Vangerud
UT PÅ TUR: Både sykkelturer og fotturer er populære aktiviteter på Kreta. Foto: Kjersti Vangerud Vis mer

Underveis er det mange muligheter for å være aktiv.

Ut på tur

– Kreta er en perle om våren for turgåere, med mange raviner hvor den mest populære er Samaria-ravinen på vestre Kreta. Kreta har også mange andre spektakulære raviner med et utall blomster- og plantesorter, rikt fugleliv og ikke minst det dramatiske fjellandskapet med snødekte topper. Stopp gjerne innom Agia Irini-kløften, Diktamo-kløften eller Aradena-kløften, anbefaler den turglade lokalpatrioten.


Etterpå er det ingenting som passer bedre enn å slappe av på en øde strand. Og de finner du mange av, spesielt på denne tiden av året. Da er det bare å pakke badebuksene og dra på eventyr!


KRETA

Slik kommer du hit: Norwegian og Ryanair flyr direkte til Chania to ganger i uken fra 1. april, pris fra kr 599 én vei (men regn med ca. kr 2000 t/r). SAS flyr daglig med én mellomlanding, pris fra ca. kr 1150 én vei. Star Tour, Apollo og Ving starter charterflyvninger fra slutten av april. Lilleput har spesialisert seg på det «ekte» Hellas, og starter sine turer i slutten av mai.

KOSELIG STEMNING: Rethymnon er et av de fineste stedene på hele Kreta. Foto: Star Tour
KOSELIG STEMNING: Rethymnon er et av de fineste stedene på hele Kreta. Foto: Star Tour Vis mer

Solia har noe de kaller Fly & Drive, altså en rundreise på Kreta med bil der hotell er bestemt på forhånd. Pris fra rundt kr 6500 per person for 1 uke.

Her bor du: Sofia Beach Hotel har 18 rom; enkeltrom, dobbeltrom, trippelrom og fire suiter. Alle rom har terrasse og havutsikt, fra ca. kr 550.

Det østlige Kreta har en rekke fantastiske luksushotell, spesielt i Mirabello-bukten. Domes of Elounda er et av de fineste, pris fra kr 3000 for dobbeltrom.

Området Platanias noen kilometer vest for Chania er et av de mest populære. Her er femstjerners Minoa Palace en rolig oase, med dobbeltrom fra rundt kr 1100.

Kreta Eiendom har over 200 villaer i alle prisklasser til leie rundt på øya. For eksempel Villa Elena, en 150 kvadratmeter stor romantisk mursteinsvilla med plass til 10 personer, pris fra rundt kr 1500 per døgn.

Slik finner du frem: Det er stort sett lett å finne frem med leiebil på Kreta. Og er du i tvil, finnes det alltid noen å spørre! Leiebil får du fra rundt kr 250 per døgn. Bestill i god tid før avreise på for eksempel Auto Europe.

LES OGSÅ: Tyrkias mest sjarmerende badested

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.