Siegfried & Roy:

Hevder Siegfried & Roy har skjult sannheten i 15 år

Magiker-duoens dyrepasser bryter stillheten etter 15 tunge år.

TIGER: Siegfried & Roys storslåtte Vegas-show ved anerkjente The Mirage fikk en brå slutt i 2003, da Roy Horn ble angrepet av en tiger på scenen. Foto: NTB Scanpix
TIGER: Siegfried & Roys storslåtte Vegas-show ved anerkjente The Mirage fikk en brå slutt i 2003, da Roy Horn ble angrepet av en tiger på scenen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Siegfried & Roy (Siegfried Fischbacher og Uwe Ludwig Horn) var magiker-duoen som trollbandt Las Vegas-publikummet kveld etter kveld. Ifølge Reader's Digest fremførte de nesten 30 000 show over flere tiår, med illusjoner og triks, og løver og tigere i hvit signaturfarge.

Helt til 3. oktober 2003. Under en forestilling på casinoet The Mirage ble Roy Horn, som fylte 59 år den dagen, bitt i nakken av en sju år gammel tiger ved navn Mantacore.

Ifølge USA Today så 1500 publikummere skrekkslagne på mens den 180 kilo tunge tigeren dro Horn av scenen.

Kort tid etter ble han kjørt til nærmeste sykehus. Han var alvorlig skadd, og hadde mistet mye blod.

HARDT SKADD: Roy Horn hastes gjennom sykehusgangene ved University Medical Center i Las Vegas etter operasjonen 4. oktober 2003. Foto: Reuters / Ethan Miller / NTB Scanpix
HARDT SKADD: Roy Horn hastes gjennom sykehusgangene ved University Medical Center i Las Vegas etter operasjonen 4. oktober 2003. Foto: Reuters / Ethan Miller / NTB Scanpix Vis mer

I ettertid har Horn flere ganger hevdet at han fikk hjerneslag på scenen, og at tigeren bet ham i nakken for å dra ham i sikkerhet.

- Mantacore reddet livet mitt, sa han blant annet til bladet People i 2004.

Etter en etterforskning ble det konkludert med at Mantacore ikke kunne klandres for hendelsen. Den flyttet raskt inn tilbake med resten av dyrene duoen eide.

SPEKTAKULÆRT SHOW: Duoen hadde et av Las Vegas mest populære show. Her med en av de andre tigerne på scenen i 1996. Foto: NTB Scanpix
SPEKTAKULÆRT SHOW: Duoen hadde et av Las Vegas mest populære show. Her med en av de andre tigerne på scenen i 1996. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Behandlet dem som rekvisitter

På scenen den dagen var også dyrepasseren Chris Lawrence.

I et omfattende intervju med The Hollywood Reporter snakker han nå for første gang ut om feilene han mener ble begått den dagen - og de angivelige forsøkene på å skjule dem.

Han hevder at flere av passerne over tid hadde påpekt at duoen i økende grad «behandlet kattene som rekvisitter». Sceneshowene fungerte fortsatt, så lenge Fischbacher og Horn fulgte rutinen til punkt og prikke. Det gjorde ikke Horn den kvelden, mener Lawrence.

TIGER + DISCO: Siegfried og Roy og en ikke navngitt tiger på scenen i Los Angeles i 1983. Foto: NTB Scanpix
TIGER + DISCO: Siegfried og Roy og en ikke navngitt tiger på scenen i Los Angeles i 1983. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er helt sikker på at Roys forvitrende forhold med Mantacore var en nøkkelfaktor i angrepet, sier han.

Til den kveldens forestilling hadde Horn vurdert å bruke en yngre tiger. Lawrence overtalte ham imidlertid til å bruke den større og mer imponerende tigeren Mantacore, siden det var Horns bursdag, og publikum var fullt av venner og familie.

Denne avgjørelsen hjemsøker ham fortsatt, forteller han.

Forvirret tiger

Lawrence forteller om øyeblikket da han skjønte at det gikk galt til programmet «Today» på NBC.

Horn ledet tigeren langs en annen rute enn han vanligvis gjorde. I stedet for å geleide dyret i en sirkel, styrte han tigeren rett mot kroppen sin, i en liten piruett, forteller han.

Tigeren sto nå med snuten rett mot Horns mage. Lawrence beskriver hvordan han med skrekk så på mens tigeren ble mer og mer forvirret.

Til The Hollywood Reporter forteller han at han vurderte å bryte inn, men lot være. Sjefene likte ikke at dyrepasserne ble sett på scenen, forteller han. Han mener det var viktig for dem å opprettholde illusjonen om at de trente dyrene selv.

Tigeren strittet med ørene og værhårene, og pupillene utvidet seg, hevder Lawrence. Først da tigeren bet i ermet til Horn, begynte Lawrence langsomt å nærme seg.

Saken fortsetter nedenfor.

- Nå skjer det

Lawrence forteller at han først prøvde å roe ned dyret. Deretter grep han båndet tigeren hadde rundt halsen. Men da Horn trakk seg unna, bykset tigeren mot ham, og rev Lawrence over ende.

Den livredde dyrepasseren trodde tigeren skulle angripe ham.

- Jeg husker tydelig at jeg tenkte: nå skjer det. Jeg var sikker på at den skulle angripe meg, sier han til NBC.

I stedet hoppet den på Horn, bet ham i nakken og rev ham av scenen.

BLE ALDRI DEN SAMME: Roy Horn fikk varige mén etter tigerangrepet i 2003. Her feirer han sin 76-årsdag i 2011. Foto: NTB Scanpix
BLE ALDRI DEN SAMME: Roy Horn fikk varige mén etter tigerangrepet i 2003. Her feirer han sin 76-årsdag i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mener feil ble dekket over

Lawrence mener den offisielle historien, om hjerneslaget og tigerens forsøk på å redde eieren sin, ble spredt av tryllekunstnerne for å dekke over disse feilene.

- Selv om Roy dessverre bærer de fysiske arrene etter angrepet, er han definitivt ikke den eneste som har hatt det vondt etter hendelsen, sier han til The Hollywood Reporter.

Lawrence sier han tar bladet fra munnen av to grunner. Delvis fordi han er bekymret for en biografisk film om magiker-duoen som er under produksjon, og delvis fordi han er frustrert over at det amerikanske Landbruksdepartementet, som undersøkte hendelsen, aldri hentet en uttalelse fra ham.

Hendelsen har preget ham sterkt, forteller han.

LAS VEGAS-KONGER: Siegfried og Roy dro fulle hus i mange år i Las Vegas. Foto: NTB Scanpix
LAS VEGAS-KONGER: Siegfried og Roy dro fulle hus i mange år i Las Vegas. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han sier til The Hollywood Reporter at han til slutt måtte legge karrieren på hylla, og ble diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse (PTSD). I tillegg slet han med alkoholmisbruk og tilbakevendende selvmordstanker, forteller han.

Fischbacher og Horn har ikke uttalt seg om saken.

Denne saken ble originalt publisert på Dagbladet.no

LES OGSÅ: Slik var deres uvanlige vennskap

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer