Eurovision:

Hevder Italia kan bli diskvalifisert

Eurovision-fansen venter spent på vinnerens narkotest etter finalen lørdag. Det gjør også Frankrike, som kom på andreplass.

ITALIA: Her ser du det omdiskuterte videoklippet av vokalisten i Måneskin, Damiano David. Video: Eurovision Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag og natt til søndag bød på feststemning verden over, i en etterlengtet Eurovision-finale. Andreas «Tix» Haukeland (28) måtte ta til takke med en 18. plass, mens Italia, Frankrike og Sveits tok topplasseringene.

Kort tid etter jubelen brøt løs for det italienske rockbandet Måneskin, fikk seieren en aldri så liten demper. Et klipp av vokalist Damiano David (22) har nemlig fått flere til å anklage ham for å sniffe kokain.

Det har ført til at han vil ta en frivillig doptest, noe Eurovision selv kunngjorde på sine nettsider.

«Bandet har på det sterkeste avvist anklagene om narkotikabruk og vokalisten det gjelder vil ta en frivillig doptest etter å ha kommet hjem. Dette ble bedt om fra dem forrige kveld, men kunne ikke umiddelbart bli organisert av EBU (European Broadcasting Union)», skrev de søndag.

De har imidlertid ikke gitt noen kommentar på hva som kan bli konsekvensen dersom testen er positiv.

Frankrike krever svar

Akkurat når resultatet av testen blir kunngjort er ikke kjent. Men det er flere som venter i spenning, og kanskje spesielt andreplassen - Frankrike.

SETTES UT: Da artisten Carola Häggkvist skulle lese opp jurystemmene fra Sverige under finalen av Eurovision Song Conteset gikk det ikke helt etter planen. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Frankrikets Europaminister, Clément Beaune, sier mandag at Eurovision-vinnerne kan bli diskvalifisert hvis det viser seg at de brukte kokain under musikkonkurransen. Det skriver franske France24.

- Jeg tenker det er behov for at det ikke er noen tvil her, og total åpenhet. Hvis det er et problem, finnes det straffer. Det er lagt til rette for sanksjoneringstiltak, inkludert potensiell diskvalifisering i tilfelle det er problemer, sier han til en radiokanal ifølge avisa.

Frankrike stilte med artisten Barbara Pravi, som opptrådte med låten «Voila». Landet håpet med dette bidraget å bryte sin 44 år lange seierstørke, men ble altså slått på målstreken av Italia.

Vil ikke utfordre resultatet

Til tross for at Frankrike følger dramaet med lupe (og kanskje en skål med popkorn), har landet ingen planer om å sende inn en formell protest mot Italias bidrag. Det gjorde Frankrikets sjef for statskanalen Delphine Ernotte klart overfor Parisien mandag.

- Frankrike har absolutt ingen intensjon om å sende inn en klage. Stemmene var klart i Italias favør - de stjal ikke seieren og det er det som telles, uttalte hun.

ROCKEN VANT: Italias Måneskin gikk til topps i Eurovision. Foto: Rolf Klatt/Shutterstock/NTB
ROCKEN VANT: Italias Måneskin gikk til topps i Eurovision. Foto: Rolf Klatt/Shutterstock/NTB Vis mer

Hun uttrykte også at hun ikke hadde noen interesse av utfallet av doptesten.

- Det som er sant er at de ble valgt av både folket og juryen. Etterpå, om de bruker dop eller har undertøyet bak frem - det er ikke mitt problem, sier hun.

Måneskin har nektet for anklagene. Vokalist David var tydelig på pressekonferansen etter seieren at han ikke bruker narkotika. Senere publiserte også bandet en uttalelse på Instagram-kontoen sin.

«Vi er mot narkotika og har aldri brukt kokain. Vi er klare til å teste oss og vi har ingenting å skjule. Vi er her for å spille musikken vår, og vi er så glade for seieren i Eurovision».

Prosjektleder for MGP i Norge, Stig Karlsen, kan ikke slå fast overfor Se og Hør hva som eventuelt kan skje med Italia dersom dopingtesten er positiv.

- Dop hører ikke hjemme noe sted, men bruk må i tilfelle påvises før en eventuell reaksjon, skriver han i en tekstmelding.

LES OGSÅ: Krever oppvask etter Eurovision-fiasko

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer