Durek Verrett:

Hevder han forutså pandemien

Durek Verrett mener han visste at verden ville oppleve en stor katastrofe i 2020. Det slaktes han for.

FÅR REFS: I etterkant av Durek Verretts uttalelser er det flere som reagerer. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
FÅR REFS: I etterkant av Durek Verretts uttalelser er det flere som reagerer. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den selvutnevnte sjamanen Durek Verrett (45) har allerede rukket å få kritikk for måten han håndterer coronakrisen på. På Instagram la han blant annet ut oppskrift på hvordan man kan lage en egen hånddesinfeksjonsvæske, og han kom også med et muntlig verktøy som ifølge ham selv skal styrke immunforsvaret.

Dette ble kritisert av flere, og amerikaneren, som her til lands er best kjent som kjæresten til prinsesse Märtha Louise (48), måtte beklage at han ikke hadde «vært tydelig nok».

Nå får Durek Verrett kjeft - igjen.

- Måtte gis ut før 2020

I et nytt intervju med det britiske frokostprogrammet «The Morning» hevder nemlig Verrett at han forutså corona-pandemien i sin egen bok «Spirit Hacking», som utkom i fjor, ifølge Daily Mail.

Det får flere til å reagere. Han blir blant annet omtalt som en «skamløs opportunist» av Aftenpostens Ingeborg Senneset (35).

Før kritikken kan rulle videre, må oppmerksomheten rettes mot det Verrett faktisk har sagt. Den ene programlederen i «The Morning» hinter om at Verrett kan ha forutsett pandemien, noe han svarer bekreftende på.

VISSTE NOE KOM TIL Å SKJE: Durek Verrett hevder at han visste at «noe» kom til å skje i løpet av våren i år. FOTO: NTB Scanpix
VISSTE NOE KOM TIL Å SKJE: Durek Verrett hevder at han visste at «noe» kom til å skje i løpet av våren i år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Da jeg skrev boken snakket jeg med flere forleggere, og jeg sa at den måtte gis ut før 2020. Den må komme før «the blackout» (mørkleggingen på norsk, journ.anm.), den må være klar, sier 45-åringen, og legger til at han visste at «noe» kom til å skje i løpet av våren i år.

Videre forklarer Verrett den såkalte mørkleggingen, som han mener å ha forutsett.

- I sjamanismen har vi noe vi kaller for mørkleggingen. Vi vet alle om dette, det er ei tid i evolusjonen, der vi alle må komme sammen og droppe mye av de overflatiske tingene vi legger energien vår i, sier han, og fortsetter:

- (...) Dette er en global mørklegging, som får alle til å innse at det er på tide å ta en pause, nullstille seg, regenerere og se på hva som er viktig. Det er livet og det er kjærligheten, forteller han.

JOBB: Durek Verrett, også kjent som sjaman Durek, annonserte på sin Instagram-konto at han vil starte i en ny TV-jobb. Bilder fra CBS. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Omtaler ikke pandemi eller epidemi

For ordens skyld - i den norske oversettelsen av den ovennevnte boka, som utkom på Forlaget Lille Måne - skriver han følgende om det han mener å ha forutsett.

«Jeg kaller det mørkleggingen. Mørklegginger er sentrale øyeblikk som krever kvantesprang i utviklingen for å sikre artens overlevelse. Det er kritiske øyeblikk når det handler om å synke eller svømme. Disse oppstår når planetariske tilstander når ekstreme nivåer av ubalanse, når store mengder av befolkningen står fast og har stagnert i sin evne til å gjenkjenne de virkemidlene og den kunnskapen de allerede har i seg», heter det.

I den norske oversettelsen av boken nevnes ordet virus fire ganger, men aldri i kontekst av det verden opplever nå. Ordene pandemi eller epidemi nevnes ikke i det hele tatt. Dermed mener enkelte at Verrett slett ikke forutså corona-utbruddet, men at han bare bruker denne muligheten til å fremme seg selv.

FRITTALENDE: Prinsesse Märtha Louise sin kjæreste, Durek Verrett, holder lite tilbake når han beskriver sexlivet sitt. Video: Rød Løper Vis mer

Kronikør og samfunnsdebattant i Aftenposten, Ingeborg Senneset, er blant disse. Hun har ved flere anledninger uttalt seg kritisk om den selvutnevnte sjamanen tidligere, og mener det han holder på med er usmakelig.

- Så, først lanserer han teorier og metoder slik at folk skal kunne beskytte seg mot coronaviruset, og først etter at utbruddet er gått over i en pandemi mener han å ha forutsett at det kom?, spør Senneset retorisk overfor Se og Hør, før hun fortsetter:

- Hvis vi skal kjøpe det som et faktum, vil jeg gjerne vite: Hva er grunnen til at han ikke varslet på forhånd? Hvorfor prøvde han ikke å advare? Hva mer har han forutsett uten å si fra? Og hva var grunnen til at han ikke nevner ordet pandemi i boken?

«SJAMAN»: Durek Verrett (45) er selverklært «sjaman». Slik er metodene hans. Video: Shamandurek Vis mer

- Ikke den eneste som har «forutsett» dette

Videre sier Senneset at det er mulig å svare på alle disse spørsmålene og smette unna, og hun mener at enhver som påberoper seg «evner» enkelt kan finne beviser for at de har rett.

- En «blackout» kan matche temmelig mye. Uansett om han hadde stavet pandemi bokstav for bokstav, ville det ikke gjenspeilet noe magisk eller overnaturlig. Han er nemlig ikke den eneste som har «forutsett» dette utbruddet, fortsetter hun, og legger til at hun selv har skrevet om faren for en ny pandemi i flere år, senest en advarende tekst i september.

Senneset påpeker at hun også holdt en TED-talk i London om temaet i april.

- Det handler ikke om å forutse eller spå. Det handler ikke om «evner». Det handler om at jeg har lyttet til dyktige fagfolk og lest utallige studier og rapporter, deriblant en særs lett tilgjengelig og oppsiktsvekkende fra WHO i fjor, forteller hun, og legger til:

- Det siste mistenker jeg ikke Verrett veldig sterkt for plutselig å ha startet med.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

Senneset mener at de hun omtaler som «skamløse opportunister» ser muligheter for å hevde seg selv på det som i virkeligheten er en global ulykke.

- Det er ikke noe galt i å tjene penger på råd eller arbeid, det samme gjør leger og journalister. Det som er galt, er å profittere på falske løfter, løgn eller forledelse, uttaler hun, og legger til at Verrett sier han utfører «healing» verden over.

- Hva mener han med helbredelse?

Senneset stiller derfor spørsmål ved at den britiske tabloidavisen Daily Mail ikke har mer journalistisk ryggrad enn at de gjengir det ukritisk uten å stille følgende spørsmål:

- Hva mener han med helbredelse? Hva kan han og hva kan han ikke? Det positive jeg kan trekke frem av uttalelsene hans, er at han nok kan motivere flere til å holde seg hjemme, sier hun.

VANT: Journalist Ingeborg Senneset vant Årets gullpenn under VIXEN Awards i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VANT: Journalist Ingeborg Senneset vant Årets gullpenn under VIXEN Awards i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Virus bryr seg ikke om sjamanisme, men om sjamanen kan få folk til å opprettholde sosial distanse, kan det hjelpe på spredningen og dermed redde noen liv. Men det kan Netflix også, avslutter hun.

Senneset har selv skrevet to kommentarer i Aftenposten med titlene«Skamløse opportunister» og «Klikk-titler, konspirasjoner og sjamaner. Coronaviruset bringer fram noe av det verste».

- Verre enn Trump

Den norske litteraturkritikeren og sykepleieren Cathrine Krøger (55) anmeldte boken til Durek Verrett for Dagbladet. Hun mener Verrett er verre enn USAs president Donald Trump (73).

- Boken er jo full av visvas, og vag nok til at han kan si at han forutså hva som helst. Jeg husker at han skriver noe om «blackout», ja. Men alle bøker i den sjangeren - som er en slags blanding av kristen dommedagsprofeti, fantasy og sjarlataneri - snakker om en endetid, forteller Krøger til Se og Hør.

- At vesten frykter et virusutbrudd er jo velkjent. Både ebola og svineinfluensaen satte en skrekk i folk, fortsetter hun.

SIER SEG SELV: Litteraturkritiker og sykepleier Cathrine Krøger mener at det sier seg selv at Durek Verrett nå går ut og mener at han forutså coronaviruset. Terje Pedersen / NTB scanpix
SIER SEG SELV: Litteraturkritiker og sykepleier Cathrine Krøger mener at det sier seg selv at Durek Verrett nå går ut og mener at han forutså coronaviruset. Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hun mener at det sier seg selv at Durek Verrett nå går ut og mener at han forutså coronaviruset.

- Men, det er klart, hans mange tilhengere kommer til å tenke at dette er klarsynthet. Og bare vent, alle profeter av hans kaliber kommer til å poppe opp som paddehatter og si - «hva sa jeg?», fortsetter Krøger.

SKAVLAN: Fredrik Skavlan settes ut når vi stiller spørsmål om det omdiskuterte intervjuet han hadde med Märtha Louise og Durek Verrett tidligere i år. Reporter: Jonas Hammer. Video: Thea Hope/TV 2/Rød Løper Vis mer

Vil ikke svare

Forsker Svenn-Erik Mamelund ved OsloMet er ekspert på influensapandemier. Han sier i en kommentar til Se og Hør at det bare har vært et spørsmål om tid før vi igjen skulle oppleve det verden går gjennom nå.

- Alle vi på pandemi- og influensafeltet vet at pandemier helt sikkert kommer, vi vet bare ikke når og hvilket virus som kommer. Influensapandemier kommer tre-fire ganger hvert århundre, og siste gang var i 2009. En ny influensapandemi kan komme når som helst, og bryr seg ikke om at vi har en covid-19 pandemi nå, forteller han, i kontekst til saken.

Se og Hør har sendt følgende spørsmål til Verrett, men han har ikke besvart henvendelsene. Han har derimot «sett» meldingen han fikk tilsendt på Instagram, men altså ikke svart. Hans publisist har heller ikke svart.

  • Først og fremst: Kunne du ha forklart fenomenet du omtaler som «mørkleggingen»?
  • Ordet virus blir nevnt fire ganger i boken din. Ordene pandemi og epidemi nevnes ikke. Du refererer heller aldri til «mørkleggingen» som noe som likner på det verden opplever nå. Profetien din stemmer bare vagt. Hvordan svarer du på det?
  • Du hevder at du fortalte publisister at boken måtte komme ut før 2020. Kan noen bekrefte dette?
  • La oss si at coronaviruset aldri dukket opp og at en global katastrofe slett ikke fant sted våren 2020, som du sa det ville. Ville du ha sagt noe da, eller ville du ha brukt neste anledning som kom til å anvende «mørkleggingen»?
  • Brukte du denne muligheten på direktesendt tv som en måte å selge boken din på?

LES OGSÅ: - Han holdt en pistol mot hodet mitt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer