Lene Sleperud og Tonje Frøystad Garvik:

Hetses etter gravidnyheten

- Nå blir jeg mer provosert enn lei meg.

HETSES: Lene Sleperud og Tonje Frøystad Garvik mottar negative meldinger og kommentarer etter gravidnyheten. Foto: Mortein Eik / Se og Hør
HETSES: Lene Sleperud og Tonje Frøystad Garvik mottar negative meldinger og kommentarer etter gravidnyheten. Foto: Mortein Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert

«Farmen»-paret Lene Sleperud (32) og Tonje Frøystad Garvik (32) kunne høsten 2021 ønske sitt første barn velkommen til verden. Denne uken ble det kjent at paret venter sitt andre barn, bare fem måneder etter at den førstefødte kom.

Det var Tonje som overfor Se og Hør kunne røpe at hun nå er gravid. Paret er klar over at det kan bli hektisk med to små, men de gleder seg stort.

- Vi har gjort det litt med vilje. Vi vet at det blir veldig hektisk det første året, men så vil de få veldig mye glede av hverandre, som igjen gir oss avlastning ved at de kan leke med hverandre. Max har vært såpass grei at vi tenkte at det går fint med to, fortalte Tonje til Se og Hør da babynyheten ble kjent.

Paret har også delt den hyggelige nyheten på Instagram, og har i den anledning fått mange gratulasjoner og fine ord.

Dessverre er ikke alt som dukker opp i kommentarfeltene utelukkende positivt. Det adresserer Tonje i et nytt innlegg på Instagram.

«FARMEN»-HYTTA: Tonje Garvik vant Farmen i 2018. Her viser hun og kjæresten Lene Sleperud fram «Farmen»-hytta i programmet «I lomma på Silje». Video: Viaplay Vis mer

«Klar for å bli provosert? Hver gang vi slipper gravidnyhet kommer det massevis av fine, gode og støttende kommentarer, men det kommer også stygge kommentarer. Kommentarer ment for å såre og kommentarer som er ment for å bagatellisere viktigheten av foreldrerollen til ikke fødende mamma. Ikke minst kommentarer som seksualiserer oss som par», starter innlegget med.

«Hvis de trenger barn nummer tre, kan de ringe meg», er ett av mange eksempler på kommentarene som nå renner inn.

- Mer provosert enn lei meg

Overfor Se og Hør forteller Lene og Tonje at de i større eller mindre grad har opplevd denne type kritikk siden de kom inn i rampelyset i 2018.

- Nå blir jeg mer provosert enn lei meg, innrømmer Tonje, og legger til at de har lært seg å distansere seg fra det, da de vet at det egentlig dreier seg om fremmedfrykt og uvitenhet.

TØFT: «Farmen»-paret Lene og Tonje har laget minidokumentaren «På innsiden» i samarbeid med Medicus. Der viser de fram sine erfaringer med assistert befruktning og veien mot å bli mødre for sønnen Max. Vis mer

Derfor ønsker de heller å gjøre det til en viktig kampsak.

- Vi har lyst til å være med på å endre ting, istedenfor å lukke oss inne og bli lei oss, legger hun til.

Lene tror også at de har blitt gode på å i en viss grad sette opp et skjold, ettersom de har blitt såpass offentlige. Hun mener en del av det preller av, fordi de rett og slett har blitt vant til at noen alltid vil ha negative meninger om livet og legningen deres.

VENTER BARN: Linn Wøyen Lenes Og Øystein Solberg fant hverandre på «Ex on the Beach». Nå skal de bli foreldre. Reporter/klipp: Celina Morken. Video: Luna Lea. Vis mer

«For korrigeringen sin del er det mange som kaller donor for far. Et barn av et likekjønnet kjønn har ikke en far, men to omsorgspersoner, gjerne to mammaer, to pappaer eller hva en ønsker å kalle seg», skriver Tonje i Instagram-innlegget.

Paret forteller til Se og Hør at de synes det er viktig å bruke den stemmen de har til å opplyse og dele kunnskap.

Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud åpner seg om prosessen de var gjennom for å bli gravide. Video: Dagbladet / Frank Karlsen Vis mer

Tonje går også inn på at folk ikke trenger å bekymre seg for barna deres.

«Det er ingen grunn til å bekymre seg for våre barn ifølge forskning. De finner nemlig ingen forskjell i lykken til barn født av likekjønnede foreldre kontra heterofile foreldre. Det vi kan garantere våre barn er at de er ønsket over alt på jord, får all verdens kjærlighet og et trygt hjem», skriver den tidligere «Farmen»-vinneren.

Råd til andre

Paret tror det viktigste man kan gjøre i møte med de som slenger fra seg stygge kommentarer rundt legning, er at hver enkelt gjør sitt for å bidra til normalisering og til å få bukt med fremmedfrykten.

- Vær synlig. Vær ute av skapet så du kan påvirke holdningene til de rundt deg, sier Tonje, før Lene følger opp:

FRIERI: «Farmen»-paret tok steget videre da Tonje Frøystad Garvik plutselig fridde til kjæresten Lene Sleperud på direkten. Vis mer

- Det viktigste er synlighet. Det verste man kan gjøre er å gjemme seg.

Selv om det profilerte paret begynner å bli vant til at det dukker opp stygge kommentarer om dem, er det ikke alle som lar det prelle av i like stor grad.

- Det gjør jo vondt å bli utsatt for det, det gjør jo det, men det viktigste er at man aldri lar andre være de som skal bestemme om du skal leve et lykkelig liv eller ikke, mener Lene.

BABYLYKKE: Maria Amundsen, kjent fra «Ex on the beach», forteller om veien til fødselen og hvorfor hun ikke har planer om å forlove seg med det første. Reporter/klipp: Luna Lea. Vis mer

Tonje følger opp:

- Det blir bedre. Det kan hende du får kritikk og det kan hende den blir vedvarende, men kritikken vil gjøre mindre vondt etter hvert som du er tryggere i deg selv og med egen legning. Det er uansett de som er glad i deg som egentlig spiller en rolle, ikke de andre som kommer med kritikken.

LES OGSÅ: Sliter med å bli gravid igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer