HØSTLYKKE: På Krokstad Herregård ved Vänern kan du nyte en langhelg i romantiske omgivelser. Foto: Se og Hør
HØSTLYKKE: På Krokstad Herregård ved Vänern kan du nyte en langhelg i romantiske omgivelser. Foto: Se og HørVis mer

Herskapelig romantikk

På Krokstad Herregård i Sverige lever klisjeen "det gode liv" i beste velgående.

SEHER.NO: To og en halv time etter å ha passert bomringen i Oslo, svinger vi inn på den storslåtte alleen til Krokstad Herregård. Ukens hverdagslige jag er i ferd med å forlate skuldrene, og en sliten arbeidskropp ser fram til noen romantiske dager i avslappende atmosfære.


Vi befinner oss i hjertet av Värmland, like ved Sveriges største innsjø, Vänern. Her har det driftige ekteparet Ragnhild Nøland (44) og Willy Skjeggerud (45), med mye penger og enda mer slit, restaurert det som for syv år siden var en ubebodd rønne. I dag framstår herregården i all sin fordums glans, og bygningene fra 1600- og 1700-tallet skaper et unikt miljø.


Romantikk fra første stund
Vi har forhåndsbestilt en ”romantisk pakke”, som i tillegg til overnatting og mat, skal by på små romantiske overraskelser underveis. Det tar ikke lang tid før den første av disse dukker opp. Inne på det hyggelige rommet vårt, står musserende vin og en innbydende fruktkurv og venter. Dette lover godt…


Herregården huser flere små, hyggelige butikker, og det er ikke vanskelig å komme i shoppingmodus inne hos de trivelige damene i interiør- og brukskunstbutikken ”Tant Brun”. De to damenes vareutvalg oser av livsmottoet ”Det kan aldri bli for meget av det vakre” – og dette er virkelig stedet hvor minimalismen aldri fikk komme og ødelegge deres gleder…


Foruten tantenes bugnende forretning, finnes også et galleri samt en klesbutikk som har spesialisert seg på golf- og jaktklær. Når tussmørket senker seg, er det hyggelig å tusle rundt og kikke inn gjennom de opplyste vinduene. Dette er shopping med sjel.


Gastronomisk høydepunkt
Selv om vi befinner oss på en herregård, og fort får den litt adelige følelsen, er det ingen kleskode når middagen serveres. Her er det bare å komme i det man føler seg mest vel i.


På våre nabobord sitter både jentegjenger og jaktlag. Krokstad er nemlig et eldorado for jakt- og friluftsliv. De har spesialisert seg på rådyr-, fasan- og andejakt. Ellers er det også flere som oss – som bare jakter på kjærligheten…


Ute på kjøkkenet er Johan Sundler (30) sjef. Han bruker stort sett lokale råvarer, enten det er fisk fra Vänern eller selvskutt rådyr og fasaner. Eller som kveldens forrett – andelever.


Og sjefkokken Johan vey hva han gjør. Fra sin ”gourmethule” tryller han fram den ene retten etter den andre som alle holder ”terningkast seksnivå”.


Den blide kokken deler også mer enn gjerne av sine gastronomiske ferdigheter. For interesserte arrangeres matkurs der du selv får tilberede en egen treretters meny.


Heller ikke her legges lista noe lavere når menyen skal planlegges. Etter noen timer på kjøkkenet med Johan, vil du være imponert over deg selv og hva du har fått til – med egne hender!


Ut i det fri
Kvelden avsluttes gjerne foran et av herregårdens knitrende ildsteder – med nesten kritisk lav hvilepuls. Etter en påfølgende romantisk natt (vi sier ikke mer) og en fortreffelig frokost, står vertinnen klar med to sykler til oss.


Ut på tur – aldri sur. Vi føler oss som midt i Brelett-reklamen der vi sykler av gårde med den romantiske nistekurven og tilhørende drikke som Ragnhild omsorgsfullt har pakket. Området har mange fine sykkelruter – alle i lett terreng og nær vann. Her byr skogene på mystikken mens åkerlandskapet lar øynene hvile.


Vi finner et sted langs elvebredden og brer ut vårt rødrutede pledd. Her og nå er livet virkelig verdt å leve… Så skål – for det gode liv; skål – for oss; og skål – for Krokstad Herregård.


FAKTA OM KROKSTAD HERREGÅRD


Slik kommer du hit: Kjør E18 i retning Stockholm via Ørje. Ta av Rv 175 mot Säffle (ca. 5 mil før Karlstad). Avstand fra Oslo er ca. 19 mil.


Romantisk weekend inkluderer: 2 overnattinger med frokost. Musserende vin og frisk frukt klar på rommet ved ankomst. Leie av sykkel med romantisk piknikkurv en av dagene og to herlige middager. Pris SEK 2895 per person. Et dobbeltrom med frokost koster 750 kr per person, og et familierom i den noe enklere Jägargården koster 995 kr for fire personer – også dette inkludert frokost.


Mer info: www.krokstad.se, www.varmland.org , www.estatia.no  


LES OGSÅ: Sverige for jenter


LES OGSÅ: Jul på adelige slott