Trond Giske og Haddy Njie snakker ut:

- Herregud. Dette er alvorlig, Haddy. Dette er alvorlig!

Trond Giske og Haddy Njie åpner opp om den høydramatiske tiden.

VÅRT LILLE LAND: TV2-serien tar for seg den norske metoo-saken som har fått desidert mest mediedekning. Video: TV2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det svimlet for ham. Han ble kaldsvett, det føltes som hjertet flimret. Han klarte ikke å stå på beina, sier Haddy Njie om sin forlovede Trond Giske til TV 2.

Like før jul 2017 smalt det for alvor i Arbeiderpartiet. Partiets daværende nestleder Trond Giske ble anklaget for upassende oppførsel.

Flere varsler om Giskes oppførsel overfor flere kvinner kom inn til partiet, og Giske selv beklaget at han hadde «opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig». Prosessen endte likevel med at Giske trakk seg som nestleder 7. januar i fjor.

Senere samme måned var partiet ferdige med varslersakene mot Giske, og konkluderte med at Giske hadde brutt Ap's retningslinjer mot seksuell trakassering i flere saker.

Saken fortsetter nedenfor.

Ny bekymringsmelding

Det ble likevel ikke stille rundt Trond Giske. Så sent som i februar i år sto Giske nok en gang midt i stormen, etter VGs høyst omstridte oppslag om at partisekretær Kjersti Stenseng hadde mottatt en bekymringsmelding om Trond Giskes oppførsel overfor en kvinne, som siden er identifisert som Sofie (27), på et utested i Oslo.

Fram til tidspunktet dansevideoen ble spredt, tydet mye på at Giske nå var klar for en retur til et sentralt tillitsverv i partiet. Onsdag 20. februar ble nemlig Giske enstemmig innstilt som styremedlem og medlem i arbeidsutvalget i Trøndelag Ap.

Dagen etter at VG hadde publisert sin sak ble det klart at Giske trakk seg fra vervene, samtidig som en enstemmig valgkomité vraket ham.

Saken ble bredt dekket i nasjonale medier, og i ettertid gikk den unge kvinnen hardt ut mot VG og hevdet seg feilsitert. Avisa gikk i ettertid ut og beklaget publiseringen av saken, som de beskrev som mangelfull, mens VG-journalist Lars Joakim Skarvøy ble gitt seks måneders lønnet permisjon.

Saken fortsetter nedenfor.

Snakker ut

Selv da det stormet som verst rundt Giske, og anklagene var mange, og tøffe, var det en person som sto last og brast ved den profilerte politikeren: samboeren Haddy Njie.

Det siste året har utvilsomt vært krevende for Giske (52) og hans forlovede Njie (39), og i kveld forteller paret sin versjon av #metoo-prosessen og mediestormen som rammet dem i en spesialepisode av «Vårt lille land» på TV 2.

Der forteller Njie om hvordan hun måtte koble ut ringeklokka i parets bolig 21. desember 2017, da journalister «omringet leiligheten paret bor i», skriver TV 2. Njie beskriver det som at de «var fullstendig invadert og omringet».

Njie sier selv til TV 2 at hun er redd for hva hun gjør ved å fortelle åpent om parets opplevelser, og sier at hun er skjelven i forbindelse med intervjuet.

Saken fortsetter nedenfor.

- Herregud

TV 2 skriver om et møte Trond Giske hadde med Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng hjemme hos sistnevnte 21. desember 2017. I møtet ble Giske for første gang forelagt varslene som hadde kommet mot ham.

Etter møtet ringte Giske ifølge kanalen Haddy, som ventet hjemme.

- Da var han helt - jeg har aldri hørt han sånn før. Jeg har aldri hørt stemmen hans sånn før. Da var han utrolig lei seg og fortvilet og skamfull og han sa; Herregud. Dette er alvorlig, Haddy. Dette er alvorlig! forteller Njie om telefonsamtalen som fant sted vinterkvelden i 2017.

I det samme møtet hadde det ifølge kanalen blitt besluttet at Jonas Gahr Støre skulle kritisere Giske offentlig, mens Giske på sin side skulle stille opp i NRK Dagsrevyen og beklage oppførselen.

- Har ting å lære av #metoo

Njie beskriver hvordan det påfølgende presset og oppmerksomheten fra pressen fikk Giske til å få fysiske reaksjoner, og at han ikke orket å forlate leiligheten eller å se andre mennesker i øynene.

Giske selv uttaler seg også til kanalen, og gir uttrykk for at han er sint og fortvilet over ting han mener er urettferdig og feil - samtidig som han er bekymret for at det skal skygge over for at han står ved sin unnskyldning. Videre gjentar han at han står ved at han har gjort feil, og at han har «ting å lære av #metoo, bevisstgjøring rundt roller og ansvar og ulikhet i maktforhold».

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.

LES OGSÅ: - Hun var dritings da vannet gikk

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer