Aksel Lund Svindal:

Her slipper han jubelen løs

Dobbelt norsk da Svindal avsluttet karrieren.

LEGGER OPP: Aksel Lund Svindal jubler over en foreløpig andreplass i sitt siste renn noensinne. Video: NRK Vis mer

12 år etter at han vant sitt første VM-gull i Åre, kjørte Aksel Lund Svindal (36) ned en utforløype for siste gang lørdag ettermiddag.

Alpinisten offentliggjorde planene om å legge opp etter VM for to uker siden, og siden har hyllestene ramlet inn fra fjern og nær. Svindal er profesjonell til fingerspissene, og har vært klar på at ingenting er over før det siste rennet er kjørt. Og fra startnummer åtte stupte han ut i de bratte bakkene i Åre.

Den legendariske utøveren kjørte fantastisk, men måtte nøye seg med en foreløpig 2.-plass i mål, bare slått av Jansrud med to fattige hundredeler. I målområdet ble Svindal hyllet av publikum, før han selv pekte på og applauderte sin overmann og lagkamerat.

- Vi kunne ikke drømt om noe bedre. En fantastisk avslutning av de to. Vi får håpe at det holder, sier Kjetil Andre Aamodt i NRK.

Saken fortsetter under:

Gull og sølv

Før Svindal hadde kjørt, hadde Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde allerede vært i aksjon. Jansrud leverte som nevnt et fantastisk løp, og ledet på samtlige mellomtider.

- Han slår knockout på konkurrentene, sa NRKs kommentator.

Etter at de norske hadde kjørt, var det fremdeles mange store utøvere igjen på start. Dominik Paris fra Italia var en av dagens store favoritter, men etter en god start klarte han ikke lenger å holde følge med Jansrud og Svindal. I mål kjørte han inn til 4.-plass, langt bak nordmennene.

Se dette innlegget på Instagram

Oh yes!!!!!!!!!!

Et innlegg delt av Aksel Lund Svindal (@asvindal)

Heller ikke Beat Feuz eller noen andre de andre kanonene klarte å tukte Jansrud og Svindal, som sørget for dobbelt norsk i Sverige. Gull til Jansrud og sølv til Svindal.

- Det er fair dette. I OL i fjor, var det jeg som var foran. Jeg kom i mål og så at det var 65 hundredeler ned til tredje. Da tenkte jeg at her ligger alt til rette for at dette blir et helvetes show, sier Svindal til NRK.

- Jeg har det veldig bra. Hadde jeg kjørt to hundredeler raskere, hadde det blitt delt gull. Det hadde vært ideelt, la han til.

Svindal hadde to VM-gull i utfor fra før, mens Jansrud tok sitt første VM-gull uansett disiplin.

- Helt fantastisk

Aleksander Aamodt Kilde klarte ikke å holde følge med de beste i dag, men hadde ingen problemer med å hylle sine lagkamerater.

- Det er helt fantastisk. «Hats off» til både Kjetil og Aksel. Kjetil han slitt litt i år, så det er fantastisk å se han på toppen. Og Aksel leverer i sitt siste renn – det er helt rått, sier han til NRK.

Vanskelige forhold

Det var lenge usikkert om det i det hele tatt ville bli arrangert renn i Åre i dag. Det har snødd kraftig gjennom natta, og juryen var tidlig ute for å vurdere forholdene.

Starten ble umiddelbart flyttet ned til der super-G-rennene vanligvis starter, ikke før klokka 13.30 satte første utøver utfor.

Forholdene var ikke optimale under rennet, og flere utøvere virket litt oppgitt over sikten. Det var til tider mye tåke og snø, men forholdene satte ikke en stopper for rennet.

Gratulasjonene til Aksel og Kjetil renner inn på sosiale medier lørdag ettermiddag, blant annet fra kronprinsfamilien, som er på plass i Åre.

Kongemedlemmene har delt flere opptateringer på Instagram, der det siste i rekken er et jubelbilde med de to hovedpersonene.

- For et renn! Kronprinsfamilien gratulerer @kjansrud og @asvindal med gull og sølv i VM-utforen i Åre, skriver kongehuset til bildet.

Og det er ingen tvil om at kronprinsparet er store fans.

- Vi kan vel trygt si at det var vel verdt turen til Åre. Og Aksel, takk for at du leverte på pallen, akkurat som du hadde lovet! Vi er skikkelig stolte!, skriver kronprinsessen på Instagram.

LES OGSÅ: Falt for vakre Benedicte