DET GODE LIV: Det er lite å utsette på bassengfasilitetene på Louis Phaethon Beach Hotel i Pafos. Foto: Star Tour
DET GODE LIV: Det er lite å utsette på bassengfasilitetene på Louis Phaethon Beach Hotel i Pafos. Foto: Star TourVis mer

Her skinner sola 300 dager i året

Trenger du tips om hvor du kan innvie sommersesongen? Da bør du lese dette.

SEOGHØR.NO: Våren kommer tidlig til Kypros. Allerede i mars blomstrer engene, og det er fint vær for fotturer i fjellene. Temperaturen er som en god norsk sommer, og Europas reneste strender ligger øde og venter på turistene.

Midt i Middelhavet

Kypros har alltid vært et knutepunkt i Middelhavet, og både kultur og mat er inspirert av Europa, Midtøsten og Afrika. I alle turistområder finner du selvfølgelig både franske, italienske og svensk-inspirerte menyer, men om du vil ha noe riktig kypriotisk – gå for meze, samlebegrepet som brukes om småretter i hele regionen, fra Hellas og Kypros til Syria og Irak.

NAM NAM: Maten på Kypros er til å dø for. Bestill meze og få et utvalg av alskens godbiter. Foto: Star Tour
NAM NAM: Maten på Kypros er til å dø for. Bestill meze og få et utvalg av alskens godbiter. Foto: Star Tour Vis mer

Da får du servert opptil 20 forskjellige småretter, med godbiter som kypriotisk halloumi-ost, artisjokker, houmous (en dipp av moste kikerter med olivenolje), seftalia (hjemmelaget spekepølse) og koupepia (fylte grønne vinblader). Nam!

Prøv gjerne en kypriotisk vin til, mange av dem er veldig gode.

Rent vann og strender

Kypros har noen av de flotteste – og ikke minst reneste – strendene i hele Middelhavet. Hele 56 strender har fått blått flagg, for sitt rene vann og økologiske mangfold.

FINESTE SOLNEDGANG: Pafos ligger vest på Kypros, og her får du se solen forsvinne ned i havet hver kveld. Foto: Star Tour
FINESTE SOLNEDGANG: Pafos ligger vest på Kypros, og her får du se solen forsvinne ned i havet hver kveld. Foto: Star Tour Vis mer

Strendene er ofte av fin, hvitkornet sand, enten du velger å bo i området rundt Ayia Napa eller Fig Tree Bay i øst, eller Pafos i vest. Her er gjerne strendene mindre og mer uforstyrret.
Husk maske og snorkel – med så klart vann er det masse fint å se på der ute!

Velger aktiv ferie

Selv om de fleste velger å bo på et fint hotell ved stranden, er det fotturer og oppdagelsesturer som øker mest i popularitet på Kypros. Spesielt fjellområdene Troodos og Akamas-halvøya i vest er populære for aktive ferier, til fots eller med sykkel.

KLIPPE MED SCHWUNG: Svøm rundt Afrodites klippe, og du er ifølge legenden sikret evig kjærlighet. Foto: All Over
KLIPPE MED SCHWUNG: Svøm rundt Afrodites klippe, og du er ifølge legenden sikret evig kjærlighet. Foto: All Over Vis mer

Med leiebil kan du utforske øya på egen hånd, se den varierte naturen, stoppe på en vingård, svinge innom historiske severdigheter og ta en rusletur i pinjeskogene.

Med så mye å gjøre, går en ukes ferie fort!

 

Gå ikke glipp av

Historiske Pafos

Byen Pafos er en perle, rik på historie og kultur. Besøk Pafos Castle nede ved havnen, og fortsett den historiske turen inn i Pafos arkeologiske park. To kilometer nordover ligger kongegravene, som er på UNESCOs verdensarvliste.

Hovedstaden Nicosia

Verdens siste todelte hovedstad, og en fascinerende by uberørt av turisme. Her kan du vandre i de små, trange gatene i den greske – eller kypriotiske – delen av byen, og tydelig se hvordan tiden har stått stille på den tyrkisk-kypriotiske siden.

Besøk en vingård

Det lages mange gode viner på Kypros, både røde og hvite, tørre og søte. Mange av vingårdene kan man besøke og smake på varene. Stikk for eksempel innom Tsangarides Winery en drøy halvtime utenfor Pafos – de har gode viner.

NAM NAM: Mat og vin er ting kyprioterne er ganske gode på. Foto: All Over
NAM NAM: Mat og vin er ting kyprioterne er ganske gode på. Foto: All Over Vis mer

Slik kommer du hit

Star Tour, Apollo og Ving flyr direkte til Larnaka på sørkysten, og har busstransport til hotellene. Norwegian flyr hver lørdag, pris fra kr 799 én vei. Flytid ca. 4,5 timer.

Star Tour har flest destinasjoner på Kypros og tar deg til Ayia Napa, Fig Tree Bay, Larnaka, Limassol og Pafos. Vil du oppleve en annen side av Kypros kan du kombinere sol- og badeferien med en ukes rundreise med TEMA – Kypros til fots og på sykkel.

Med Ving kan du reise til Ayia Napa, Larnaca og Protaras/Fig Tree Bay. Apollo har Fig Tree Bay og Ayia Napa. Priser helt avhengig av når du reiser og hvilket hotell du velger, billigst i mai der du får kun fly for under 1000 kroner.

Finne frem

Lei en bil og se øya på egen hånd. Du kan leie bil gjennom hotellet, charterselskapet du reiser med, et lokalt selskap eller på nett – Autoeurope er ofte billig, men bestill i tide – de er ofte tomme for biler! Pris fra kr 200 per døgn.

MORGENSTILLE: En fisker i Ayia Napa nøster ut flokene fra garnet etter nattens økt.  Foto: Star Tour
MORGENSTILLE: En fisker i Ayia Napa nøster ut flokene fra garnet etter nattens økt. Foto: Star Tour Vis mer

Dette er en fin guide med masse tips. Det kypriotiske turistrådets egne sider, på norsk, har også masse god informasjon.

LES OGSÅ: Verdens feteste vannhoteller