Her skal han stikke armen i en levende geit

- Når du er i den situasjonen, så gjør man det. Se video!

MÅ SLAKTE: I lørdagens episode av «Den store reisen» får tv-seerne følge med når familien Walbeck, som bor hos en nomadestamme i Mongolia, må slakte en geit.  Foto: STRIX/NRK
MÅ SLAKTE: I lørdagens episode av «Den store reisen» får tv-seerne følge med når familien Walbeck, som bor hos en nomadestamme i Mongolia, må slakte en geit. Foto: STRIX/NRK Vis mer
Se video av det hele nederst i saken!

SEHER.NO:  Lørdag er det klart for tredje episode av NRKs populære underholdningsprogram «Den store reisen».

Og tv-seerne får da følge med når familien Walbeck, som bor hos en nomadestamme i Gobiørkenen i Mongolia, får en av sine største utfordringer så langt.
 
I episoden må nemlig hele familien til pers, når nomadestammen skal slakte en av sine mange hundre geiter til et høytidelig måltid.
 
Og det er pappa Jan (52), med eldstesønn Espen (19) som vitne, som får i oppgave å ta livet av det sprellende dyret, noe han innrømmer at var svært uvant.

- Akkurat det med slakting av dyr og sånne ting var jo litt utfordrende. Det å slakte har aldri vært min greie, jeg har aldri vært på jakt og sånne ting. Så det var innemari uvant. Det å leve så tett opptil dyrene og så slakte dem etterpå. Vi slaktet jo både geiter og kameler, sier Jan til Seher.no.

Under slaktingen må familiefaren stikke hånden inn i bukhulen på det levende dyret, og får deretter beskjed om å nappe ut hovedpulsåren.

Og selv om episoden ser ganske grotesk ut, dør geiten fort, og ifølge nomadene er det både en human og kjapp slakteprosess.

- Det å stikke hånden ned i bukhulen på geiten og kjenne at den lever var spesielt. Du kjenner jo kroppsvarmen og hjerteslaget, du kjenner pulsen. Og så skulle jeg begynne å lete etter hovedpulsåren for å kunne nappe den ut da. Men når du er i den situasjonen, så gjør man det. Jeg angret ikke på det. Det handlet bare om å gjøre det best mulige og ta det som det kommer. De må jo slakte dyr for å overleve, og de har geiter som vi har penger i banken. Det er det de lever av. Og jeg tok det som en ære å få lov til å slakte. De visste at jeg ikke kunne det her, og når de da lar meg få lov til å gjøre det tar jeg det som tillit. Men det var uvant, hvertfall å avlive på den måten, hvor du skjærer i bukhulen og stikker armen langt opp mot halsen mens dyret lever, sier Jan. 

Etter at geiten er død, er det kvinnenes tur til å overta slaktingen. Og tv-seerne får følge med mens Unni og de andre nomadekvinnene rensker og koker innvollene til kveldens festmåltid.

Senere på kvelden må den norske familien så smake på maten som blir servert.

- For å bruke et annet ord, så var det jævlig. Men vi var bestemt på at vi skulle gjennomføre det og leve med dem. Alt var jo frivillig, så vi kunne si nei hvis vi ville. Men vi tenkte «er vi med, så er vi med». Vi ville ikke drite oss ut på tv. De koker jo alt sammen, og kokte innvoller ser ikke så veldig innbydende ut akkurat. Men for dem så er det en høytidsstund og det ville vi ta del i. Innvoller er ferskvare og man må spise det med en gang. Mye av det var smakløst, men det var utrolig fett da. Mongolerne har jo ikke så høy levealder, og det skyldes vel at de spiser mye fett. Så det var uvant, som å spise fårikål hver dag. men vi spiste det. Vi smakte på alt, forteller Jan.

Tarmer og innvoller var imidlertid ikke det eneste familien smakte på i løpet av de tre ukene i ørkenen...

-  Vi smakte til og med på geitepenis. Jeg smakte på det og Espen smakte på det. Jeg husker ikke helt hvordan det var, men jeg er ganske sikker på at vi smakte på det, og såvidt jeg husker så var det en hvit, tett klump med fett som ikke smakte så mye. Det å være uhøflige og ikke smake var helt unaturlig for oss, forteller den tøffe familiefaren.
 
«Den store reisen» sendes på NRK1 lørdager kl. 21.25! Finn ditt favorittprogram i Seher.nos TV-guide her.

Bli fan av Seher.no på Facebook her!       

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
 
 
LES OGSÅ: - Ante ikke at de var meldt på «Den store reisen»[obj:media:8993]