«Sommerhytta»:

«Her må det ha blitt gjort en feil»

Kurt og Veronica vant årets «Sommerhytta». Nå tar de tre andre parene et knallhardt oppgjør: De hevder at produksjonen har skjult Kurts høye ferdighetsnivå.

ÅRETS GJENG: Kurt og Veronica vant årets «Sommerhytta». De andre deltakerparene mener at Kurt burde vært diskvalifisert på grunn av for gode snekkerferdigheter. Foto: Espen Solli / TV 2
ÅRETS GJENG: Kurt og Veronica vant årets «Sommerhytta». De andre deltakerparene mener at Kurt burde vært diskvalifisert på grunn av for gode snekkerferdigheter. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld ble det klart at Kurt Rasmussen (48) og dattera Veronica Johansen Rasmussen (26) stakk av med seieren i årets sesong av «Sommerhytta» - og dermed fikk beholde hytta si på Mjøsli.

Men seieren har ikke falt i god jord hos de tre andre «Sommerhytta»-parene.

De mener alle at Kurt Rasmussen hadde langt mer kunnskap om oppussing enn det som kommer fram på tv, og at sesongen har blitt klippet slik at det ser ut som at han er på likt nivå med resten av deltakerne.

Adrian Middelthon (24) og Christine Kirkhorn (26) er dem som reagerer sterkest.

- Vi synes produksjonen har gjort en god jobb med å klippe til programmet slik at Kurts nivå virker så amatørmessig som mulig, sier vennene til Se og Hør.

Du kan lese hele TV 2s svar på kritikken nederst i saken.

KJÆRESTER? Adrian og Christine i «Sommerhytta» snakker om at de andre tror at de er kjærester. Video: TV 2 Vis mer

- Skulle ikke vært med

Middelthon og Kirkhorn reagerte allerede første uka på at Rasmussens nivå var langt høyere enn de andres. De gode vennene mener han hadde for mye erfaring med snekring og oppussing, og at han derfor ikke skulle ha fått delta i «Sommerhytta» i utgangspunktet.

- Han kunne dette. Det skjønte vi fra dag to, og det snakket vi om hver dag der inne, sier Middelthon og Kirkhorn til Se og Hør.

De får støtte både av Anna Rosenlund Skretteberg (23) og Jone Engemoen Hansen (27), samt tvillingparet Trine og Trude Rishaug Lium (40).

VANT: Far og datter vant femte sesong av «Sommerhytta». Foto: Morten Eik / Se og Hør
VANT: Far og datter vant femte sesong av «Sommerhytta». Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Reglene i «Sommerhytta» går ut på at man ikke kan delta dersom man er profesjonell håndverker eller har mye erfaring fra oppussing. Grunnen er at man skal sikre en så rettferdig konkurranse som mulig.

De tre «Sommerhytta»-parene mener alle at Rasmussen soleklart befinner seg i kategorien «personer med mye erfaring», og at han derfor skulle vært diskvalifisert.

- Jeg mener personlig at han aldri skulle vært med. Jeg lurer på hvor Strix (produksjonsselskapet, journ.anm.) har vært i verden. Kurt sa jo til og med under innspillingen at han har snekret med sønnen i huset hans i helgene, sier Trine Rishaug Lium.

Dette avviser Kurt Rasmussen:

- Det stemmer overhodet ikke. Helgene ble brukt til å lade batteriene og komme til hektene igjen for å være klar til mandag morgen. Sønnen min kjøpte hus mens vi var på innspilling, og den helga han flyttet fra gutterommet, hjalp jeg han noen timer med å bære inn litt møbler, sier han til Se og Hør.

«Sommerhytta»-vinneren hevder også at han ikke har noen profesjonell erfaring som verken snekker eller tømrer.

FINALE: Slik så det ut da Veronica og Kurt Rasmussen vant torsdag kveld. Foto: Espen Solli / TV 2
FINALE: Slik så det ut da Veronica og Kurt Rasmussen vant torsdag kveld. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

- Vi synes det er trist med kritikken fra de andre deltakerne, og mener at den ikke er berettiget. Jeg har ingen profesjonell erfaring med snekring og bygging. Jeg er utdannet bokbinder, og har aldri hatt andre jobber enn dette, sier han.

STIKKER: Etter en konkurranse i «Sommerhytta» blir Anna og Jone intervjuet, og da stikker Anna fra intervjuet. Video: TV 2 Vis mer

- Dysset ned

De tre deltakerparene forklarer til Se og Hør at de tidlig i innspillingen prøvde å ta opp dette med produksjonen, men hevder at de bagatelliserte og snakket bort problemene.

Middelthon og Kirkhorn luftet sin frustrasjon med produksjonen allerede i uke én. De mener at produksjonen dysset ned problemet gjennom hele konkurransen.

HARDT UT: Adrian Middelthon og Christine Kirkhorn kommer med skarp kritikk av produksjonen. Foto: Espen Solli / TV 2
HARDT UT: Adrian Middelthon og Christine Kirkhorn kommer med skarp kritikk av produksjonen. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

- Det svaret vi fikk, var at «det er mange gullhammere igjen». Man fikk nesten lyst til å legge fra seg alt. Alle visste at Kurt og Veronica kom til å vinne, selv om det ikke så sånn ut på tv. Vi forsto allerede den første uka at seieren var borte, forklarer de til Se og Hør.

De to andre parene beskriver lignende opplevelser:

- Det ble veldig tydelig at han kan mye, og det stilte vi spørsmål ved. Det føltes helt umulig for alle oss andre. Vi snakket med produksjonen, som gikk litt i forsvarsposisjon. Det ble litt ledd bort, sier Anna Rosenlund Skretteberg.

Tvillingene reagerte også på at konkurransen ikke var rettferdig i og med at det var så tydelig at ikke alle deltakerne var på samme nivå.

- «Her må det ha blitt gjort en feil», sa vi. For vi var ikke på lik linje. Vi ble lovet på forhånd at alle skulle stille likt, men sånn var det ikke. Produksjonen sa bare at «det er mange hammere igjen», og at vi ikke måtte gi opp, minnes Trine Rishaug Lium.

FINALEUKE: Finaleuken er i gang på «Sommerhytta», og når Finn skal holde en liten tale må han avbryte. Video: TV 2 Vis mer

- Ødela opplevelsen

Adrian Middelthon og Christine Kirkhorn sier at dette preget hele «Sommerhytta»-eventyret deres. De mener at produksjonen burde tatt tak i problemet fra starten av.

- Det var mildt sagt demotiverende. Vi har slitt mye der inne. Den eneste grunnen til at vi gadd å stå på, var at vi beit tennene sammen og hadde lyst til å levere noe som ikke var flaut, sier vennene til Se og Hør.

Verst synes de det imidlertid er at produksjonen angivelig har klippet programmet på en slik måte at Rasmussens høye nivå ikke kommer til syne - og at de slik har «skjult» at han og dattera hadde bedre forutsetninger enn de andre deltakerne.

- Det har ikke vært en fair konkurranse. At produksjonen i tillegg har skjult det, gjør det desto mer frustrerende. Det ødela det meste av opplevelsen for oss. Men det er fordi vi hater urettferdighet, og ikke fordi vi ikke vant. Denne seieren burde vært Anna og Jone sin, mener de.

FULL FORVIRRING: Etter at Anna og Jone vinner en konkurranse i «Sommerhytta» blir det full forvirring om hvilken premie de skulle ha valgt. Video: TV 2 Vis mer

- Forbanna

Deltakerne ønsker å understreke at de ikke har noe imot Kurt Rasmussen personlig, og forteller at de fikk god kontakt med hverandre under innspillingen. De er likevel sterkt kritiske til hvordan TV 2 og produksjonsselskapet har håndtert saken.

- Dette går ikke på Kurt og Veronica som personer, han var blant de jeg fikk best kontakt med under innspillingen. Spørsmålet er bare hvor det har glippet, sier Jone Engemoen Hansen.

Også tvillingene ble frustrert over at Kurt og Veronica Rasmussen sanket hammer etter hammer, mens de selv ikke fikk en eneste én.

- HÅPLØST: Trude og Trine Rishaug Lium mener at deltakerne ikke konkurrerte på like vilkår. Foto: Espen Solli / TV 2
- HÅPLØST: Trude og Trine Rishaug Lium mener at deltakerne ikke konkurrerte på like vilkår. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

- Da Kurt og Veronica fikk den tredje hammeren, da var vi rett og slett forbanna. Men vi ga ikke opp, heller. Når det nærmet seg finaleuka, merket vi at det var håpløst. Jeg synes vi hadde fortjent hvert fall én hammer, for badet og gangen, sier Trine Rishaug Lium til Se og Hør.

Søstrene mener at det ikke er noen tvil om at Rasmussen kan mer enn det som kommer fram på tv. De reagerte også på hans bruk av fagspråk underveis i innspillingen:

- Det er en mann med fryktelig mye erfaring. Vi synes også det var rart at han skulle lære dattera å pusse opp i programmet.

VANT: Etter ti lange og intense uker på «Sommerhytta« er vinnerne endelig kåret. Video: TV 2 Vis mer

De to tvillingene har for øvrig framsatt mye av sin «Sommerhytta»-kritikk i et tidligere intervju med KK.

Rasmussen selv hevder at den eneste erfaringen han har med oppussing og snekring, er fra hobbyprosjekter.

- Jeg har ikke mer erfaring innen dette enn det som vil være naturlig for en mann på snart 50 år å inneha. Også i tidligere sesonger har noen hatt mer snekkererfaring enn andre, uten at de har vunnet av den grunn, sier han til Se og Hør.

Han fortsetter:

- Etter at vi fikk vite at vi var plukket ut som deltakere i «Sommerhytta», forberedte vi oss godt, og brukte mye tid til å se på diverse Youtube-videoer, Pinterest og lignende. Det har alle deltakerparene mulighet til å gjøre.

REISE: Trine er nødt til å reise fra «Sommerhytta». Video: TV 2 Vis mer

- Litt bittert

Anna Skretteberg Rosenlund og Jone Engemoen Hansen endte til slutt opp med en andreplass i konkurransen - og med dét glapp hyttedrømmen rett foran øynene deres.

- Det er jo selvfølgelig bittert, men det hjelper jo ikke så veldig mye, sier samboerparet til Se og Hør, og fortsetter:

- Men det er jo fryktelig kjedelig. Vi er jo redd for at resultatet kunne vært annerledes dersom Veronica hadde deltatt med en person som var på et annet ferdighetsnivå.

Kjæresteparet innrømmer at de ble ganske sure rett etter at de tapte i finalen, men sier at de nå har fått det på avstand. De sier også at de brukte situasjonen som motivasjon underveis, men de legger ikke skjul på at føltes umulig å konkurrere mot Veronica og Kurt Rasmussen.

- I starten skjønte vi ganske fort at det å oppnå hammeren til dommer Lars kom til å bli nesten umulig. Uansett hvor mye vi hadde klart å rette opp i våre feil i finaleuka, ville det ikke være bedre enn det Kurt og Veronica gjorde, sier de til Se og Hør.

FÅR NOK: Deltakerne i «Sommerhytta» holder på med en konkurranse når noe ikke går som det skal for Anna og Jone. Video: TV 2 Vis mer

Slik svarer TV 2

Se og Hør har lagt fram kritikken og beskyldningene fra «Sommerhytta»-deltakerne til TV 2, som svarer på vegne av produksjonsselskapet Strix.

Pressesjef Jan-Petter Dahl sier at produksjonen aldri vurderte å ta Kurt og Veronica Rasmussen ut av konkurransen, og mener at de på lik linje med resten av deltakerne tilfredsstilte kravene til deltakelse.

- Vi gjør alltid en grundig bakgrunnssjekk for å sikre at folk som melder seg på programmet ikke har mer erfaring enn tillatt. Det er også gjort i dette tilfellet. Vi har heller ingen grunn til å tro at uriktig informasjon er gitt fra Kurt, sier han til Se og Hør.

SVARER: Pressesjef Jan-Petter Dahl svarer på vegne av produksjonsselskapet. Foto: Eivind Senneset / TV 2
SVARER: Pressesjef Jan-Petter Dahl svarer på vegne av produksjonsselskapet. Foto: Eivind Senneset / TV 2 Vis mer

- De andre deltakerne mener at Kurt faller inn under kategorien «mye erfaring med oppussing», og at han derfor ikke skulle ha vært med i programmet. Hvordan har dere vurdert Kurts erfaring?

- Kurt har ingen profesjonell erfaring med snekring, tømring eller bygging. Å ha erfaring med snekring på hobbybasis er lov, og det er også lov å være flink, jobbe hardt og systematisk, og forberede seg godt før «Sommerhytta» starter, sier Dahl.

Kanalen hevder at de ikke har brutt sine egne regler for deltakelse, og at alle årets deltakere har vært amatører. De mener også at sesongen har blitt gjennomført på en rettferdig måte.

TV 2 avviser også at de har klippet sesongen slik at Rasmussen framstilles mindre kyndig enn det han egentlig er.

- Under innspillingen av «Sommerhytta» blir det filmet fra morgen til kveld i ti uker, og det er derfor mye av det som blir filmet som ikke blir vist på tv. Det er likevel viktig for oss at vi viser et representativt bilde av deltakerparene og det som skjer de ti ukene innspillingen pågår, sier Jan-Petter Dahl.

IKKE GLAD: Adrian og Christine får en gave fra Anna og Jone i «Sommerhytta», men blir ikke så veldig glad. Video: TV 2 Vis mer

Kanalen sier også at de ikke har noen planer om å endre kriteriene for deltakelse i «Sommerhytta» etter denne saken.

- TV 2 og produksjonsselskapet Strix tilstreber alltid å finne varierte deltakerpar, med ulik stil og smak - og som har tenkt å bruke hytta på litt ulikt vis om de skulle vinne. I år, som tidligere, ser vi at verken alder, kjønn eller betydelig håndverkserfaring trenger å avgjøre hvem som vinner.

LES OGSÅ: Babylykke!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer