YES SIR: Koselig service og trivelige medpassasjerer gjør halve reisen, for på tog har man virkelig tid til å sette seg ned og nyte livet.  Foto: Torild Moland
YES SIR: Koselig service og trivelige medpassasjerer gjør halve reisen, for på tog har man virkelig tid til å sette seg ned og nyte livet. Foto: Torild MolandVis mer

Her kan du reise i en «tidsmaskin»

Om du drømmer om gammeldags ferie, er dette svært spesielle toget et perfekt alternativ til fly.

SEOGHØR.NO: Turen fra Pretoria til Cape Town kan gjøres på to timer med fly, men er mye mer spennende om man bruker to dager med Rovos Rail.

Luksustogturen tar deg gjennom noen av Sør-Afrikas vakreste, men minst besøkte landskap, via små landsbyer og historiske diamantgruver, til vinområder og townships i Cape Town.

Likevel er det ikke opplevelsene utenfor vinduet som gjør mest inntrykk – det er toget i seg selv.

Tilbake til fortiden

Rovos Rails grunnlegger John Vos har overført en livslang lidenskap for den glemte togreisen til et selskap som fanger romantikken og stemningen fra en svunnen tid. Alle de gamle vognene er kjøpt på auksjon, og tidsriktig restaurert i edvardiansk stil.

LUKSUS PÅ SKINNER: Maten om bord på Rovos Rail er som på den beste gourmetrestaurant. Foto: Torild Moland
LUKSUS PÅ SKINNER: Maten om bord på Rovos Rail er som på den beste gourmetrestaurant. Foto: Torild Moland Vis mer

Og det mest imponerende med disse omgivelsene er ikke toget – men passasjerene. Jammen har de ikke dresset seg opp i passende lette gevanter, der de sosialiserer over en gin tonic i loungen.

Det er som en scene fra Agatha Christies klassiker «Mord på Orientekspressen» – heldigvis uten mordet.

– Denne turen har overgått alle våre forventninger. Det er som å ta et skritt tilbake i tiden, der vi kan sette pris på ting slik vi gjorde før – den gode samtalen, de vakre dukene, den gode stemningen. Det er helt vidunderlig, mener Sheila og Gavin Scott.

Historisk reise

Toger suser gjennom det vakre landskapet, lave åser, blomstrende bougainvilleaer og endeløse åkrer. Og plutselig dukker det opp en dam med rosa flamingoer.
Siden går ferden videre til flere av Sør-Afrikas historiske høydepunkt – diamantgruvene i Kimberley der landets diamantrush startet, og den vakre, viktorianske byen Matjiesfontein.

VINLAND: Turen fra Pretoria til Cape Town går gjennom deler av Sør-Afrikas vakreste landskap, inkudert vinområdene utenfor Cape Town. Foto: Torild Moland
VINLAND: Turen fra Pretoria til Cape Town går gjennom deler av Sør-Afrikas vakreste landskap, inkudert vinområdene utenfor Cape Town. Foto: Torild Moland Vis mer

Herfra skifter omgivelsene til det nakne, karrige landskapet i hjertet av Sør-Afrikas semiørken kjent som The Great Karoo, med verdens vakreste stjernehimmel. Magisk!

Femstjerners hotell

Interessen for omgivelsene utenfor vinduet vendes raskt mot fatene som bringes inn av servitører i hvitsnipp.

Maten om bord er et kapittel for seg – frokosten er bedre enn på et femstjerners hotell, og middagen er en fireretters affære der hver rett følges av en passende, lokal vin. Gjerne fra det anerkjente vindistriktet Paarl, som mot slutten av reisen suser forbi vindene.

NYTELSE: God mat og vin er en viktig del av reisen med Rovos Rail.  Foto: Torild Moland
NYTELSE: God mat og vin er en viktig del av reisen med Rovos Rail. Foto: Torild Moland Vis mer

– Det har vært som et skikkelig bra middagsselskap som har pågått i to dager. En avslappende reise, uten e-poster eller mobiltelefon, der vi har kunnet glemme resten av verden. Vidunderlig, mener Gavin.

Og vips er vi fremme i Cape Town. Tidsreisen er over.

Rovos Rail

Turen mellom Pretoria og Cape Town tar to dager og er den mest vanlige reisen med Rovos Rail, og kan gjøres begge veier. Fly til Cape Town fra kr 5000, sjekk tilbud på for eksempel finn.no. Innenriks koster som regel under kr 1000 én vei.

EN SVUNNEN TID: Togkupeene er kanskje ikke så store, men virkelig lekre! Her er det bare å lene seg tilbake og minnes en svunnen tid da togreiser var beste måte å se verden på.  Foto: Torild Moland
EN SVUNNEN TID: Togkupeene er kanskje ikke så store, men virkelig lekre! Her er det bare å lene seg tilbake og minnes en svunnen tid da togreiser var beste måte å se verden på. Foto: Torild Moland Vis mer

Den 1600 kilometer lange turen tar 48 timer og er en av de mest populære (og prisvennlige) turene. Velg mellom forskjellige kabiner, fra kr 9500 per person. Prisen inkluderer reise, helpensjon, alle drikkevarer (inkl. alkohol) og utflukter. Rovos Rail har også andre turer, til for eksempel Durban og Victoriafallene. Les mer her.

 

LES OGSÅ: Finn ditt Gran Canaria