Jeffrey Epsteins beryktede øy:

Her har «ingen» vært: - Det var grøsselig

Da FBI stormet øya til den overgrepstiltalte milliardæren Jeffrey Epstein i 2019, bare ventet amerikaneren Andy Bracco på video fra det tropiske paradiset. Da det aldri kom, bestemte han seg for å snike seg på øya selv.

PRIVAT ØY: Amerikanske Andy Bracco driver med «urban exploring», og bestemte seg for å utforske et sted litt utenom det vanlige. Video: Andy Bracco Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lite er kjent, men mye er sagt og skrevet om nøyaktig hva som har funnet sted på den beryktede øya Little St. James i Det karibiske hav.

Den tropiske private øya ble kjøpt av den overgrepstiltalte milliardæren Jeffrey Epstein i 1998, og befinner seg i De amerikanske jomfruøyene - et yndet skatteparadis.

Her tilbrakte Epstein, som tok sitt eget liv i et varetektsfengsel i New York i 2019, mye tid. Her tok han imot mange celebre gjester. Og her skal Epstein, ifølge et søksmål som ble anlagt etter hans død, ha begått en rekke overgrep mot jenter så unge som elleve år.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

FBI-aksjon mot øya

Da Epstein satt fengslet i New York, var han tiltalt for å ha begått og å ha arrangert overgrep mot mindreårige jenter i delstatene New York og Florida. Da FBI gikk til aksjon mot øya i 2019, var det for å undersøke hvorvidt hans private øy også var blitt benyttet som åsted for overgrep.

Etter FBIs aksjon satt amerikaneren Andy Bracco og ventet. På mer informasjon om øya. På bilder fra øya, ikke bare bilder av øya.

Bracco ventet forgjeves.

- Jeg ville vite og se hvordan øya var. Jeg ventet og ventet, men det kom aldri noen bilder fra øya, og ingen andre enn myndighetene besøkte den. Da begynte jeg å lure: «Hvorfor drar ingen og besøker øya?», sier Bracco, som driver med urban utforsking, til Dagbladet.

- Det var da jeg bestemte meg for å gjøre det selv, legger han til.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Uten tvil: Ulovlig

Og det er derfor Dagbladet tar kontakt med ham.

Den amerikanske videobloggeren er én av få personer som verken er tilknyttet amerikanske myndigheter eller Epsteins krets, som har besøkt øya.

Eller: «besøkt» er ikke helt riktig, for det innebærer at Bracco var invitert.

Det var han ikke.

PÅ ØYA: Bracco holdt seg unna vaktene på øya, men fikk sett flere bygninger på kloss hold. Foto: Andy Bracco
PÅ ØYA: Bracco holdt seg unna vaktene på øya, men fikk sett flere bygninger på kloss hold. Foto: Andy Bracco Vis mer

Bracco legger ikke skjul på at det han gjorde ved to anledninger i august 2020, var ulovlig.

- Akkurat det var bekymringsfullt. Teknisk sett er ikke De amerikanske jomfruøyene en del av USA, men et amerikansk territorium, og det er litt ulike lover og regler der, blant annet om hva man kan gjøre med inntrengere, sier Bracco om kvalene han hadde før han snek seg på øya.

- Helt surrealistisk

På forhånd hadde lokalbefolkningen i området advart ham om vakter på øya. Et par uker i forveien studerte han derfor øya ved å nistirre på satellittbilder. Et par dager før han snek seg på øya, studerte han den fra båt.

- Da fant vi et bra punkt på øya hvor vi kunne legge til, sier Bracco.

Han og vennene bestemte seg for å snike seg på øya før daggry en augustdag i 2020. Da var sjansen minst for å bli tatt, antok Bracco.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

- Det var sykt. Det var helt surrealistisk å gå på øya samtidig som vi kjente til alle historiene. Det var grøsselig, men det sank ikke helt inn før etter ei tid, sier videobloggeren.

- Hva var førsteinntrykket ditt?

- At det var mye større enn jeg hadde sett for meg. Jeg kjente til dimensjonene, men det å klatre opp klippen på øya … jeg trodde ikke den skulle være så høy. På det høyeste punktet på øya så vi ned mot landingsplassen til helikopteret, og det var så langt unna. Det ville ha tatt oss fem minutter å nå kystlinjen.

- Bekymret i flere måneder

Det var imidlertid ikke da Bracco var på øya, han var mest engstelig, forteller han til Dagbladet.

- Jeg vil ikke si at jeg var redd, men jeg begynte å bli stresset da vi satt i båten på vei til øya. Da jeg først var der, klarte jeg å legge det vekk og konsentrere meg om å få tatt videoklippene jeg trengte, sier Bracco.

Og den andre gangen han var på øya, to dager etter første gang, var han langt mer avslappet.

HJEM: Linda Johansen er blant deltakeren i denne ukens «4-stjerners middag», og der viser hun frem hjemmet. Video: Discovery+ Vis mer

- Men jeg var fremdeles forsiktig og holdt meg langt unna vaktene, sier Bracco.

Det var tiden etter stuntet, etter å ha publisert videoklippene fra øya på YouTube, at Bracco begynte å bli bekymret.

- Jeg var bekymret i flere måneder, men det har ikke fått noen konsekvenser, så vidt meg bekjent, sier han til Dagbladet.

Spredt til hele verden

Han publiserte de to YouTube-videoene fra øy-besøket i august i fjor. Da fikk Braccos videoer en del oppmerksomhet, men det var ikke før i år at besøket skapte overskrifter over hele verden.

Bracco la ut flere klipp fra øya på TikTok, og da en annen bruker anklaget amerikaneren for å diktet opp klippet, begynte TikTok-videoen å spre seg i stor fart.

HJEMMET: Terje Schrøder er en av detlakerne denne uken på «4-stjerners middag», der viser han frem hjemmet. Video: Discovery+ Vis mer

På kort tid fikk den over 200 000 visninger, og i skrivende stund er videoen sett over 633 000 ganger.

- Det fikk mye dekning da, men nå har det virkelig gått over hele verden, sier Bracco, som de siste dagene også er blitt intervjuet av amerikanske, tyske, franske og britiske medier - for å nevne noen.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no

LES OGSÅ: - Det er nonsens

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer