«Mina og meg»:

Her går det galt

- Helningen kom overraskende på meg.

SKRENT: Det blir dramatisk i denne ukens episode av «Mina og meg». Video: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV 2 viser denne høsten serien «Mina og meg», hvor seerne får bli med Alexander Read (40) og datteren Mina (5) på ekspedisjon over Finnmarksvidda. Turen går tvers over Finnmark fra Vardø til Alta. På 24 dager skal de tilbakelegge nesten 40 mil på ski.

Første episode ble sendt onsdag, og i andre episode får vi se at ekspedisjonen støter på en utfordring.

Vanskelig å orientere seg

På dag to av turen møter far og datter på dårlig vær noe som gjør sikten veldig dårlig, slik at de ikke klarer å se langt foran seg. Dette gjør det vanskelig å skille hva som er bakke og luft, samtidig som det heller ikke er noen holdepunkter å orientere seg etter.

Resultatet er at tospannets pulker plutselig forsvinner ned en skråning.

- Det som skjedde, var at jeg kjente at skiene begynte å skli fremover og dermed også de tunge pulkene jeg drar på bak meg. I området der vi går er det relativt flatt og jeg vet at det skal være et parti der terrenget senker seg litt i området vi er inne i, forklarer Read til Se og Hør og fortsetter:

PREMIERE: Mina og pappa Alexander drar på ekspedisjon på Finnmarksvidda for å finne turmagien i TV 2-serien «Mina og meg». Serien har premiere på TV 2 og TV 2 Play onsdag 10. november. Vis mer

- Likevel kom helningen overraskende på meg. Jeg og pulkene øker litt i fart og jeg innser at vi gradvis beveger oss nedover.

40-åringen, som har erfaring fra Kystjegerkommandoen, sier at han kastet seg til siden for å stoppe mens farten fortsatt var lav. De tunge pulkene hadde derimot ikke samme planer.

- Så de fortsetter videre ned den korte helningen forbi meg der jeg ligger i snøen. Men verken Mina eller jeg falt ned helningen. Kun pulkene. Vi ble stående og liggende igjen på toppen.

DÅRLIG SIKT: Sikten på dag to av ekspedisjonen var dårlig noe som gjorde det vanskelig å se langt foran seg. Foto: Alexander Read / TV 2
DÅRLIG SIKT: Sikten på dag to av ekspedisjonen var dårlig noe som gjorde det vanskelig å se langt foran seg. Foto: Alexander Read / TV 2 Vis mer

- Det ser ut som om Mina tar det pent, hvordan opplevde hun det hele?

- Mina håndterte denne situasjonen på en beundringsverdig måte, synes jeg. Hun fant ut at hun skulle bruke samme helning, som pulkene akkurat hadde seilt ned, til å øve på å stå på ski, deler Read og legger til:

- Så i stedet for å uroe seg for seletøyet og utstyret slik som meg, så var hun fullt opptatt av å gjøre det som står aller øverst i stillingsinstruksen til Mina som den 5-åringen hun er; LEKE!

FØRSTEMANN UT: Første deltaker måtte forlate høstens «71 grader nord kjendis». Video: Kine Falch / Reporter: Jonas Scheie Hammer Vis mer

«Turmagi»-venner

Den turvante fjellmannen har god erfaring med å gå i slikt vær, og han synes hendelsen var fin å få vist frem i serien selv.

- Selv om jeg både banner litt og det skjer en uønsket situasjon som krever noe ekstra av meg, så får det frem hvor forfriskende ulike barnesinnet til Mina og voksenhodet mitt til tider kan være.

TURKAMERATER: Far og datter koser seg veldig på farten sammen. Foto: Alexander Read / TV 2
TURKAMERATER: Far og datter koser seg veldig på farten sammen. Foto: Alexander Read / TV 2 Vis mer

- Og hvor mye styrke og visdom jeg som voksen kan trekke ut av Mina sin måte å møte verden generelt, også i denne situasjonen. Scenen viser så tydelig at det ikke er jeg som alltid er den som løfter Mina opp, men at dette er en tur der vi lener oss mot hverandre og hvor jeg definitivt kan lære både en og to ting av en liten jente på fem år, om hvordan håndtere utfordrende situasjoner og møte verden med litt andre øyne, innrømmer han til Se og Hør.

Far og datter har vært på en rekke ekspedisjonsturer på kryss og tvers i Norge helt siden Mina ble født. Read sier at serien «Mina og meg» handler om hva de skaper av innhold og verdi underveis på ferden i fjellet. Det handler om den tiden de har sammen i møte med hverandre og naturen.

- Hvordan er det å ha en 5 år gammel turkameraet?

- Jeg har ikke med Mina. Vi drar på tur sammen. Det er HELT fantastisk. Det viser også den hendelsen som vi har snakket om her. Mina er fem år. Hun tror på troll slik som meg selv i en alder av 40 år. Hun snakker på inn- og ut-pust om ALT mellom himmel og jord, hun er verdens beste på å leke, og hun er en levende jukebox. Mina er «Turmagi»-vennen min. Hun har vist meg barnligheten og viktigheten av å aldri slutte å se etter troll og leke, skryter han.

LES OGSÅ: Tone Damli: - Det føles veldig bra

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer