VENTER PÅ BORD: Tidligere Robinson-deltager, WHERE2GO-journalisten Elisa Røtterud (t.h.) deler sine beste Oslo-tips med leserne. Foto: Se og Hør
VENTER PÅ BORD: Tidligere Robinson-deltager, WHERE2GO-journalisten Elisa Røtterud (t.h.) deler sine beste Oslo-tips med leserne. Foto: Se og HørVis mer

Her finner du Oslos "ukjente" perler

Her er våre tips til skjulte skatter i hovedstaden.

KUL BUTIKK: Los Lobos på Grünerløkka selger kule amerikanske klær og plater. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
TØFT KONSERTSTED: Blå ved Akerselva er stadig ansett som den kuleste klubben for levende musikk i Oslo. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
SEXY BUTIKK: The Lovely Trap på Majorstuen selger både sexy klær og undertøy og erotisk leketøy. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
KJENDISFRISØR: Jojo Engh med venner driver frisørsalongen Jojo And Friends på Majorstuen. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
GAMMEL STORHET: "Lompa" på Grønland er kanskje Oslos flotteste serveringssted. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
ØST: På Dattera til Hagen på Grønland får du både teater- og musikkopplevelser. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
KJENDISBLOMSTER: Finn Schjøll har to nydelige blomsterforretninger i Oslo. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
NOE HELT ANNET: Grønland Bazar er herlig blanding av butikker og spisesteder. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
EKSKLUSIVT PÅ FROGNER: Butikken Den Dama har to avdelinger, i Frognerveien og Skovveien. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
UNIK BOKHANDEL: Sannsynligvis er det ingen bokhandel i verden som minner om Tronsmo, og personalet er usedvanlig kunnskapsrikt. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
REISEEKSPERT: Nomaden er byens beste butikk for reiselitteratur, reiseeffekter og gode råd. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
SNADDER PÅ GLASS: Vinbaren og restauranten Dr. Kneipp’s har cirka 300 forskjellige viner på glass. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
ROMANTISK: Denne lille stubben av en sti, ved Kongsgården på Bygdøy, går fra parkeringsplassen ved Rodeløkka Kafé, forbi Oscarshall (for tiden under oppussing), og kommer ut ved inngangen til Folkemuseet. Den mest romantiske stien i Oslo, og på en Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
PÅ BØLJAN BLÅ: Lekter'n lounge ved Aker Brygge er en temmelig laidback uteservering. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
Etoile Bar, Karl Johans gate: På toppen av Grand Hotel, i åttende etasje, ligger Etoile, baren med flottest beliggende uteservering i Oslo. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør

SEHER.NO: Shopping i Oslo er mer enn kjedebutikker langs Karl Johan og kjøpesentre med de samme butikkene du ser i alle andre byer. Dessuten er restauranttilbudet og utelivet av internasjonalt format mange steder i byen. Det gjelder bare å vite hvor du skal gå.

Nøkkelen til å forstå og sette pris på hovedstaden er å gjøre seg kjent med bydelene. Både Grønland og Grünerløkka på østkanten, og Frogner og Majorstuen på vestkanten, har alle sine særtrekk og spesielle sjarm. Avstandene er heller ikke verre enn at du raskt beveger deg fra en bydel til en annen, enten med trikk, bane eller buss – eller mye hyggeligere – til fots.

Eksperttips
Utenfor restauranten Delicatessen på Grünerløkka møter vi tidligere Robinson-deltager Elisa Røtterud. Hun er journalist og moteansvarlig i WHERE2GO, et gratismagasin som tar pulsen på hovedstaden, og følgelig har hun mange tips å dele.

– The Lovely Trap i Jacob Aals gate selger nydelige kjoler og lekkert undertøy. Dessuten selger de spennende leketøy. D’Lirium i Markveien bør du absolutt besøke, og Den Dama i Frognerveien og Skovveien er et must.

Slik fortsetter Elisa å liste opp hemmelige og mindre hemmelige steder for Se og Hørs lesere, og vi går opp løypa. På vår vei snubler vi inn i flere av butikkene hun foreslår samt noen egne favoritter, og vi smaker god mat og drikke på et utvalg byens mange serveringssteder.

Men det Elisa sliter med er å få bord på Delicatessen. Her er det ikke mulig å bestille bord. Du må vente. Etter en time i kveldssolen utenfor har hun og venninnen ennå ikke fått plass, så selv velger vi å gå litt oppover Markveien til Dr. Kneipp’s, en hyggelig vinbar og restaurant som sannsynligvis har Oslos største utvalg av vin på glass, cirka 300 forskjellige!

Billige merkeklær
Tonica Vintage Corner ligger på Majorstuen, i Schønings gate 14, og selger brukte merkeklær. Her finner du de lekre Chanel-skoene du har ønsket deg til en brøkdel av utsalgsprisen. Vil du heller ha årets modeller, må du til Kamikaze Donna i Hegdehaugsveien 27. Da betaler du imidlertid full pris, og på den andre siden av gaten finner du Kamikaze for menn.

Lenger opp på Majorstuen kan du besøke Voga som nylig flyttet inn i nye og store lokaler i Professor Dahls gate 5, mens du på den andre siden av gaten kan besøke frisørsalongen Jojo And Friends og få en klipp av Jojo Engh eller Baron von Bulldog. Litt lenger ned vil Jan Thomas kunne gi deg en make-over i Parkveien 31.

Alle reiseinteresserte bør besøke Uranienborgveien 4. Der ligger Nomaden, landets beste butikk for reiselitteratur og reiseeffekter. I Kristian Augusts gate 19 en kort spasertur ned mot sentrum finner du landets beste bokhandel, Tronsmo. Ingen over, ingen ved siden.

Hele Norges blomsterentusiast Finn Schjøll har to flotte forretninger, i Rosenkrantz' gate ved Tinghuset og Sørkedalsveien på Majorstuen. Er du heldig kan du hilse på mannen selv, men ikke sett penger på at han er der.

På Frogner er det veldig mange lekre klesbutikker, spesielt for kvinner. Særlig Skovveien, deler av Niels Juuls gate og den nederste delen av Frognerveien er verdt å se nærmere på.

Variert på Grønland
På Oslos østkant er det Grønland og Grünerløkka som gjelder. Gamle Olympen Restaurant, på folkemunne kalt ”Lompa”, har fått en seriøs ansiktsløftning og er Grønlands heteste serveringssted om dagen. Steder som Dattera til Hagen, Vann og Brød, Oslo Mekaniske Verksted og Gloria Flames er også bra steder å spise, drikke eller feste.

Du må også se Grønland Bazar som er en eksotisk blanding av butikker og spisesteder. Her får du alt i Bollywood-film, pashminaskjerf, tyrkiske juveler og indisk mat, og dessuten en avdeling av Peppes Pizza, Vinmonopolet og Sparebanken Øst – i sannhet et annerledes sted.

Kjendisspotting
På Grünerløkka finner du Oslos høyeste tetthet av kjendiser. I løpet av ti minutters gange en tilfeldig torsdag i april, støter vi på Maria Mena, Gaute Ormåsen og NISO-leder Silje Vaadal. Her er det helt vanlig å se kjendiser, også på mange av de spennende serveringsstedene. I tillegg til Delicatessen og Dr. Kneipp’s er Fru Hagen, Mucho Mas, Bar Boca, Bistro Brocante, Parkteatret, Rehmans, Sult og Villa Paradiso å anbefale.

Shoppingen er også knallbra på Grünerløkka. Probat i Thorvald Meyers gate 54 lager morsomme T-skjorter, og rundt hjørnet, inn i Grüners gate, ligger butikken til den norske designeren Caroline Øberg.

Ellers på ”Løkka”? Det kryr av kule butikker, så sett gjerne av en hel dag.

Og apropos kjendiser: Har du lyst på et glimt av statsminister Jens Stoltenberg bør du besøke Åpent Bakeri på Damplassen like ved Ullevaal stadion en lørdag morgen. Det hender at han kjøper sitt brød der.

Tre perler i turistløypa
Det er mye pent å si om Oslos mer turistifiserte strøk, men det skjer ikke så mye spennende her som i bydelene. Her er likevel tre tips til perler du kanskje ikke kjenner – midt i turistløypa.

1) Lekter’n Lounge, Aker Brygge
Midt på Aker Brygge ligger Lekter’n, en enorm uteservering om bord på en gammel lekter. Lekter’n Lounge er rett og slett en litt ”chillete” del av denne, med flotte rottingsofaer, saccosekker og en stilig bar, og digre seil som rulles ut når solen blir for sterk.

2) Etoile Bar, Karl Johans gate
På toppen av Grand Hotel, i åttende etasje, ligger Etoile, baren med flottest beliggende uteservering i Oslo.

3) Stien mellom Rodeløkka Kafé og Folkemuseet, Bygdøy
Denne lille stubben av en sti, ved Kongsgården på Bygdøy, går fra parkeringsplassen ved Rodeløkka Kafé, forbi Oscarshall (for tiden under oppussing), og kommer ut ved inngangen til Folkemuseet. Den mest romantiske stien i Oslo, og på en solskinnsdag kanskje det vakreste lille stedet i hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen