Her får studenten Stian sjokk i «Luksusfellen»

24-åringen får hakeslepp når forbrukerøkonom Magne Gundersen avslører hvor mye penger han har kastet bort. Se video!

SEOGHØR.NO: Denne våren er «Luksusfellen» tilbake på TV3, for å hjelpe nordmenn i økonomisk knipe.

I ukens episode reiser forbrukerøkonom Magne Gundersen og klinisk psykolog Robert Speare til Trondheim, for å hjelpe sosialfagsstudenten Stian (24). Han har studielån og jobbinntekt, men pengene strekker ikke til.

24-åringen har oversett de økonomiske problemene sine ved å unngå å åpne regninger, og når han får penger inn på konto forsvinner tusenlappene ut til Play Station, restaurantbesøk og andre fornøyelser.

Se video øverst i saken!

Røsker opp i pengebruken

De to «Luksusfellen»-ekspertene oppdager at NTNU-studenten lever et slags studentliv på «førsteklasse», og Magne Gundersen må ruske opp i pengebruken til den unge studenten.

- Du er student, Stian, men det skulle man ikke tro når man ser hvor mye du bruker på mat. Du bruker 5000 kroner i måneden! Et par tusen på å spise ute, og så kjøper du ellers for cirka tre. Så det er fem tusen, røper forbrukerøkonomen i episoden.

Saken fortsetter under bildet.

BLIR SATT UT: Studenten Stian får seg en overraskelse når pengebruken hans blir gått etter i sømmene i ukens episode i «Luksusfellen».  Foto: TV3
BLIR SATT UT: Studenten Stian får seg en overraskelse når pengebruken hans blir gått etter i sømmene i ukens episode i «Luksusfellen». Foto: TV3 Vis mer

En gjennomsnittlig student bruker 2500 kroner på mat i måneden, altså halvparten av hva Stian har kostet på seg i snitt de siste seks månedene.

- Fem tusen! Det er helt rått, svarer Stian himmelfallen, mens kjæresten følger med fra sidelinjen.

I dag beskriver han Magne Gundersens budsjettgjennomgang til Seoghør.no slik:

- Det er klart man blir litt overrasket når man får det så tydelig foran seg. Forbruket mitt var jo over gjennomsnittet, spesielt sett med en students øyne. På den annen side er ikke forbruket mitt et superekstremt tilfelle, og det har gått som en drøm å leve etter den nye budsjettet, sier Stian til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

SJOKKERT: Stian blir gjentatte ganger overrasket over beløpene Magne Gundersen presenterer for ham i «Luksusfellen». Samboeren Marte er med på hele prosessen. Foto: TV3
SJOKKERT: Stian blir gjentatte ganger overrasket over beløpene Magne Gundersen presenterer for ham i «Luksusfellen». Samboeren Marte er med på hele prosessen. Foto: TV3 Vis mer

Solgte for å dekke utgiftene

I episoden gir «Luksusfellen»-økonomen både Stian og samboeren Marte en oversikt over sin respektive pengebruk. Når 24-åringen sammenligner økonomien sin med kjærestens, blir det uvettige forbruket hans ekstra tydelig.

Mens Marte bare bruker de pengene hun har, går Stian flere tusen i minus hver måned. Det er spesielt «annet»-posten i budsjettet som er ille, der kjøp av TV, møbler og reiser inngår:

- Åh, dæven! Det er ikke bra! Nei, det er ikke bra, utbryter Stian når han skjønner at han har kastet bort over 5500 kroner i måneden på diverse fornøyelser - 3000 kroner mer enn inntekten hans egentlig tillater.

- Det er litt unødvendig det tallet der, kanskje, kommenterer kjæresten.

På budsjettavlen i programmet er 3000 av kronene i «annet»-posten røde, men overfor Seoghør.no presiserer Stian at dette ikke er lånte penger.

- De 3000 i minus er fra ting jeg eide som jeg har solgt det siste halvåret for å dekke utgiftene mine. Det er over to år siden kredittkortene mine er blitt brukt, forteller han.

Videre understreker den sympatiske 24-åringen at det ikke var pinlig å se de økonomiske forskjellene mellom ham selv og Marte:

- Det var absolutt ikke flaut. For min del ble det en motivasjonsfaktor, forteller han.

Saken fortsetter under bildet.

HAR NOE Å LÆRE: Forskjellen på pengebruken til Stian og samboeren Marte er påtakelig, og det er hun som har meldt ham på «Luksusfellen».  Foto: TV3
HAR NOE Å LÆRE: Forskjellen på pengebruken til Stian og samboeren Marte er påtakelig, og det er hun som har meldt ham på «Luksusfellen». Foto: TV3 Vis mer

Lettvint løsning ble pengesluk

Etter at Stian tok opp et kredittkort i 2012 for å betale depositum på en leilighet, har problemene eskalert.

I utgangspunktet prøvde han å utnytte den rentefrie perioden på kredittkortet ved å betale det med en nytt kredittkort, men flyttingen og bruken av de lånte pengene kom raskt ut av kontroll.

- Du trodde du var lur, men det var du som ble lurt. Depositumslånet ditt har vokst fra 10 000 til 25 000 kroner, forteller Magne Gundersen ham.

Når «Luksusfellen» er på besøk sitter Stian med totalt 145 000 kroner i kredittgjeld, et beløp som vokser med omlag 3000 kroner i renter hver måned. Studenten fremhever at han ikke lånte nesten 150 000 kroner i utgangspunktet:

- Hvis man henger såpass etter med betalingen som jeg gjorde over en lengre periode, vil de fleste bli sjokkert over hvor mye renter og gebyrer som påløper. Det er snakk om mange tusen kroner i mitt tilfelle, sier Stian til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildene.

TRÅR TIL: Forbrukerøkonomen Magne Gundersen og den kliniske psykologen Robert Speare (t.h) byr på gode råd i ukens episode av «Luksusfellen».   Foto: Rune Bendiksen/ TV3
TRÅR TIL: Forbrukerøkonomen Magne Gundersen og den kliniske psykologen Robert Speare (t.h) byr på gode råd i ukens episode av «Luksusfellen». Foto: Rune Bendiksen/ TV3 Vis mer

Ser lyst på fremtiden

Med hjelpen fra ekspertene og kjæresten - som meldte ham på programmet i utgangspunktet - finner han endelig motivasjonen til å ta grep. Og motivasjonen har ikke minket etter innspillingen:

- Jeg har mildt sagt gått kraftig inn for å rette opp i dumme feil jeg gjorde tidligere, understreker Stian overfor Seoghør.no.

Han påpeker også at forholdet mellom ham og kjæresten ikke har vært truet av de økonomiske utfordringene hans, slik man kan få inntrykk av i programmet.

- Men det er ingen tvil om at det var viktig å ta tak nå, slik at vi skal kunne leve ut drømmene våre senere. I tillegg kommer vi til å ha felles økonomi etterhvert. Reising og bolig er eksempler på deler av målet vårt. Nå er dette like rundt hjørnet! legger Stian til.

Se hvordan det går med Stian i «Luksusfellen» på TV3 onsdag klokken 20.30!

Se flere klipp fra tidligere «Luksusfellen»-episoder nedenfor:

LES OGSÅ: Her besvimer hun i «Luksusfellen»