FOR TYNN: Christina har tidligere blitt vraket fra både "Top Model" og Årets Ansikt-konkurransen, da hun var for tynn. Her er hun fra andre sesong av "Top Model", samt årets sesong.
FOR TYNN: Christina har tidligere blitt vraket fra både "Top Model" og Årets Ansikt-konkurransen, da hun var for tynn. Her er hun fra andre sesong av "Top Model", samt årets sesong. Vis mer

Her får Christina sjokkbeskjeden

- Burde ikke kommet som noen overraskelse, mener modellmamma om Jan Thomas`slankekritikk. Se video!

SEHER.NO: Under andre program av "Top Model 2008" på TV3 mandag fikk seerne se den mye omtalte episoden hvor modellcoach Jan Thomas (41) forteller deltager Christina Johnsen (21) at hun bør trene mer.

Svolværjenta, som ble vraket som deltager i modellkonkurransen for tre år siden, samt fra Årets Ansikt-konkurransen i 2005, fordi juryen mente hun var altfor tynn, får beskjed av modellcoachen om at hun nå "er det motsatte" av det hun var forrige gang.

Se videoklipp av sjokkbeskjeden lenger ned!

- Nå er du motsatt
- For tre år siden fikk du ikke være med fordi du var for tynn. Jeg vil at du skal nå langt, jeg vil at du skal nå helt til topps, men nå er du motsatt. Du blir kritisert for at du er for stor, sier Jan Thomas i programmet, og legger til:

- Og hva skal en jente som deg gjøre? Først er du for tynn, og nå er du plutselig blitt for stor, så en stakkar kan få lyst til å gi opp. Men nå må du ikke gi opp, ikke gi opp.

Christina selv bryter sammen foran kamera, og det hele ender med at Jan Thomas må trøste 21-åringen.

- Jeg har fått så mye motgang på grunn av at jeg var for tynn, så jeg hadde lyst til å gjøre det motsatte, hulker hun.

Nekter å slanke seg
I ettertid har Christina innrømmet at hun ble litt satt ut av beskjeden, men at hun ikke tok seg atlfor nær av det.

- Jeg fikk en liten "meltdown" der og da, men det handlet mye om situasjonen og omstendighetene rundt innspillingen, som også var stressende. Jan Thomas og jeg hadde en lang samtale hvor han sa at jeg måtte trene, ikke spise godteri eller raske karbohydrater. Senere fikk jeg høre at han hadde dårlig samvittighet, sa Johnsen til VG.

Etter sjokkbeskjeden sier hun foran kamera at hun aldri ville vurdert å slanke seg.

- Jeg kommer ikke til å slanke meg uansett. Da drar jeg heller hjem. Men trene kan jeg godt begynne å gjøre, for det er bare sunt, sier Johnsen.

Ingen overraskelse.

Eivor Øvrebø, modellmamma i Team modellbyrå der Christina er tilknyttet, mener 21-åringen lenge har visst at hun bør trene, og at beskjeden om trening og kosthold derfor ikke burde komme som noen overraskelse på henne.

- Det finnes en mellomting mellom det å være for tynn eller for stor i modellbransjen. Christina har vært i bransjen såpass lenge og vet at hun burde trene. Så dette bør ikke komme som noen overaskelse på henne, sier Øvrebø til Seher.no.

Modellmammaen, som er kjent for å ha særdeles skarpe meninger om "Top Model"-konseptet, innrømmer også at hun ved flere anledninger har "vært på" 21-åringen for å få henne til å shape kroppen.

- Jeg har vært på henne flere ganger selv, for å få henne til å trene og shape kroppen, så dette vet hun, sier hun.

Må ofte si fra
Ifølge Øvrebø hender det ofte at man må si fra til modellene når de blir for store, eller for tynne.

- Jeg sier aldri fra til noen at de er for tykke. Hvis jeg ser på kroppen at de ikke passer til modellarbeid, sier jeg fra. Ser jeg at mulighetene er tilstede, men det trengs bare litt trening og shaping sier jeg det. Og er det noen som er for tynne, eller som er i faresonen for å ha spiseforstyrrelser, ber jeg dem også finne seg et annet yrke, forklarer hun.

Ifølge programleder og tidligere supermodell Vendela Kirsebom (41) er alt slankepresset det stadig snakkes om her til lands noe norsk presse har gjort til et tema.

- Egentlig føler jeg at fokuset på slanking ikke har vært der så mye, det er mer fokus på kosthold, og holde seg i form og den type ting. Slanking er nok mer et tema i den norske pressen enn i virkeligheten i bransjen, har Vendela tidligere uttalt til Seher.no.

Slanking en utløsende faktor
Ifølge Interesseorganisasjonen for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS) er slanking en av de mest utløsende faktorene for spiseforstyrrelser. Derfor kan det å anbefale noen å slanke seg fort bli farlig.

- Det er gjort mange undersøkelser på dette, og en fersk undersøkelse gjennomført i England viser at 2 av 3 som får spiseforstyrrelser får det etter at de har forsøkt å slanke seg. Slanking øker altså risikofaktoren for spiseforstyrrelser betraktelig, sier Kari Jerijærvi fra IKS til Seher.no.

Hun tror også at programmer som "Top Model" kan være med på å påvirke unge jenter.

- Jeg tror at jenter påvirkes av sånne programmer ja, men jeg tror ikke det er programmene som er avgjørende for om en får spiseforstyrrelser eller ei. Det som også er, er at disse programmene fokuserer på at man skal se sånn og sånn ut for å følge idealet. Og hva er egentlig idealet? Hvem skal få bestemme hva som er perfekt? Er det tv, media og denne typen programmer som skal få lov til å bestemme? spør Jerijærvi, og legger til:

- Det grunnleggende for unge mennesker i dag er å ha den gode selvfølelsen, for skjønnhet kommer egentlig innenfra. Og man skal ikke glemme at det er slanking som oftest fører til spiseforstyrrelser.

"Top Model 2008" sendes på TV3 mandager kl. 20.30.

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no

LES OGSÅ: - Har ikke merket slankepresset

Se videoklipp av Jan Thomas`sjokkbeskjed nedenfor:

[obj:media:6835]